Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:09 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apele Române revendică 500 mp în Faleză Nord, pe strada Ion Rațiu! Curtea de Apel, așteptată să modifice decizia Tribunalului

ro

01 Nov, 2023 17:00 1268 Marime text
  • Astăzi, 1 noiembrie 2023, Secția I Civilă a Curții de Apel a analizat dosarul, iar judecătorii au anunțat că pronunțarea hotărârii va fi pe 16 noiembrie 2023, pentru ca părțile să aibă timp să depună la dosar concluzii scrise.
Judecătorii Curții de Apel au rămas în pronunțare în dosarul în care Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, au chemat în judecată muncipalitatea din Constanța în cadrul unei acțiuni în revendicarea unui teren din cartierul Faleză Nord!
 
În primă instanță, ANAR-ABADL au pierdut procesul și au fost obligate de judecători la plata unor cheltuieli de judecată de aproape 14.000 de lei către municipalitae.
 
Astăzi, 1 noiembrie 2023, Secția I Civilă a Curții de Apel a analizat dosarul, iar judecătorii au anunțat că pronunțarea hotărârii va fi pe 16 noiembrie 2023, pentru ca părțile să aibă timp să depună la dosar concluzii scrise.
 
Dosarul are indicativul 10426/212/2020 și a fost analizat de completul AC2 al secției, format, potrivit surselor noastre, din magistrații Geta Cristina Gheorghe și Adriana Ioana Sincu Badea.
 
La mijloc, sunt 500 mp, situați pe strada Ion Rațiu din Faleză Nord, teren pentru care Primăria Constanța și-a intabulat dreptul de proprietate, după ce l-a recuperat de la compania Holland Development Group SA.
 
Acum, Curtea de Apel este așteptată de către ANAR-ABADL și Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice (apelante în cauză) să pronunțe o hotărâre care să modifice deziai primei instanțe, iar acțiunea în revendicare să fie admisă.
 
Amintim, hotărârea Tribunalului, pronunțată de completul Fond civil 8 al Secției I Civile a instanței, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Delia Gherasim, a stabilit faptul că ANAR-ABADL și Statul Român nu aveau calitatea procesuală cerută de lege pentru a deschide un astfel de proces.
 
Prin aceeași hotărâre, cele două instituții au fost obligate de către judecători la plata unor cheltuieli de judecată de 13.987,50 de lei către municipalitate, reprezentând onorariu avocațial și onorariu expert.

 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în cauză reclamanți sunt Administrația Națională Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, alături de Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, iar pârâți sunt Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local Constanța.
 
Inițial, cazul fusese înregistrat la Judecătoria Constanța, dar instanța a declinat dosarul în favoarea Tribunalului.
 
În hotărârea de declinare, se arată că ANAR-ABADL a solicitat, în contradictoriu cu pârâții, „revendicarea imobilului teren – plaja litoralului românesc – în suprafață de 500 mp, situat în loc. Constanța, strada Ion Rațiu, blocul PA5, lot 3, Jud.Constanța“.
 
De asemenea, reprezentanții ANAR au cerut rectificarea cărții funciare a imobilului „în sensul radierii mențiunilor cu privire la dreptul de proprietate asupra imobilului înscris în favoarea Municipiului Constanța“, dar și cheltuielile de judecată.
 

„Reclamanta a arătat că suprafața de teren revendicată aparține domeniului public si este in administrarea reclamantei iar acțiunea în revendicarea domeniului public este imprescriptibilă. În motivarea în drept a cererii, au fost invocate dispozițiile Legii nr. 213/1998, ale Legii Apelor nr. 107/1996, ale OUG nr. 107/2002, ale OUG nr. 202/2002 și ale Codului Administrativ“, se arată în hotărâre.
 
La rândul său, Statul Român prin Ministerul Finanțelor, inițial pârât în proces, s-a alăturat acțiunii deschise de Apele Române.
 
Reprezentanții Municipiului Constanța au cerut respingerea cererii ca neîntemeiată.
 
„În esență s-a arătat că terenul în cauză a fost scos din evidențele Holland Development Group S.A prin HCL 249/25.06.2019 și trecut în domeniul privat al Municipiului Constanta având în vedere Decizia ICCJ nr.32/07.02.2019 prin care s-a dispus restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor, în sensul revenirii unor terenuri în domeniul public sau privat al UAT Constanța“, au arătat reprezentanții primăriei.
 
Prin Decizia 32/A/07.02.2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost soluționat Dosarul Retrocedărilor din Constanța. Instanța supremă a desființat o serie de înscrisuri, printre care și Dispoziția nr. 3332/2003, semnată de fostul primar Radu Mazăre, prin care terenul în discuție era atribuit companiei Holland Development Group SA.
 
În mai 2023, Tribunalul Constanța a decis să respingă acțiunea în revendicare a terenului, promovată de ANAR-ABADL.
 
Iată minuta deciziei Secției I Civile a Tribunalului:
 
„Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei A.N.A.R. prin A.B.A.D.L. şi a reclamantului intervenient Statul Român prin Ministerul Finanțelor.
 
Respinge acţiunea formulată de reclamanta Administraţia Naţională Apele Române – Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, însuşită de intervenientul Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice în contradictoriu cu pârâţii Municipiul Constanţa, prin Primar, şi Consiliul Local al Municipiului Constanţa, ca fiind formulată de o persoană lipsită de calitate procesuală activă.
 
Admite cererea de intervenţie accesorie în interesul pârâţilor, formulată de intervenientul Cuşu Tănase. Respinge cererea intervenientului de obligare a reclamantei la plata cheltuielilor de judecată, ca nefondată.
 
Obligă reclamanta şi reclamantul intervenient Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice, în solidar, la plata către pârâtul Municipiul Constanţa a sumei de 13.987,50 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocaţial şi onorariu expert.
 
Respinge solicitarea expertului Văleanu Mădălin Cornel de suplimentare cu suma de 500 de lei a onorariului cuvenit acestuia, ca nefondată“.
 
Acum, Curtea de Apel Constanța este așteptată să se pronunțe în legătură cu această decizie.
 
În cauză, rămâne de văzut dacă autoritățile centrale vor declara apel în dosar.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Dosarul Retrocedărilor
O cunoscută companie din Constanța a aflat în 2022 că primăria îi luase terenurile în 2019! (DOCUMENT)

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii