Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:54 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apele Române revendică terenul din Faleză Nord pentru care a fost amendat Făgădău

ro

25 Feb, 2021 00:00 3720 Marime text
  • Reprezentanții ANAR-ABADL l-au chemat în judecată pe investitorul care deține terenul pentru care a fost amendat fostul primar, Decebal Făgădău.
  • Procesul deschis de Apele Române este în strânsă legătură cu acțiunea inițiată anul trecut de asociațiile de proprietari ale blocurilor PA4, PA5 și PA6, din Faleză Nord, prin care se cere anularea PUZ-ului pentru imobilul cu șapte etaje pe care investitorul intenționează să îl ridice în zonă, pe un teren de 500 mp.
  • La ședința Consiliului Local Constanța din 1 noiembrie 2019, Decebal Făgădău, primarul Constanței de la acel moment, le explica locuitorilor din zonă prezenți la discuții că instanța a dispus inclusiv amendarea sa pentru neadoptarea PUZ-ului respectiv.
  • Apele Române revendică suprafața de teren deținută în prezent de omul de afaceri, iar dosarul se află pe rolul Judecătoriei Constanța.
  • La rândul său, investitorul a explicat mereu că este cumpărător de bună credință. Acesta a precizat că este a cincea persoană din lanțul celor ce au cumpărat terenul și a susținut că nu a avut cunoștință despre situația juridică a terenului în momentul achiziționării acestuia, în 2005.

Administrația Națională Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral au deschis un proces la Judecătoria Constanța, pentru revendicarea unui teren aflat în propiertatea dezvoltatorului constănțean M.V.F.

Procesul este în strânsă legătură cu acțiunea deschisă anul trecut de asociațiile de proprietari ale blocurilor PA4, PA5 și PA6, din Faleză Nord, prin care se cere anularea PUZ-ului pentru imobilul cu șapte etaje pe care investitorul intenționează să îl ridice în zonă, pe un teren de 500 mp.


Amendă de 34.200 de lei

La ședința Consiliului Local Constanța din 1 noiembrie 2019, Decebal Făgădău, primarul Constanței de la acel moment, le explica locuitorilor din zonă, prezenți la discuții, că instanța a dispus inclusiv amendarea sa pentru neadoptarea PUZ-ului respectiv.

Primarul Decebal Făgădău a precizat, la acel moment, că urmare a unei sentinţe judecătorești, a plătit o amendă de 34.200 de lei, bani pentru care i-a fost pusă poprire pe contul personal şi pentru care a dat în judecată Administrația Națională de Administrare Fiscală.

În cele din urmă, PUZ-ul pentru blocul cu șapte etaje a fost aprobat prin HCLM 533 din 28 noiembrie 2019, act pe care locuitorii blocurilor PA4, PA5 și PA6 încearcă să îl anuleze în instanță.
 

Atașarea dosarului privind revendicarea

Așa cum arătam în edițiile anterioare, în procesul în care se cere anularea HCLM 533/2019, judecătorii au respins în mod definitiv cererea de suspendare a PUZ-ului, astfel că acum procesul continuă strict pentru anularea acestuia.

Pe 23 februarie 2021, în acest dosar, înregistrat cu numărul 461/118/2020, Tribunalul Constanța a decis acordarea unui nou termen, în luna aprilie, pentru ca, între timp, să se atașeze spre consultare dosarul nr. 13140/212/2020, aflat pe rolul Secției Civile a Judecătoriei Constanța.

În cauza înregistrată sub nr. 13140/212/2020, reprezentanții Administrației Naționale Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, l-au acționat în instanță pe investitor, revendicând terenul pentru care s-a emis PUZ-ul privind ridicarea blocului cu șapte etaje.


Cumpărător de bună credință

Facem precizarea, legat de terenul pentru care a fost amendat fostul primar Făgădău, omul de afaceri a explicat mereu că este cumpărător de bună credință. Acesta a precizat că este a cincea persoană din lanțul celor ce au cumpărat terenul și a susținut că nu a avut cunoștință despre situația juridică a terenului în momentul achiziționării acestuia, în 2005.


După cum arătam în edițiile anteioare, terenul respectiv provine din Dispoziţia nr. 3135/2003 emisă de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, în beneficiul numitului Daniel Ene.

Potrivit sentinţei civile din 2016 a Tribunalului Constanţa, prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 3638/2005, M.V.F. a cumpărat imobilul teren de 500 mp situat în Constanţa, zona blocurilor PA2-PA4, lot 7, ce provenea din terenurile dobândite de Ene de la primărie.


Certificat de Urbanism din 2020

Pe 30 ianuarie 2020, a fost emis de către Primăria Constanța Certificatul de Urbanism nr. 518 - „Construire imobil P+7E locuinţe colective amplasare firmă luminoasă împrejmuire gard teren organizare şantier, realizare racorduri şi branşamente utilităţi“.

Terenul este situat în intravilanul municipiului Constanţa, are o suprafaţă de 500 mp, fiind identificat cu nr. cadastral 13259, înscris în cartea funciară a UAT Constanţa sub nr. 203185, şi este proprietate a lui M.V.F., conform extrasului de carte funciară eliberat sub nr. 8063/21.09.2016.

În întreg acest context, rămâne de văzut care va fi decizia Judecătoriei Constanța în procesul în care Apele Române revendică terenul, dar și cea a Tribunalului, în dosarul în care locatarii din zonă au cerut anularea PUZ-ului pentru blocul de șapte etaje ce ar urma să fie ridicat pe teren.



Citește și:

Primarul a fost amendat. Motivul un PUZ din Faleză Nord! Locuitorii au dat buzna în Consiliul Local şi au cerut să nu se construiască blocul!

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii