Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:14 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Control judiciar revocat. Averea și interesele Angajate ale Oficiului Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Constanţa, trimise în judecată (DOCUMENTE)

ro

22 Aug, 2023 12:19 4815 Marime text
 
 
  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au dispus trimiterea în judecată a trei inculpate, sub acuzații de fals intelectual, uneia dintre suspecte imputându-i-se și alterarea integrității datelor informatice.

Potrivit anchetatorilor, cele trei ar fi antedatat un formular necesar pentru obținerea finanțării pentru proiectul Cantină Socială Comuna Horia, fiind notată data 16.10.2020, deși documentul fusese generat la 3.03.2021.

De asemenea, una dintre suspecte este acuzată de anchetatori și de alterarea integrității datelor informatice, aceasta ștergând fișierele, potrivit procurorilor, pentru a nu se afla de antedatarea documentului.

Conform sursei citate, suspectele au calitatea de director general adjunct al Centrului Regional de Finanțare a Investițiilor Rurale 2 Sud Est Constanța, respectiv, șef Structură Infrastructură Bază Acces (SIBA) în cadrul AFIR și expert SIBA.

Dosarul 5784/118/2023, cu obiect „falsul intelectual (art.321 NCP)“, a fost înregistrat pe rolul  Tribunalului Constanţa, la data de 21 august 2023, iar potrivit portalului instanțelor de judecată, „Stoiciu Alina Georgeta“, „Leoveanu Simona“ și „Ştefanian Diana Elena“ au calitatea de inculpat.
 
Până în prezent nu a fost stabilit primul termen în dosar.
 
Potrivit datelor noastre, dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

 
Dosarul cauzei a fost trimis spre soluţionare la Tribunalul Constanța.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Potrivit datelor noastre, Alina Georgeta Stoiciu a fost până de curând șef Serviciu Infrastructură Bază Acces a Centrului Regional 2 Sud Est Constanța  
 
Leoveanu Simona este șef Serviciu în cadrul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, fost director general adjunct la Centrului Regional, iar Ştefanian Diana Elena este expert în cadrul instituției.


Despre Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale

Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale ( AFIR) este o institutie subordonată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale ( MADR) având ca atribuție implementarea tehnică și financiară a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 ( PNDR 2020).

Agenția își desfășoară activitatea conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 41 din 18 iunie 2014, privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenţiei pentru Finanțarea Investițiilor Rurale prin reorganizarea Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit ( APDRP), aprobată prin Legea 43 din 17 martie 2015.

AFIR a preluat patrimoniul APDRP şi atribuţiile ce decurg din funcţia de monitorizare a Programului SAPARD, precum și atribuțiile de implementare tehnică, plată și monitorizare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007 - 2013. Mai mult decât atât, AFIR va respecta criteriile de acreditare pe toată perioada pentru care i-a fost conferit managementul asistenţei prin deciziile Comisiei Europene.

Agenţia a continuat efectuarea plăţilor pentru proiectele contractate prin SAPARD, iar până în decembrie 2013 a monitorizat toate proiectele care au fost finanţate prin acest Program pentru a se asigura că beneficiarii respectă clauzele asumate prin contractele de finanţare.

Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale ( AFIR) este formată din 13 direcţii specializate la nivel central și din 8 Centre Regionale și 41 de Oficii Judeţene. Atât Centrele regionale cât și Oficiile Județene sunt structuri fără personalitate juridică.
 
Principalele direcţii de investiţii reprezintă o continuare firească a Programului SAPARD, dar și a PNDR 2007 - 2013.

În concordanţă cu celelalte componente de investiţii se finanţează atât activităţile de diversificare economică, agroturism, conservarea patrimoniului natural, cultural şi arhitectural, cât şi renovarea satelor.
                                       
O altă prioritate de finanţare este Axa LEADER care are drept obiective încurajarea inovaţiei în sectorul agricol şi forestier, folosirea resurselor naturale şi culturale într-un mod raţional şi îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale.

UPDATE Averea și interesele

Potrivit declarației de avere completată la data de 22 martie 2023, Stoiciu Alina Georgeta a precizat că familia sa deține, din 2021, un teren intravilan în Constanța, în suprafață de 250 mp, o casă de locuit, tot în Constanța, în suprafață de 190 mp, un apartament, de 150 mp, în Constanța (moștenire), un autoturism marca Tesla (fabricat în 2022), active financiare în valoare de 4000 lei și datorii de 620.000 de lei.
 
Stoiciu Alina Georgeta a încasat un venit de 121.859 de lei, în timp ce soțul a câștigat 22.776 de lei / Inginerie tehnică - Emanuel Electric
Automatition, Constanța, dar și suma de 636.404 de lei în urma unor activități de inginerie nave.
 
Conform propriilor declarații, Stoiciu Alina Georgeta nu are interese.
 
Potrivit declarației de avere completată la data de 14 martie 2023, Leoveanu Simona – membru în sindicatul Pro Europa - deține, din 2015, un teren intravilan în Lumina, în suprafță de 450 mp, un apartament, de 50 mp, în Constanța, o casă de locuit, din 2013, în suprafață de 200 mp., un auto marca Ford Kuga Hybrid (fabricat în 2022), datorii totale de 337,528 de lei, 13.000 de lei obținuți din închiriere imobil, și un venit de 151.456 de lei, ca director general adjunct CRFIR 2.
 
Tot declarației de avere,  la data de 31 mai 2022, a vândut un auto către SC Alliance Auto Development SRL, în valoare de 74.250 de lei.
 
Potrivit declarației de avere completată în 2020, singura pusă la dispoziție de ANI, Ştefanian Diana Elena a menționat că familia sa deține, din 2002, o parte dintr-un teren intravilan, la Costinești, în suprafață de 1052 mp, un teren intravilan în Constanța, din 2006, în suprafață de 500 mp., o parte din dintr-un teren forestier în Buzău, de 1 h., o casă în Constanța (222 mp), un apartament în Constanța (41 mp), un Jeep (fabricat în 2013), o Mazda (fabricată în 2018), active financiare de 100.000 euro și aprox. 400.000 lei și un salariu (consilier AFIR) de 52.000 de lei.       

Declarațiile pot fi citite integral accesând secțiunea Documente!

Facem precizarea că am încercat să obținem un punct de vedere de la oficialii Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, însă demersul nostru nu a fost posibil. 

În cazul în care oficialii Centrului vor dori totuşi să transmită un punct de vedere cu privire la dosar, acesta va fi publicat în cel mai scurt timp.  

UPDATE - control judiciar revocat în instanță

Stoiciu Alina Georgeta a obținut la Judecătoria Constanța revocarea controlului judiciar - vezi dosarul 14633/212/2022.
 
Oficial!
 

16.06.2022 - Solutia pe scurt: În baza art 213 alin. 6 C. pr. pen., admite plângerea formulată de inculpata SAG şi revocă măsura controlului judiciar luată faţă de aceAsta prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, nr. 614/P/2022 din 07.06.2022. Se comunică instituţiilor prev. de art. 215 alin. 5 C. pr. pen. În baza art. 275 alin. 3 C.pr. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 16.06.2022. Document: Încheiere finală (dezinvestire)  715/2022  16.06.2022.

 
Aspecte din motivare

Potrivit motivării instanței - document ce ne-a fost furnizat de Stoiciu Alina Georgeta – „prin ordonanța din 07.06.2022, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpata Stoiciu Alina Georgeta, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu (...) constând în aceea că nu a notificat depășirea termenelor aferente derulării proiectului de Contină Socială pentru Comuna Horia, ceea ce a determinat pierderea finanțărilor europene și implicit vătămarea membrilor comunității de efectele pozitive ale acestui obiectiv, activitate ce a încălcat art. 5, alin.2, lit. f din OUG nr. 41/2014 privind înființarea, organizarea și funcționarea AFIR și fișa postului“.


 

„Prin ordonanța procurorului din data de 07.06.2022 a fost dispusă luarea măsurii controlului judiciar față de inculpată fiind obligată aceasta printre altele să nu părăsească teritoriul României, să nu ia legătura cu persoanele audiate în cauză și să nu exercite atribuțiile funcției de șef Serviciu Infrastructură Bază Acces din cadrul AFIR.
 
Judecătorul de drepturi și libertăți reține că art. 5 (2) lit f. din OUG nr. 41/2004 prevede că „În condițiile delegării funcțiilor de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea de Management pentru Programul național de Dezvoltare Rurală, principalele atribuții pentru activitatea de implementare tehnică ale Agenției sunt întreprinderea unor acțiuni privind promovarea, comunicarea, informarea și controlul, care să asigure buna derulare a proiectelor finanțate prin FEADR.
 
Judecătorul constată că prin nota de control nr. 236510/23.04.12021 s-a apreciat că responsabilă pentru netransmiterea formularului ap 02 către primăria Horia este doamna Ștefanian Diana.
 
De asemenea, analizând fișa postului inculpatei Stoiciu Alina Georgeta nu se constată că aceasta avea în atribuție această notificare, fiind regăsită în schimb în fișa postului nr. 273 aferentă postului ocupat de Ștefanian Diana.
 
Se constată de asemenea că audiate acestea au arătat că au fost în concendiu, Ștefanian Diana (...) iar Stoiciu Alina Georgeta de odihnă, amândouă motivând că notificarea nu a plecat din instituție nu din vina acestora.
 
Judecătorul apreciază că situația de fapt nu este lămurită de deplin, cine avea efectiv aceste atribuții, dacă se poate reține o intenție sau cel mult o culpă raportat la volumul mare de muncă sau probleme de personal obiective cauzate de pandemie.
 
De asemenea, se constată că inculpata este integrată social, nu rezultă că are antecedente penale nefiind necesară măsura controlului judiciar în cauză, fiind o ingerință mult prea severă asupra dreptului de liberă circulație și muncă al inculpatei“, conform motivării instanței.

 
Pentru considerentele arătate, judecătorul de drepturi și libertăți a admis plângerea formulată de inculpată împotriva ordonanței procurorului prin care s-a dispus măsura controlului judiciar, cu consecința revocării acestei măsuri.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Știri din Constanța
Constantin Herda, numit director la AFIR

 
Sergiu Dorin Uzun, soțul fostei directoare de la SPIT, director cu delegare la AFIR Constanța. Avere și interese (DOCUMENTE)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii