Arhiepiscopia Romano-Catolică, la judecată cu municipalitatea, pentru terenuri în Mamaia. Cum s-a închis dosarul
Arhiepiscopia Romano-Catolică, la judecată cu municipalitatea, pentru terenuri în Mamaia. Cum s-a închis dosarul
12 Jan, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
1272
Marime text
- În luna septembrie 2022, Curtea de Apel Constanța a respins cererea de strămutare a dosarului formulată de reprezentanții Arhiepiscopiei Romano-Catolice, ca nefondată, decizia fiind definitivă.
- Hotărârea de acum a Judecătoriei Constanța poate fi atacată în recurs, în termen de cinci zile de la pronunțare, urmând ca cererea de recurs să fie depusă la Judecătorie.
Instanța a constatat, din oficiu, perimarea cererii, astfel că acum Arhiepiscopia Romano-Catolică trebuie să achite municipalității suma de 1.487,50 de lei, cu titlul de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariul de avocat.
Totuși, hotărârea Judecătoriei Constanța poate fi atacată în recurs, în termen de cinci zile de la pronunțare, urmând ca cererea de recurs să fie depusă la Judecătorie.
Suspendare și respingerea cererii de strămutare
Este vorba despre dosarul cu indicativul 5625/118/2020, dosar pe care, anterior, instanța hotărâse să îl suspende, în articolul de lege invocat de instanță pentru suspendare făcându-se referire la faptul că desfășurarea normală a procesului ar fi împiedicată din vina reclamantului, respectiv clerul catolic.
Mai exact, se după cum se arată în încheierea de suspendare, „întrucât reclamanta (nr., Arhiepiscopia Romano-Catolică) a refuzat să indice valoarea celor două imobile rezultată din aplicarea grilelor notariale, instanţa constată că nu este posibilă continuarea judecății, neputându-se stabili valoarea taxei judiciare de timbru datorate în mod legal de către reclamantă“.
Așa cum arătam anterior, dosarul are indicativul 5625/118/2020, obiectul fiind reprezentat de o acțiune în constatare.
În luna septembrie 2022, Curtea de Apel Constanța a respins cererea de strămutare a dosarului formulată de reprezentanții Arhiepiscopiei Romano-Catolice, ca nefondată, decizia fiind definitivă.
Ce au cerut clericii
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în proces, Arhiepiscopia Romano-Catolică a solicitat, „în contradictoriu cu pârâţii Primăria Municipiului Constanţa, Consiliul General al Municipiului Constanţa prin Primar şi Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, constatarea dobândirii de către reclamantă a dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile stăpânite“.
Este vorba despre „bunurile imobile stăpânite compuse din loturile de teren cu nr. 42 şi 43 situate în careul XVI, respectiv loturile nr. 53 şi 54 situate în careul XVII de la plaja Mamaia, prin efectul uzucapiunii de lungă durată, respectiv peste 30 de ani“.
Inițial, dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Constanța, însă instanța a stabilit încă de anul trecut că, în cauză, competența de soluționare îi revine Judecătoriei Constanța, așa încât dosarul a fost declinat.
Judecătoria Constanța a decis suspendarea procesului, iar acum instanța a constatat perimarea cererii.
Reprezentanții Arhiepiscopiei Romano-Catolice pot declara recurs împotriva acestei constatări, în termen de cinci zile de la pronunțarea instanței.
Sursa foto: Facebook.com - Pagina oficială a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro
PRECIZĂRI
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
În urmă cu scurt timp
Arhiepiscopia Tomisului, câștigătoare împotriva Consiliului Local Constanța (MINUTA)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii