Arhiepiscopia Tomisului, victorie împotriva Consiliului Local Constanța pentru terenul de lângă Casa de Cultură (MOTIVARE)
Arhiepiscopia Tomisului, victorie împotriva Consiliului Local Constanța pentru terenul de lângă Casa de Cultură
24 Jun, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
2057
Marime text
- Consiliul Local Constanța a declarat recurs împotriva Hotărârii 1765/2022 a Tribunalului Constanța favorabilă Arhiepiscopiei Tomisului.
- Dosarul are indicativul 3666/118/2022 și vizează dreptul de administrare al Arhiepiscopiei pentru terenul de lângă Catedrala Eroilor, din parcul Casei de Cultură.
- Judecătorii au spus despre HCL prin care s-a revocat dreptul de administrare al Arhiepiscopiei asupra terenului că „este limpede că este una discreționară și luată cu exces de putere“.
Afirmația aparține judecătorilor Tribunalului Constanța și este cuprinsă în motivarea hotărârii din decembrie 2022 când instanța i-a dat dreptate Arhiepiscopiei Tomisului și a decis anularea HCL Constanța nr. 450/26.11.2021.
Dosarul are indicativul 3666/118/2022 și a ajuns recent pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța, după ce avocații Consiliului Local au declarat recurs împotriva hotărârii favorabile Arhiepiscopiei.
Consiliul Local Constanța „a acționat cu exces de putere“
În Hotărârea 1765/2022 prin care clericii au câștigat inițial procesul, judecătorii de la Tribunal au arătat, printre altele, că „instanţa apreciază că pârâtul (nr., Consiliul Local Constanța) a acţionat cu exces de putere neţinând cont de interesul public, garantarea drepturilor, libertăţilor şi îndatoririlor fundamentale ale cetăţenilor, satisfacerea nevoilor comunitare şi realizarea competenţelor autorităţilor publice, fiind limpede că Hotărârea Consiliului Local al Mun. Constanţa nr. 450/26.11.2021 privind revocarea dreptului de administrare al Arhiepiscopiei Tomisului asupra imobilului în suprafaţă de 1734 mp, situat în municipiul Constanța, zona Casa de Cultură este una discreționară și luată cu exces de putere, astfel cum acesta este definit în art. 2 alin. 1 lit. n din Legea nr. 554/2004“.
HCL Constanţa nr. 450/26.11.2021 vizează terenul situat lângă Catedrala Eroilor „Sfânta Treime“, lăcaș de cult încă în construcție.
Arhiepiscopia Tomisului, condusă de ÎPS Teodosie, a atacat în instanță, în cursul anului 2022, hotărârea de consiliu local, obținând inițial suspendarea executării hotărârii, iar apoi anularea acesteia.
În hotărârea favorabilă Arhiepiscopiei, atacată în recurs de CLC, judecătorii au mai arătat că „instanţa mai reţine că, aşa cum rezultă din probele administrate în cauză, la data adoptării Hotărârii Consiliului Local al municipiului Constanța nr. 450/26.11.2021, nu numai că apartenența suprafeței de 1785 mp nu era atestată la domeniul public al UAT, dar, la data adoptării hotărârii a cărei suspendare a solicitat-o, această suprafață făcea parte din suprafața de 6000 mp inventariată în domeniul privat al UAT, conform hotărârii Consiliului Local al municipiului Constanța nr. 109/28.02.2005“.
Terenul făcea parte din domeniul privat al municipiului
Au mai spus judecătorii că „mai mult, prin HCL Constanța nr. 109/28.02.2005, terenul în suprafață de 1785 mp a fost inventariat ca aparținând domeniului privat al UAT, iar HCL nr. 109/28.02.2005 reprezintă un act administrativ care se bucură de prezumția de legalitate și care, până momentul adoptării hotărârii atacate, nu a fost desființat în vreunul dintre modurile prevăzute de lege, continuând, deci, a produce efectele specifice, fiind, astfel, evident că, la data adoptării HCL Constanța nr. 450/26.11.2021, terenul în suprafață de 1785 mp făcea parte din domeniul privat al municipiului Constanța“.
„Or, hotărârea contestată în speţă s-a fundamentat pe o dispoziție de drept substanțial – art. 869 din Codul civil – neaplicabilă cauzei, context în care măsura «revocării dreptului de administrare» al Arhiepiscopiei Tomisului asupra terenului în suprafață de 1734 mp, dispusă prin această hotărâre, este lipsită de temei legal“, a mai stabilit Tribunalul.
În continuare, judecătorii au mai spus că „totodată, urmează a se reţine că dreptul de administrare constituit în beneficiul Arhiepiscopiei Tomisului asupra terenului în suprafață de 1734 mp nu este un drept real de administrare constituit în condițiile art. 867 din Codul civil 2009 pentru a înceta în vreunul dintre modurile de administrare reglementate de art. 869 din Codul civil, ci este un drept transmis în condițiile art. 4 din Decretul – #### nr. 126/1990 care subzistă pe întreaga durată de existență a lăcașului de cult în vederea edificării căruia a fost pus la dispoziția Arhiepiscopiei“.
„Aşa cum rezultă din înscrisurile din dosar, prin Decizia Primăriei județului Constanța nr. 276/22.06.1990, s-a transmis din «administrarea acesteia» în «administrarea Arhiepiscopiei Tomisului» terenul în suprafață de 6000 mp, situat în Constanța, zona Casei de Cultură, identificat prin planul de situație anexat respectivei decizii. Terenul a fost transmis în vederea construirii unei biserici catedrale «Sfânta Treime», închinată eroilor martiri ai României, terenul în suprafață de 6000 mp fiind transmis în administrarea Arhiepiscopiei Tomisului în temeiul dispozițiilor art. 4 din Decretul – #### nr. 126/1990 (act normativ în vigoare și în prezent), potrivit căruia „În localităţile în care numărul lăcaşurilor de cult este insuficient în raport cu numărul credincioşilor, statul va sprijini construirea de noi lăcaşuri de cult, în care scop va pune la dispoziţia cultelor respective terenul aferent în cazul în care acestea nu dispun de acest teren şi va contribui cu fonduri băneşti la constituirea resurselor financiare necesare“, se arată în Hotărârea.
Dreptul Arhiepiscopiei nu putea fi revocat
Judecătorii au mai spus că dreptul de administrare transmis Arhiepiscopiei Tomisului pentru terenul respectiv nu putea fi revocat, ci „ființează pe întreaga durată a lăcașului de cult“:
„Se reţine că dreptul de administrare (înțeles ca drept înglobând atributele posesiei și folosinței) transmis Arhiepiscopiei Tomisului prin decizia nr. ###/22.06.1990 asupra terenului în suprafață de 6000 mp (în care se include suprafața de 1734 mp care formează obiect al actului administrativ atacat) a fost constituit pe întreaga durată de existență a lăcașului de cult în vederea edificării căruia a și fost atribuit, însă acest drept de administrare nu este dreptul de administrare reglementat de art. 867 – 868 din Codul civil și, prin urmare, că acesta nu este supus încetării în modurile reglementate de art. 869 din Codul civil, ci este cel reglementat de art. 4 din Decretul – #### nr. 126/1990, astfel că ființează pe întreaga durată de existență a lăcașului de cult în vederea edificării căruia a fost transmis, neputând fi revocat“.
„Mai mult, se remarcă faptul că lipsa apartenenței terenului la domeniul public al UAT exclude și cel de-al doilea mod de încetare a dreptului de administrare, reglementat de art. 869 din Codul civil 2009“, conform hotărârii Tribunalului.
„HCL nr. 450/26.11.2021 nu este un act de revocare emis în condițiile legii, astfel cum impune art. 869 teza a II a din Codul civil 2009, nelegalitatea sa rezultând și din faptul că prin adoptarea sa, nu s-a revocat un act administrativ, ci s-a revocat un drept, posibilitate care nu este recunoscută de lege organului deliberativ al UAT“, au conchis judecătorii.
Acum, cazul a ajuns în atenția judecătorilor de la Curtea de Apel Constanța.
Dosarul va fi repartizat aleatoriu unui complet de judecată și va fi stabilită data primei înfățișări în recurs.
Oricare va fi decizia pe care o va lua Curtea de Apel în recurs aceasta va fi definitivă.
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Asociația Constanța Altfel renunță la judecată! Se închide procesul pe autorizația de construire pentru Catedrala Eroilor Constanța?
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii