Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:40 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arhiepiscopia Tomisului versus Consiliul Local Constanța, la Tribunal. La mijloc este terenul de lângă Catedrala Eroilor

ro

17 Oct, 2022 00:00 1333 Marime text
  • Părți în proces sunt Arhiepiscopia Tomisului, în calitate de reclamant, și, respectiv, Consiliul Local al Municipiului Constanța, în calitate de pârât.
  • Pe 30 martie 2022, în dosarul 632/118/2022, Arhiepiscopia Tomisului a obținut în primă instanță suspendarea acestei hotărâri.
  • Și în dosarul 3666/118/2022, un alt complet a decis, de asemenea, suspendarea hotârii, până la soluționarea definitivă a cererii de anulare a acesteia.
 
Zi importantă la Tribunalul Constanța, acolo unde judecătorii vor deschide dosarul în care Arhiepsicopia Tomisului a dat în judecată Consiliul Local Constanța, pentru anularea unei hotărâri de consiliu.
 
Procesul se desfășoară la Secția de Contencios administrativ și fiscal a instanței, magistrații hotărând deja, în vară, să suspende executarea hotărârii atacate, până la soluționarea definitivă a cererii de anulare.
 
În speță, este vorba despre cererea de anulare a HCL Constanța nr. 450/26.11.2021, cerere formulată în dosarul 3666/118/2022, hotărtârea atacată vizând revocarea dreptului de administrare al Arhiepiscopiei Tomisului asupra imobilului-teren în suprafață de 1.734 mp situat în municipiul Constanța, zona Casa de Cultură.
 
Mai precis, este vorba despre terenul situat lângă Catedrala Eroilor, lăcaș pentru care Arhiepiscopia Tomisului a obținut anterior autorizație de construire.
 
Părți în proces sunt Arhiepiscopia Tomisului, în calitate de reclamant, și, respectiv, Consiliul Local al Municipiului Constanța, în calitate de pârât.
 
Contactat telefonic la momentul înregistrării dosarului la instanță, părintele Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului a explicat, pentru ZIUA de Constanța, că se solicită anularea hotărârii Consiliului Local Constanța prin care a fost revocat dreptul de administrare al clericilor asupra terenului din Parcul Casei de Cultură de lângă Catedrala Eroilor.
 
Executarea hotărârii, suspendată de două completuri
 
Amintim aici că pe 30 martie 2022, în dosarul 632/118/2022, Arhiepiscopia Tomisului a obținut în primă instanță suspendarea acestei hotărâri.
 
În hotărârea prin care Arhiepiscopia a obținut suspendarea acestei hotărâri, judecătorii Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța au arătat, printre altele, că „iminența prejudiciului față de reclamantă rezultă din chiar materialitatea faptelor şi din cauzalitatea derivată din emiterea actului administrativ reprezentat de Hotărârea nr. 450/26.11.2021 prin care se  revocă cu caracter  irevocabil dreptul de a administrare asupra imobilului teren în suprafață de 1.734 m.p. în referire la care a fost emisă anterior inclusiv Autorizația de construire nr. 201/08.02.2019, prejudiciu susceptibil de a se produce în continuare manifestându-se prin posibilitatea reală și efectivă ca reclamanta -prin revocarea dreptului de administrare- să se afle în imposibilitatea edificării construcției astfel cum a fost autorizată printr-un act administrativ asupra căruia planează aparente dubii, semnificative și substanțiale, de nelegalitate la acest moment procesual“.
 
Totodată, și în dosarul 3666/118/2022 instanța a decis suspendarea hotărârii de consiliu atacate.
 
Acum, rămâne de văzut dacă instanța va decide și anularea HCL 450/2021, astfel cum a solicitat Arhiepiscopia Tomisului.
 
Procesul este programat să se desfășoare începând cu ora 8.30, cazul aflându-se în atenția completului CA9 al Secției de Contencios administrativ și fiscal, prezidat de magistratul Iulia-Laura Opariuc-Dan, președintele secției.
 
Oricare va fi decizia Tribunalului Constanța, ea va putea fi atacată în recurs de către părțile ce se arată nemulțumite, urmând ca recursul să se judece la Curtea de Apel Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
O parohie din Constanța așteaptă verdictul Tribunalului! La mijloc sunt mii de metri pătrați de teren în oraș
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii