Arhitectul-șef din Năvodari, Giorgiana Cotigi, vizată de un dosar de corupție! Iată cum i-a crescut averea cu mașini de lux și produse fashion
Arhitectul-șef din Năvodari, Giorgiana Cotigi, vizată de un dosar de corupție! Iată cum i-a crescut averea
06 Feb, 2025 10:39
ZIUA de Constanta
436
Marime text
Pe secția penală a Tribunalului Constanța a fost înregistrat al data de 27.01.2025, un dosar care are ca obiect infracțiuni de corupție. Pe lista inculpaților se află Giorgiana Cotigi, arhitectul-șef din Năvodari, Adrian Damian și firma sa, Aqua Force SRL, precum și cunoscutul Traian Vasea. Potrivit portalului instanțelor de judecată, dosarul cu indicativul 360/118/2025 are ca obiect infracțiuni de corupție, făcându-se referire la articolul 6 din Legea 78/2000, raportat la articolul 289, alineatul 1 din Codul Penal. Mai precis, conform Portalului Legislativ, este vizată fapta de luare de mită.
În acest dosar a fost chemat și dezvoltatorul imobiliar Adrian Damian, alături de firma Aqua Force SRL, pe care o conduce, societate care, în urmă cu aproximativ 5 ani, a solicitat de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa acord de mediu, necesar edificării unor locuinţe tip înşiruite P+1 etaj, în oraşul Năvodari, strada M12, lot 53.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpaților COTIGI GIORGIANA, arhitect șef al orașului Năvodari (funcționar public), pentru săvârșirea a două infracțiuni de luare de mită și a infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, persoana juridică S.C. Aqua Force S.R.L., D. A., administrator al societății comerciale S.C. Aqua Force S.R.L., V. T., administrator al unor societăți comerciale, fiecare pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
Ce spun oamenii legii cu privire la modul de operare al arhitectului șef?
În anul 2020, în calitate de arhitect șef al orașului Năvodari, inculpata Cotigi Giorgiana a primit de la inculpatul D.A., în calitate de administrator al societății inculpate Aqua Force SRL, foloase patrimoniale necuvenite în cuantum de 36.500 euro și 56.529,99 lei (cca 11.000 euro), în forma disimulată a vânzării unui imobil la un preț derizoriu în raport cu valoarea sa reală, în legătură cu semnarea documentelor de urbanism necesare realizării proiectului din orașul Năvodari, str (...) (certificate de urbanism, autorizații de construire și proces verbal de recepție), unde aceasta era direct interesată dar și cu emiterea altor acte similare necesare inculpaților Aquaforce SRL și D.A. sau chiar fratelui acestuia din urmă în activitatea imobiliară. Lucrările au fost realizate în cursul anului 2020, iar actele juridice prin care a fost convenit prețul derizoriu datează din 10 iunie 2020 și 18 decembrie 2020.
În perioada septembrie-noiembrie 2020, în calitate de arhitect șef al orașului Năvodari, a primit de la inculpatul V.T., foloase patrimoniale necuvenite constând în lucrări de amenajare (materiale și manoperă) realizate la imobilul de domiciliu (orașul Năvodari, str. (...)), respectiv tavane interioare și fațadă imobil, în valoare totală de 12.853,51 lei, în legătură cu semnarea documentelor de urbanism necesare realizării proiectelor realizate de mituitor și membrii familiei sale (certificate de urbanism, autorizații de construire și procese verbale de recepție).
Cum s-au sesizat organele
La datele de 28 mai 2019, 7 iunie 2019 și 15 octombrie 2019 Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța s-a sesizat din oficiu cu privire la posibile fapte penale (…)
În perioada 2016-2023, inculpatul D.A., având calitatea de administrator al SC AQUA FORCE SRL și SC BLUE AQUA FORCE SRL, a realizat prin intermediul acestor societăți comerciale mai multe construcții cu destinația de locuințe, de regulă P+1ETAJ, pe terenuri luate în superficie sau proprietate personală, cu încălcarea regulilor de urbanism, cu complicitatea anumitor funcționari din cadrul Primăriei Năvodari.
În schimbul sprijinului realizării construcțiilor în condiții cât mai profitabile, inculpatul D.A. a livrat un imobil funcționarului public Cotigi Giorgiana, la prețuri mult sub cele de producție, practic transferarea proprietății casei reprezentând un cadou de zeci de mii de euro.
Atât certificatele de urbanism, autorizațiile de construire, cât și procesele-verbale de recepție relevante în cauză au fost semnate în anul 2020 de către inculpata Cotigi (fostă Stanciu) Giorgiana. Unele dintre construcții sunt realizate pe suprafețe mai mici 150 mp, nu respectă POT ȘI CUT, iar în cazul a mai mult de 4 parcelări trebuia realizat un PUZ, lucru care nu s-a făcut.
Prin HCL Năvodari nr. 35/31.01.2019, pe baza proiectului de hotărâre inițiat de primarul Chelaru Florin, raportului compartimentului de specialitate și avizelor compartimentelor de specialitate, s-a aprobat constituirea unui drept de superficie cu titlu oneros, prin licitație publică, asupra terenului situat în Năvodari.
Conform procesului verbal înregistrat sub numărul (…)/05.04.2019, s-a stabilit adjudecarea dreptului de superficie asupra terenului de către (…) la prețul de 24,12 lei/mp/an, prețul de pornire al licitației fiind de 22,12 lei/mp/an.
La data de 17.05.2019, între Primăria Năvodari, prin primar (…) și (…)și (…), a fost încheiat Contractul de constituire a dreptului de superficie asupra terenului categoria curți construcții în suprafață de 500 mp, situat în Năvodari, str. (...), autentificat sub nr. (…)/17.05.2019, de notar public (…)
La data de 15.11.2019, Primăria Năvodari a emis lui (…) certificatul de urbanism cu nr. (…) pentru imobilul situat în Năvodari, str. (...).
Anterior emiterii autorizației de construire lui(…), în înțelegere cu acesta, inculpatul D.A., administrator al SC AQUAFORCE SRL, a început construirea unor imobile C1-C4, pe terenul în suprafață de 500 mp. Acest aspect, al începerii lucrărilor de construire anterior emiterii autorizației de construire, a fost sesizat la data de 27.11.2019 de numitul (…), Gărzii Naționale de Mediu Constanța, precum și Poliției Locale Năvodari. Conform precizărilor numitului (...), la data de 27.11.2019 la fața locului s-a prezentat și Poliția Locală Năvodari care a constatat cele comise fără a se întocmi proces-verbal de constatare.
Aspectele mai sus expuse sunt confirmate și de martorul (...). Acesta a declarat că inculpatul D.A., în baza unei procuri și a unui antecontract de cedare a dreptului de superficie, a făcut toate demersurile administrative dar și cele practice legate de teren. Martorul nu a făcut nici o plată ci doar a încasat suma de 32.000 euro de la inculpat.
La data de 28.11.2019, numitul (...) a înaintat Gărzii de Mediu Constanța adresa nr. (…)/06.11.2019, emisă de Agenția Națională Pentru Arii Protejate, ce face obiectul unei alte sesizări similare privind legalitatea unei construcții învecinate (despre care D.A. precizează în interceptările telefonice că ar fi construit-o tot el) în care se specifică faptul că în urma verificărilor efectuate în teren (în locația învecinată) de reprezentanții ANANP, s-a constatat desfășurarea proiectului în vecinătatea ariei naturale protejate ,,Lacul Siutghiol”, fapt ceea ce poate afecta semnificativ măsurile de protectie și conservare a speciilor și habitatelor caracteristice ariei.
Poliția Locală Năvodari a întocmit un proces-verbal de constatare și sancționare la data de 23.12.2019, ca urmare a unui control pe teren efectuat în data de 02.12.2019, la ora 11.00, ocazie cu care s-a constatat că ,,a fost amenajat un teren și săpătură fără a avea autorizație de construire”, aplicându-se minimul amenzii prevăzute de lege și anume 1.000 lei și luându-se măsura sistării lucrării.
Procesul-verbal de constatare și sancționare contravențională seria (…) nr. (…) din 23.12.2019 este semnat, pe lângă polițistul local (…) și contravenientul (...) și de către arhitectul-șef al orașului (nominal) (…), cu o semnătură identică cu cea pe care o execută inculpata Cotigi Giorgiana. La acel moment inculpata Cotigi era deja promitentul-cumpărător al imobilului în curs de edificare.
La data de 31.12.2019 comisarii Gărzii de Mediu Constanța au efectuat un nou control pe teren ca urmare a sesizării lui (...), constatând faptul că lucrările de construire au continuat de la ultima sesizare. La data de 08.01.2020 a fost aplicată amenda contravențională în cuantum de 10.000 lei (cu posibilitatea achitării a jumătate din minim în 15 zile, adică a sumei de 2.500 lei) pentru demararea lucrărilor de construire fără obținerea autorizației de construire și avertisment pentru neîndeplinirea măsurilor dispuse anterior.
Tot în procesul-verbal încheiat de comisarii Gărzii de Mediu Constanța se relatează despre adresa înregistrată cu nr. (…)/20.11.2019 înregistrată la APM Constanța prin care (...) solicita emiterea acordului de mediu pentru investiție ,,construire 4 locuințe C1-C4, S+P+1E”.
Conform investigațiilor efectuate în timpul excavării pământului pentru realizarea fundației, echipa de executanți a aruncat pământul rezultat în lac, mărind astfel suprafața terenului pe care intenționa să se construiască. Suprafața lacului Siutghiol este arie protejată Natura 2000.
La data de 07.11.2019 numiții (...) și (…) au încheiat un antecontract de vânzare cumpărare cu SC AQUA FORCE, având ca obiect transmiterea dreptului 10 de superficie asupra terenului intravilan, situat în Năvodari, strada(…), cu o suprafață de 500 mp, CF…, cu prețul de 32.000 euro, plătindu-se în avans suma de 10.000 euro.
La foarte scurt timp, respectiv la data de 22.11.2019, arhitectul șef al orașului Năvodari, inculpata Cotigi Giorgiana, a încheiat un antecontract de vânzare cumpărare cu SC AQUA FORCE SRL, prin care aceasta din urmă se obliga să vândă până la 01.06.2020, imobilul situat în Năvodari, str. (...), compus din drept de proprietate asupra construcției S+P+1 ETAJ, având aproximativ 50 mp la sol și dreptul de superficie asupra terenului în suprafață de 130 mp, cu suma de 66.000 euro, plătindu-se în avans suma de 25.000 euro, diferența urmând a fi achitată la autentificarea vânzării-cumpărării.
Suprafețele de teren descrise în antecontract și în contractul de vânzare cumpărare (130 mp și 149 mp) sunt sub limita minimă de 150 mp, nefiind construibile.
Deși suprafața de teren a crescut față de momentul încheierii antecontractului din 22.11.2019, iar suprafața construită a clădirii a crescut la rândul ei de la aprox. 50 mp/nivel la aprox. 70 mp/nivel, la data de 10 iunie 2020 a fost încheiat un act adițional între SC AQUA FORCE SRL (prin administratorul D.A.) și Cotigi Giorgiana prin care se stabilește o renegociere a prețului întrucât vânzarea imobilului descris se va realiza la ,,roșu” de la suma de 66.000 euro la 25.000 euro.
Ca precizare referitoare la cuantumul prețului, menționăm că în cost trebuie inclusă o parte din suma de 32.000 euro plătită de inculpatul D.A. lui (...) pentru obținerea terenului. Mai exact este vorba despre o treime (149 mp a primit inculpata Cotigi din cei 500 mp) din prețul de 32.000 euro plătit pentru achiziționarea terenului de la (...) întrucât inculpatei Cotigi i-a revenit o treime din teren. Împărțind această sumă (32.000 euro pentru 500 mp) la suprafața de 149 mp cât i-a revenit inculpatei Cotigi, adică o treime din 500 mp, rezultă suma de 10.666 euro care trebuie inclusă în banii investiți de către inculpatul D.A..
A fost verificat Certificatul de Urbanism nr. (...)/24.06.2020 emis de Primăria Năvodari în scopul modificării proiectului în execuție autorizat cu AC nr. (...)/03.02.2020- Corp C1, din locuință S+P+1 ETAJ în locuință S+P+1 ETAJ-2 parțial retras, beneficiar fiind inculpata AQUA FORCE. De menționat că, deși se mai solicita construirea unei etaj retras, prețul înțelegerii inițiale a rămas neschimbat, 25.000 euro. Acesta este semnat de către inculpata Cotigi Giorgiana în calitate de arhitect șef.
A fost verificată Autorizației de Construire nr. (...)/28.08.2020, emisă de Primăria Năvodari, în scopul executării lucrărilor de construire pentru modificarea proiectului în execuție autorizat cu AC nr. (...)/03.02.2020,- Corp C1, din locuință S+P+1 ETAJ în locuință S+P+1 ETAJ-2 parțial retras, beneficiar fiind inculpata AQUA FORCE. Aceasta este semnată de către inculpata Cotigi Giorgiana în calitate de arhitect șef.
Neconformitățile constatate sunt următoarele: autorizația de construire nu putea fi emisă pentru scopul solicitat pentru că supraetajarea cu încă un nivel nu poate fi solicitată decât pentru construcțiile care pot fi recunoscute ca finalizate potrivit legii, respectiv pentru acele construcții pentru care s-a efectuat recepția la terminarea lucrărilor. Autorizația de construire a fost emisă cu nerespectarea indicatorilor urbanistici POT, rezultând din analiza pieselor desenate ale proiectului DTAC un POT de 40,97%, față de 35% cât este cel legal aprobat. Autorizația de construire a fost emisă în baza unei documentații tehnice incomplete, respectiv în lipsa documentelor necesare emiterii autorizației de construire și anume fără memorii instalații și schemele funcționale ale instalațiilor proiectate, fără referatele de verificare a documentației tehnice întocmite de verificatori de proiecte atestați, fără verificarea proiectului în condițiile legii, fără avizul protecției sănătății solicitat prin CU, fără DTOE.
Cotigi a dobândit cu suma de 25.000 euro un imobil
Pe baza probelor de natură obiectivă administrate pe durata anchetei penale, respectiv acte notariale bilaterale, expertize evaluatorii și documente ce atestă efectuarea de plăți, am stabilit că inculpata Cotigi a dobândit cu suma de 25.000 euro un imobil pentru care inculpații D.A. și Aquaforce SRL au cheltuit următoarele sume:
- 35.458 euro, sumă stabilită prin raportul de evaluare întocmit de către evaluator (...), folosit la notariat cu ocazia încheierii actului adițional la antecontract, practic actul de renegociere din iunie 2020, unde se precizează că ceea ce s-a investit la momentul evaluării, este 171.620 lei, adică 35.458 euro la cursul BNR de 4,84 lei/euro din 02.06.2020.
- 74.315 lei (15.386 euro), sumă indicată în autorizația de construire nr. (...)/28.08.2020 emisă la solicitare AQUA FORCE SRL pentru extinderea construcției. Practic, modificarea proiectului și construirea unui etaj retras a necesitat investirea sumei de 74.315 lei. (15.386 euro la cursul BNR din 28.08.2020 este de 4,83 lei pentru un euro). Nici această sumă nu a fost avută în vedere la renegocierea vânzării imobilului de locuit.
- 10.666 euro reprezentând valoarea terenului de 149 mp (o treime din lotul de (...)0 mp) atribuit construcției inculpatei Cotigi (o treime din prețul de 32.000 euro plătit familiei …)
- 2.439,50 lei și 32.633,37 lei, sume plătite de inculpata Aqua Force SRL pentru racordarea la rețeaua de gaz și extinderea rețelei de gaze pe str. M1, până la clădirea inculpatei Cotigi
- 12.232 lei, sumă plătită de inculpata Aqua Force SRL pentru extinderea rețelei de apă și realizarea branșamentului
- 24.944,92 lei, sumă plătită de inculpata Aquaforce SRL pentru racordarea la rețeaua de energie electrică. Din această sumă ENEL a restituit sumele de 2.173,03 lei și 13.546,77 lei, rămânând în discuție suma de 9.225,12 lei.
- 3.646 euro, în echivalent 18.230 lei reprezintă un beneficiu atribuit de inculpații Aquaforce și D.A. inculpatei Cotigi prin aplicarea în mod intenționat și nelegal a unei cote TVA de 5% în loc de 19% cum era corect.
Un calcul matematic al acestor sume stabilite obiectiv relevă cheltuieli totale de 61.510 euro și 56.529,99 lei (cca 11.000 euro), în total cca 72.500 euro. În schimbul acestora, inculpații Aquaforce SRL și D.A. au pretins doar suma de 25.000 euro.
„Cotigi este foarte lacomă”
Afirmațiile de mai sus se coroborează cu declarația martorului protejat (…) care a declarant că inculpata Cotigi este foarte lacomă și pretinde mită oricând are posibilitatea. În cadrul aceleiași înregistrări inculpatul D.A. a lămurit și chestiunea cotei taxei pe valoarea adăugată : ” în momentul în care, eu dacă nu o vând la gata nu mai sunt compatibil cu 5 la sută TVA de vânzare. Trebuia să-i vând cu 19 la sută. Deci, eu am voie cu 5 la sută doar când era gata. Și așa trebuia să-i fixez prețul plus 19 la sută TVA. Care eu i-am pus 5 la sută. Deci, o să trebuiască să pun din banii mei, diferența de bani. Cred, nu știu, om vedea”.
Foarte relevantă este declarația martorului (...), persoană apropiată inculpatului D.A.. Acesta a declarat că în perioada 2019-2022 a fost în relații strânse de prietenie cu inculpatul D.A. în sensul că acesta venea foarte des la martor acasă, mai ales pentru a servi masa. Despre Cotigi Giorgiana inculpatul i-a spus martorului că are cea mai importantă semnătură, că s-a implicat în numirea acesteia în funcție și că relația dintre acesta și Giorgiana a fost bună până la un moment dat, în perioada în care lucra la casa acesteia.
În privința acestei case, martorul a aflat chiar de la inculpatul D.A. că acesta avea o înțelegere cu inculpata Cotigi Giorgiana să-i facă locuința în mod gratuit.
Martorul protejat (…) a dat o declarație amplă despre faptul că inculpata Cotigi pretinde și primește sume de bani sau autovehicule de la dezvoltatorii imobiliari. Martorul a confirmat că imobilul unde domiciliază a fost construit de D.A. și finalizat de unul din frații (…). Martorul a mai precizat că nu s-a întâmplat niciodată ca societatea inculpată să vândă un imobil cu un asemenea preț.
La sediul Aqua Force au fost găsite, cu prilejul percheziției domiciliare, toate documentele aferente imobilului inculpatei Cotigi Giorgiana, inclusiv cartea tehnică, certificatul energetic, raportul de evaluare, etc. Contractul de vânzare-cumpărare datat 18 decembrie 2020 este lămuritor în sensul că se vinde imobilul complet terminat, S+P+1E+2E retras, în suprafață de 210 mp, cu drept de superficie pe 149 mp teren, pentru suma de 25.000 euro. Faptul că inculpații D.A. și Aqua Force SRL au finalizat întreaga construcție rezultă chiar din contractul de vânzare-cumpărare.
Lucrările la interior, realizate de Vasea
Din probe rezultă că inculpatul V.T. a realizat lucrări gratuite de construire/amenajare la locuința inculpatei Cotigi, respectiv materiale și manopera necesare. Concret, acesta a asigurat realizarea tavanelor imobilului, parte din finisajele interioare și profilele din poliuretan aplicate pe construcție.
Primul dintre aceștia a executat lucrările de amenajare a fațadei locuinței, la solicitarea lui(…), angajatul inculpatului V.T.. Lucrarea a costat 5.053,51 lei, prețul fiind facturat societății(…), deținută de familia(…).
Totodată, martorul (…) a declarat că a fost solicitat de inculpatul V.T. să realizeze tavanele unui locuințe monofamiliale. Martorul a recunoscut imobilul din fotografii, indicând locuința inculpatei Cotigi Giorgiana. Din declarație rezultă că a realizat tavanele întregii case, cel mai probabil cu excepția celor din băi. Martorul a precizat că inculpatul V.T. i-a pus în vedere să nu folosească materiale scumpe întrucât el plătește lucrarea. Martorul a mai declarat următoarele : ” V.T. mi-a plătit 70 % din ceea ce datora, acesta fiind avansul pe care îl percep în mod uzual. Rețin că V.t. nu mi-a plătit întreaga lucrare, datorându-mi în continuare 2.800 lei. Mi-am verificat conversația purtată cu (…) din 6 noiembrie 2020, prin aplicația WhatsApp și arăt că acesta îmi ceruse să cumpăr și să montez la casa doamnei niște șnururi care se montează perimetral. Mi-a trimis fotografii cu ce model dorea pentru fiecare cameră, fotografiile fiind forward – ate, adică le primise de la o altă persoană. Cu prilejul discuției, l-am informat că șnurul costă 1.555 lei care se adaugă la cei 2.800 lei pe care mi-i datora V.T., rezultând un total de 4.355 lei. Mi-a spus să iau șnurul fiindcă V.T. va plăti întreaga sumă. Nu știu ce s-a întâmplat dar nici(…), nici (…) nu mi-au mai dat de veste. Dorind să evit o pagubă și mai mare, nu am mai procurat respectivul șnur și nu l-am mai montat.”
Martorul (….) a declarat că la solicitarea lui(…), subordonatul inculpatului V.T., a efectuat lucrări de montare piatră, gresie și faianță în interiorului imobilului inculpatei Cotigi Giorgiana. De asemenea, martorul a mai asigurat și montarea unor dale pe terasa de la etajul doi. Martorul a fost plătit de (…) și nu de către proprietarul imobilului.
Proiectul Titanic
Gratuitățile primite de inculpata Cotigi au legătură cu semnarea documentelor de urbanism necesare realizării proiectelor derulate de inculpatul V.T. în activitatea imobiliară realizată prin societatățile(…),(…) SRL și (…) SRL.
Din analiza coroborată a probelor administrate rezultă că pentru V.T. prioritar în perioada relevantă era proiectul Titanic.
Din convorbirile telefonice realizate în perioada 24.10.2020 -29.11.2020 de către inculpatul V.T. cu mai mulți interlocutori din care rezultă că acesta efectua fără autorizație lucrările de construire ale hotelului Titanic din zona Mamaia Nord, fiind direct implicat în organizarea activității de șantier, de dirijare și supraveghere a muncitorilor, de obținere a unor utilaje care să fie folosite pe șantier, precum și de relaționare cu diferite instituții de control ale statului (a se vedea discuția cu un angajat din data de 18.11.2020 referitoare la un control al Gărzii de mediu).
Din convorbiri rezultă că numitul V.T. era implicat direct în acea perioadă în construirea Hotelului Titanic din Mamaia Nord. Autorizația de construire a fost însă obținută abia în luna martie 2021, având ca obiect și denumire ”autorizație pentru intrare în legalitate”. Această situație explică starea de frustrare și nervozitate a inculpatului V.T. când le dispunea subordonaților (în cadrul unor convorbiri telefonice) să termine urgent lucrările la casa inculpatei Cotigi întrucât aceasta ”nu le mai semna nimic”.
Averea secretă a Giorgianei Cotigi
Timp de mai mulți ani inculpata Cotigi nu a depus nici o declarație de avere astfel încât să poată fi verificată situația sa patrimonială. Din momentul în care a început activitatea la Primăria orașului Năvodari aceasta nu a mai completat și depus nici o declarație de avere.
Din procesul verbal de analiză a datelor bancare ale inculpatei Cotigi Giorgiana rezultă că angajarea în cadrul Primăriei orașului Năvodari a avut rezultate patrimoniale spectaculoase. Astfel, dacă anterior inculpata utiliza autovehicule VW Golf sau Kia Cee’d iar veniturile salariale nu i-au crescut semnificativ, a început să utilizeze autovehicule BMW X5, Mercedes GLE, Maserati sau Ford Mustang. Totodată, a dobândit o casă de locuit și un apartament.
Concret, din anul 2019, de când lucrează în cadrul Primăriei orașului Năvodari, inculpata Cotigi a încasat salarii în cuantum total de cca 373.000 lei, a primit cca 150.000 lei de la fostul soț cu titlul de pensie alimentară și a contractat diverse împrumuturi în cuantum total de cca 400.000 lei.
În conturile bancare apar câteva donații primite de la persoane cunoscute în domeniul imobiliar (….) iar autovehiculele luxoase provin de la aceeași cagorie de persoane.
În perioada de referință inculpata a plătit către (…) Resort suma de 395.000 lei pentru cumpărarea apartamentului, suma de 119.520 lei către inculpata Aqua Force pentru cumpărarea casei de locuit, 38.466 lei rate credit imobiliar, 121.216 lei pentru cumpărături din domeniul fashion (adică o treime din toate veniturile salariale), 65.756 lei pentru cheltuieli efectuate în concedii în străinătate, 14.013 lei pentru jucării și 76.723 lei pentru întreținerea și amenajarea celor două locuințe.
Deși primea în cont salariile și pensia de întreținere a minorilor, inculpata și a alimentat, prin ATM-uri, conturile bancare cu suma totală de 119.606 lei. Procedând la analizarea coroborată a sumelor de bani încasate și veniturilor cunoscute, pe de o parte, și a sumelor transferate, retrase sau plătite, a rezultat o difrență nejustificată de 248.117 lei.
Cu excepția sumei de 119.520 lei, achitată ca preț al imobilului de pe str. (...), în datele bancare ale inculpatei Cotigi nu a fost identificată vreo altă plată către inculpata Aqua Force. Plăți ale inculpatei nu au fost evidențiate nici în relația cu administratorul Aqua Force, D.A..
Pe durata anchetei penale, prin prin ordonanța nr 92/P/2023 din data de 22 martie 2024 a DNA – Serviciul Teritorial Constanța au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra imobilului care face obiectul infracțiunilor de corupție reținute în sarcina inculpatei Cotigi Giorgiana. Măsura a fost verificată și menținută prin ordonanțele nr 92/9/P/2023 din data de 21 august 2024 și nr 92/9/P/2023 din data de 13 decembrie 2024. Sumele ce se cuvin a fi confiscate de la inculpata Cotigi Giorgiana sunt în cuantum de 36.500 euro, 56.529,99 lei și 12.853,51 lei.
Despre Aqua Force SRL
Societatea Aqua Force SRL, fosta CAT-E GREY IMOBILIARE SRL, a fost înființată în anul 2009 și are sediul social pe strada Nuferilor nr.3 din orașul Năvodari, județul Constanța. Obiectul de activitate al societății este dezvoltarea (promovarea) imobiliară.
Potrivit platformei online Termene.ro, consultată la data de 28.01.2025, Damian Adrian figurează ca unic asociat și administrator al societății. Acesta mai figurează și ca asociat și administrator al firmei Blue Aqua Force SRL.
În anul 2023, Aqua Force SRL a declarat o cifră de afaceri de 2.903.611 lei și un profit brut de 159.084 lei, cu un număr mediu de 8 angajați.
Potrivit sursei citate, societatea condusă de Damian Adrian este vizată de o răspundere penală, conform Legii 286/2009, Legii 135/2010.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii