Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:08 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apartament donat de Paraschiva Barbu nepoților. Când va decide Tribunalul dacă se impune revocarea donației, la cererea Fiscului

ro

01 Dec, 2020 00:00 2296 Marime text
  • Cazul urmează să se judece la Tribunalul din oraș pe data de 15 februarie 2021, de la ora 12.30.
  • Donația este reprezentată de un apartament cu șapte camere, situat în Constanța.
  • S-a cerut și desființarea contractului de vânzare-cumpărare nr. 1783/07.06.2019, încheiat „cu privire la garaj auto cu suprafața de 19 mp și construcție aflată deasupra acestuia cu suprafață de 9 mp“.

Tribunalul Constanța a fixat data la care va analiza cererea Fiscului din Constanța cu privire la bunurile pe care Paraschiva Barbu le-a donat nepoților ei și în care organul fiscal cere revocarea donației.

Astfel, cazul urmează să se judece la Tribunalul din oraș pe data de 15 februarie 2021, de la ora 12.30.

Așa cum arătam în edițiile anterioare, Paraschiva Barbu, unul dintre beneficiarii de top ai retrocedărilor din Constanța dispuse de către fostul primar Radu Mazăre, a fost dată în judecată de Agenția Națională de Administrare Fiscală, pentru a se revoca donația făcută de aceasta nepoților săi.
 

Ce le-a donat Paraschiva Barbu nepoților

Donația este reprezentată de un apartament cu șapte camere, situat în Constanța.

Mai exact, ANAF le-a cerut judecătorilor să desființeze „Contractul de donație nr. 648/28.02.2019, (...) at apartamentului nr. 43-44, situat În Municipiul Constanța, (...) județul Constanța, înscris în Cartea Funciară a Municipiului Constanța nr. (...), deschisă la OCPI Constanța conform Încheierii nr. xxxxx/27.03.2014, compus din 7 (șapte) camere și dependințe, cu suprafața utilă de 164,36,36 mp și balcoane în suprafață de 17,53 mp și dreptul de proprietate asupra terenului aferent în suprafață indiviză de 30 mp, precum și cota indiviză din dreptul de coproprietate asupra părților comune din imobil care prin natura sau destinația lor, sunt de folosință (...)“, potrivit www.rolii.ro.

De asemenea, s-a cerut și desființarea contractului de vânzare-cumpărare nr. 1783/07.06.2019, încheiat „cu privire la garaj auto cu suprafața de 19 mp și construcție aflată deasupra acestuia cu suprafață de 9 mp“.
 

Scopul de a crea sau mări o stare de insolvabilitate

Conform sursei citate, în cererea de chemare în judecată, ANAF „a pretins că înstrăinarea bunurilor menționate anterior s-a făcut de către contribuabilul Barbu Paraschiva cu scopul de a își crea sau mări o stare de insolvabilitate“.

În continuare, ANAF a mai arătat în proces că „se consideră că sunt îndeplinite condițiile reglementate de art. 1562 și următoarele Cod civil, respectiv : • actul atacat să fi creat creditorului un prejudiciu • frauda debitorului (debitorul a avut cunoștință de rezultatul păgubitor al actului față de creditor) • creditorul să aibă o creanță certă la data introducerii acțiunii • nu trebuie demonstrată complicitatea la fraudă a terțului cu care debitorul a încheiat actul atacat, deoarece nu este un contract cu titlu oneros (în cadrul contractului de donație)“.


La rândul lor, avocații Paraschivei Barbu au invocat excepția necompetenței materiale a Judecătoriei Constanța, susținând că, de fapt, Tribunalul Constanța ar fi cel care ar trebui să judece cazul.

După analizarea excepției invocate, magistrații Judecătoriei Constanța au decis, la data de 5 octombrie 2020, să decline cazul în favoarea Secției I Civile a Tribunalului Constanța.

În acest context, rămâne de văzut ce va decide Tribunalul Constanța cu privire la desființarea actului de donație, astfel cum a solicitat ANAF.


Citește și:


Paraschiva Barbu, dată în judecată de Fisc pentru donația făcută nepoților
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii