Apele Române revendică peste 5.000 de metri pătrați de faleză din zona complex camping Olimp! Dosarul, la Tribunal
Apele Române revendică peste 5.000 de metri pătrați de faleză din zona complex camping Olimp! Dosarul, la
15 Apr, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2225
Marime text
- În centrul litigiului se află un teren de 5.048 mp, situat în zona complex camping Neptun, teren despre care ANAR-ABADL spune că reprezintă faleza litoralului românesc.
- Cazul a fost inițial analizat de magistrații Judecătoriei Constanța, unde a fost inițial înregistrat dosarul civil cu numărul 17701/212/2020, însă completul de judecată al acestei instanțe și-a declinat competența în favoarea materialului.
- Părți în dosarul 17701/212/2020 sunt Dorocti Management SRL și Biador Management SRL, în calitate de pârâți, la fel ca Statul român prin Ministerului Finanțelor Publice.
Procesul în care Administrația Națională Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral revendică peste 5.000 de metri pătrați de faleză din Olimp a ajuns pe rolul Tribunalului Constanța.
Cazul a fost inițial analizat de magistrații Judecătoriei Constanța, unde a fost inițial înregistrat dosarul civil cu numărul 17701/212/2020, însă completul de judecată al acestei instanțe și-a declinat competența în favoarea materialului.
În motivarea acestei decizii, judecătorii au arătat că valoarea terenului revendicat depășește cu mult suma de 200.000 de lei, până la care competența revine Judecătoriei Constanța.
Statul român a cerut admiterea cererii
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în centrul litigiului se află un teren de 5.048 mp, situat în zona complex camping Neptun, teren despre care ANAR-ABADL spune că reprezintă faleza litoralului românesc.Părți în dosarul 17701/212/2020 sunt Dorocti Management SRL și Biador Management SRL, în calitate de pârâți, la fel ca Statul român prin Ministerului Finanțelor Publice.
Terenul revendicat de ANAR-ABADL este identificat sub numerele cadastrale 111115 și 111166.
Pârât inițial în proces, Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice a solicitat Judecătoriei Constanța, conform Hotărârii nr. 2056/2021 a instanței, document citat pe Jurindex, admiterea cererii formulate de Administrația Națională Apele Române.
Ce a susținut ABADL
„În motivarea în fapt a acțiunii reclamanta a redat conținutul legal al prevederilor în temeiul cărora este stabilit dreptul de proprietate al statului și dreptul de administrare asupra plajelor litoralului românesc. S-a arătat și că potrivit dispozițiilor Legii nr. 213/1998 coroborate cu prevederile Legii Apelor nr. 107/1996 bunurile de natura «faleza și plaja mării» sunt declarate ca aparținând domeniului public al statului și se află în administrarea exclusivă a reclamantei“, se arată în Hotărârea nr. 2056/2021, citată pe www.rolii.ro.„Susține reclamanta, că din datele pe care le deține faleza litoralului românesc aferentă localității Olimp se află în posesia pârâtelor Dorocti Management SRL și Biador Management SRL, care și-au intabulat dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 5048 mp, deși bunurile aparțin prin lege domeniului public al statului“, conform sursei citate.
În replică, reprezentanții celor două companii au invocat excepția necompetenței materiale a Judecătoriei Constanța să analizeze această cauză, având în vedere valaorea terenului ce face obiectul revendicării.
De asemenea, reprezentanții firmelor au invocat în proces și excepția necompetenței teritoriale a Judecătoriei Constanța, dat fiind că terenul este situat în Olimp, aflat în circumscripția Judecătoriei Mangalia.
Pe fondul cauzei, aceștia au solicitat respingerea acțiunii deschise de ANAR-ABADL.
După deliberări, Judecătoria Constanța, în completul prezidat de magistratul Gabriel Neacșu, a decis declinarea dosarului în favoarea Tribunalului Constanța, apreciind valoarea terenului revendicat la 1.942.117 lei, fiind vorba despre 5.048 mp, cu o valoare de 79 de euro metrul pătrat. Calculul a fost făcut având drept referințâă o valoare de 4,87 de lei pentru un euro.
În prezent, cazul a fost recent înregistrat pe rolul Tribunalului Constanța, unde urmează să se fixeze primul termen.
Ce spune Registrul Comerțului
Potrivit Registrului Comerțului, consultat la data de 14 aprilie 2021, Dorocti Management SRL a fost înființată în 2018 și are sediul social în Oradea, pe strada Gheorghe Doja, numărul 81 A.Capitalul social subscris este de 400 de lei, integral vărsat, iar 10% din acțiuni sunt deținute de compania Magic Laparoscopy SRL, din Oradea, reprezentată de Marius Adrian Maghiar.
La rândul său, Marius Adrian Maghiar deține și el 30% din Dorocti Management, iar restul acțiunilor le revin în proporții egale lui Teodor Andrei Maghiar și Octavian Adrian Maghiar.
Domeniul de activitate principal al firmei este reprezentat de „activități de consultanță pentru afaceri și management“.
În anul 2018, cu un salariat, firma a avut un profit net de 4.119.842 de lei și o cifră de afaceri netă de 0 lei.
În 2019, cu un salariat, s-a înregistrat o pierdere netă de 99.816 lei, cifra de afaceri netă fiind 0 lei.
La data consultării, nu existau înregistrări la Registrul Comerțului privind situația financiară pentru anul 2020.
Facem precizarea că, la data consultării Registrului Comerțului, nu au fost disponibile date cu privire la societatea Biador Management.
Pentru a reveni la proces, indiferent care va fi decizia Tribunalului Constanța, în ce privește fondul cauzei, aceasta va putea fi atacată la instanța superioră.
Amintim, aceasta nu este singura suprafață de plajă ori faleză revendicată de ANAR-ABADL. În acest sens, mai multe dosare având în centru terenuri din Agigea ori Constanța au fost trimise recent de către magistrații Judecătoriei Constanța pe rolul Tribunalului Constanța, după ce au fost admise excepțiile invocate în cauze.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Apele Române Dobrogea Litoral revendică în instanță o bucată de plajă din Agigea, parțial, faleze din Olimp și Constanța și plaja din fața restaurantului Pescăria lui Matei
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii