Arhiepiscopia Tomisului, dată în judecată de Fundația Internațională Dimitrie Cantemir. „Nici noi nu știm prea bine despre ce este vorba“
Arhiepiscopia Tomisului, dată în judecată de Fundația Internațională Dimitrie Cantemir. „Nici noi nu știm
08 Jul, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2130
Marime text
- Cazul a fost înregistrat la finele lunii trecute pe rolul Secției a II-a civile a Tribunalului Constanța, sub indicativul 4734/118/2021.
- Fundația Internațională Dimitrie Cantemir este creditor, iar debitorul este Arhiepiscopia Tomsiului, obiectul dosarului fiind reprezentat de o ordonanță de plată.
- „În proces, este vorba despre faptul că dumnealor susțin că noi avem o datorie față de dumnealor, însă noi spunem că nu avem nicio datorie, așa încât s-au adresat instanței de judecată. (...) Momentan, nici noi nu știm prea bine despre ce este vorba, căci nu am primit încă nicio comunicare de la Tribunal“, a declarat preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru ZIUA de Constanța.
- La rândul său, contactat telefonic la o dată anterioară, avocatul Florin Isuf, din cadrul Baroului București,reprezentant în proces al Fundației Internaționale Dimitrie Cantemir, a precizat, pentru ZIUA de Constanța, că nu poate oferi mai multe detalii legate de acest litigiu.
Arhiepiscopia Tomisului se află în centrul unui nou proces civil, după ce Fundația Internațională Dimitrie Cantemir s-a adresat Tribunalului Constanța.
Cazul a fost înregistrat la finele lunii trecute pe rolul Secției a II-a civile a Tribunalului Constanța, sub indicativul 4734/118/2021. Părți în cauză sunt Fundația Internațională Dimitrie Cantemir, în calitate de creditor și, respectiv, Athiepiscopia Tomsiului, în calitate de debitor.
Creditorul se poate adresa instanței
Obiectul dosarului este reprezentat de o ordonanță de plată, întemeiată pe OUG 119/2007 - Ordonanța de urgență privind „măsurile pentru combaterea întârzierii executării obligațiilor de plată rezultate din contracte între profesioniști“. De asemenea, potrivit Portalului instanțelor de judecată, acțiunea este întemeiată și pe prevederile articolului 1014 și următoarele din Codul de procedură civilă.
Potrivit textului de lege respectiv, „creditorul îi va comunica debitorului, prin intermediul executorului judecătoresc sau prin scrisoare recomandată, cu conținut declarat și confirmare de primire, o somație, prin care îi va pune în vedere să plătească suma datorată în termen de 15 zile de la primirea acesteia“.
În continuare, articolul 1015 din Codul de procedură civilă prevede faptul că „dacă debitorul nu plătește în termenul prevăzut la articolul 1014 alin. (1), creditorul poate introduce cererea privind ordonanța de plată la instanța competentă pentru judecarea fondului cauzei în primă instanță“.
Ce declară părțile
Contactat telefonic, preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, următoarele:
„În proces, este vorba despre faptul că dumnealor susțin că noi avem o datorie față de dumnealor, însă noi spunem că nu avem nicio datorie, așa încât s-au adresat instanței de judecată. Dosarul este nou înregistrat, așa încât nu ne-au fost comunicate actele de la instanță. Momentan, nici noi nu știm prea bine despre ce este vorba, căci nu am primit încă nicio comunicare de la Tribunal“.
La rândul său, contactat telefonic la o dată anterioară, avocatul Florin Isuf, din cadrul Baroului București,reprezentant în proces al Fundației Internaționale Dimitrie Cantemir, a precizat, pentru ZIUA de Constanța, că nu poate oferi mai multe detalii legate de acest litigiu.
„Nu sunt mandatat să discut despre acest litigiu cu diverse persoane. Informațiile pe care le-ați găsit pe portal și sunt publice sunt la dispoziția dumneavoastră, dar alte informații nu vă pot da“, a declarat avocatul.
Facem precizarea că am încercat să luăm legătură și cu reprezentanții fundației, însă numerul de telefon afișat pe site-ul oficial nu putea fi apelat.
De asemenea, menționăm că, dacă ne va fi transmis un punct de vedere legat de acest litigiu de către reprezentanții Fundației Internaționale Dimitrie Cantemir, acesta va fi publicat imediat ce ne va fi pus la dispoziție.
Despre Fundația Internațională Dimitrie Cantemir
Potrivit Registrului Fundațiilor, consultat la data de 7 iulie 2021, Fundația Internațională Dimitrie Cantemir a fost înființată în 2008 și are sediul pe strada Sergent Constantin Apostol, nr. 8-10, în București.
Lista inițială de asociați îi menționa pe Paul Tudor și Maria Cristina Tudor, ulterior fiind cooptat și Constantin Barbu. Paul Tudor este președintele fundației, iar Maria Cristina Tudor este directorul executiv, în timp ce Constantin Barbu este vicepreședinte.
Pentru a reveni la litigul aflat pe rolul Tribunalului Constanța, primul termen de judecată în proces a fost stabilit pentru data de 12 august 2021, de la ora 9.00.
Indiferent care va fi decizia pe care o va pronunța Tribunalul Constanța în cauză, aceasta va putea fi atacată la instanța superioară.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Doliu în Arhiepiscopia Tomisului
„Să ne zâmbești din veșnicie așa cum o făceai mereu în lume”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii