Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:13 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arhiepiscopia romano-catolică București cheamă în judecată primăria, CLM Constanța și Administrația județeană a Finanțelor Publice

ro

17 Sep, 2020 00:00 2144 Marime text
  • Arhiepiscopia romano-catolică București a înregistrat pe rolul Tribunalului Constanța, secția civilă, dosarul nr. 5625/118/2020, având ca obiect “uzucapiune”
  • Pârâți în dosar sunt: primăria municipiului Constanța, Consiliul Local Municipal prin primar și statul roman prin Ministerul Finanțelor Publice, Administrația județeană a Finanțelor Publice
  • Biserica romano-catolică are înregistrate pe rolul instanțelor mai multe dosare prin care încearcă de ani de zile, să recupereze proprietăți neclarificate, dinainte de naționalizare
  • Dobândirea dreptului de proprietate asupra imobilelor-terenuri prin uzucapiune (prescripţia achizitivă) se întemeiază pe faptul posesiei îndelungate a unui imobil-teren


Arhiepiscopia romano-catolică București a înregistrat pe rolul Tribunalului Constanța, secția civilă, dosarul nr. 5625/118/2020, având ca obiect “uzucapiune”.
Pârâți în dosar sunt: primăria municipiului Constanța, Consiliul Local Municipal prin primar și statul roman prin Ministerul Finanțelor Publice, Administrația județeană a Finanțelor Publice.
Monseniorul Ieronim Iacob, capelanul bazilicii Sfântul Anton din Constanţa a precizat că pe plan local, biserica romano-catolică are înregistrate pe rolul instanțelor mai multe dosare prin care încearcă de ani de zile, să recupereze proprietăți neclarificate, dinainte de naționalizare.
Precizăm că biroul de presă al Arhiepiscopiei romano-catolică București nu a emis până la închiderea ediției un punct de vedere cu privire la dosarul mai sus-menționat. În momentul în care vor reveni cu precizări, le vom publica.
Este binecunoscută perioada în care statul român, prin legislaţia adoptată în epoca comunistă, a dispus scoaterea tuturor terenurilor din circuitul civil.


În pofida doleanţei statului din acea vreme, tranzacţiile cu terenuri au continuat să se perfecteze.


Pe cale de consecinţă, dobândirea dreptului de proprietate asupra imobilelor-terenuri prin uzucapiune (prescripţia achizitivă) se întemeiază pe faptul posesiei îndelungate a unui imobil-teren.
Uzucapiunea poate fi invocată atât pe cale de acţiune în justiţie (prin cerere de chemare în judecată), dar şi pe cale de excepţie.




 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii