Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:26 20 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociația Constanța Altfel încearcă să anuleze Autorizaţia de Construire a Catedralei Eroilor „Sfânta Treime“, de lângă Casa de Cultură (document + galerie foto)

ro

15 Sep, 2021 00:00 3576 Marime text

 
  • În luna octombrie 2019, judecătorii de la Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal din Curtea de Apel Constanţa au admis cererea Asociaţiei „Constanţa Altfel“ şi au decis suspendarea executării autorizaţiei nr. 2018/08.02.2019 emisă de Primăria Constanţa pentru Arhiepiscopia Tomisului şi Parohia „Sfânta Treime“, situată în parcul de la Casa de Cultură din Constanţa.
  • Actualul primar al municipiului Constanța, Vergil Chițac a fost președintele Asociației în perioada 2017-2020.
 
Asociația Constanța Altfel încearcă să anuleze Autorizaţia de construire a Catedralei Eroilor „Sfânta Treime“, de lângă Casa de Cultură, din municipiul Constanța. Dosarul (5311/118/2019) a fost înregistrat pe rolul Secției de Contencios administrativ şi fiscal din Curtea de Apel Constanţa.
 
Părțile sunt: Asociaţia Constanţa Altfel (recurent reclamant), Primarul Municipiului Constanţa (intimat pârât), Arhiepiscopia Tomisului (intimat pârât) și Parohia Sfânta Treime (intimat pârât). Până în prezent nu a fost stabilit un prim termen.   
 
Actualul primar al municipiului Constanța, Vergil Chițac a fost președintele Asociației în perioada 2017-2020.
 
Dosarul 5311/118/2019 (cu obiect anulare act administrativ AC – autorizație de construire - nr 201/08.02.2019) a fost soluționat în primă instanță de Tribunalul Constanța, prin respingerea acțiunii.
 
Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului, Asociația a solicitat să se dispună anularea Autorizației de construire nr. 201/08.02.2019 eliberată în beneficiul Arhiepiscopiei Tomisului – Parohia Sfânta Treime având ca obiect „Continuare lucrări aprobate cu AC nr. 1/03.01.2013 „Construire Catedrala Eroilor“, cu obligarea pârâților la plata cheltuielilor de judecată.
 
Prin Hotarârea nr. 1416/2020, din 04.11.2020, Tribunalul Constanța a respins cererea formulată de reclamanta Asociaţia Constanţa Altfel în contradictoriou cu pârâţii Primarul Municipiului Constanţa, Arhiepiscopia Tomisului şi Parohia Sfânta Treime, ca lipsită de interes.
 
Dosarul a fost soluționat, potrivit datelor noastre, de completul prezidat de Marilena Mircioi, judecător în cadrul Secției Contencios, administrativ fiscal din Tribunalul Constanța.

 
Totodată, instanța a decis obligarea Asociaţiei Constanţa Altfel să plătească pârâtului Primarul Municipiului Constanţa suma de 1.016,450 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat, și Arhiepiscopiei Tomisului suma de 5.950 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat.
 
Motivare
 
În motivarea deciziei, Tribunalul arată că „eventuala schimbare a destinației terenului mai sus identificat a avut loc prin emiterea primei autorizații de amplasare a imobilului din Parcul Casei de Cultură, respectiv prin emiterea Autorizației de construire nr. 1/03.01.2013 „Construire Catedrala Eroilor (..) Paraclist și amenajare exterioară a accesului” (...) nicidecum prin emiterea autorizației de construire nr. 201/08.02.2019 care are obiect autorizarea „Continuare lucrări...”.
 
Singură consecință încetarea continuării lucrărilor la Catedrala Eroilor
 

„Pentru aceste considerente, reținând că o eventuală anulare a Autorizației de construire nr. 201/08.02.2019 ar avea ca singură consecință încetarea continuării lucrărilor la Catedrala Eroilor, nicidecum nu ar fi de natură să schimbe destinația terenului din teren pentru construire în „spațiu verde”, situație în care reclamantă nu justifică interesul, folosul practic cu alte cuvinte în promovarea prezentei acțiuni, instanța va admite excepția lipsei de interes și va respinge cererea formulată de reclamanta în contradictoriu cu pârâții (...), ca fiind lipsită de interes“, potrivit motivării.
 
Motivarea deciziei Tribunalului Constanța poate fi citită integral accesând secțiunea Documente. 
 
Contestație
 
Decizia tribunalului a fost contestată de Asociaţia Constanţa Altfel la Curtea de Apel Constanța, pe data de 06 septembrie 2021.
 
Amintim că în luna octombrie 2019, judecătorii de la Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal din Curtea de Apel Constanţa au admis cererea Asociaţiei „Constanţa Altfel“ şi au decis suspendarea executării autorizaţiei nr. 2018/08.02.2019 emisă de Primăria Constanţa pentru Arhiepiscopia Tomisului şi Parohia „Sfânta Treime“, situată în parcul de la Casa de Cultură din Constanţa.
 
Decizia a fost una definitivă. 
 
Pe scurt, este vorba despre autorizaţia de construire nr. 2018, care constă în următoarele: „Construire Catedrala Eroilor «Sfânta Treime», paraclis şi amenajare exterioară a accesului. Continuare lucrări aprobate cu A.C. nr.1/03.01.2013“.
 
Parohia „Sfânta Treime“, înfiinţată în data de 1 noiembrie 2001
 
Parohia „Sfânta Treime“ este situată în centrul municipiului Constanţa, în zona Casei de Cultură, fiind înfiinţată în data de 1 noiembrie 2001, prin hotărârea adoptată de Permanenţa Consiliului Eparhial în şedinţa de lucru din 29 octombrie 2001, proces-verbal nr. 3159/2001, preot paroh fiind Constantin Ungureanu. Tot atunci s-a decis ca, în cadrul parohiei, să se realizeze Catedrala Eroilor cu hramul „Înălţarea Domnului“ şi paraclisul cu hramul „Sfânta Treime“.
 
Arhiepiscopul Lucian, predecesorul Înaltpreasfinţitului Teodosie, a pus piatra de temelie a Catedralei încă din anul 1990, lăsând şi planurile de arhitectură pentru viitoarele construcţii. Terenul situat în parcul din zona Casei de Cultură, în suprafaţă de 6.000 mp, pentru edificarea acestor sfinte lăcaşuri, a fost transmis în folosinţă gratuită Arhiepiscopiei Tomisului în data de 22 iunie 2001 prin Decizia nr. 276 a Primăriei Constanţa. A fost gândită construirea unei catedrale a eroilor deoarece, în imediata vecinătate, în parc, se află Monumentul închinat Eroilor Neamului. Paraclisul „Sfânta Treime“ a fost construit între anii 2002-2004 sub parohiatul pr. Constantin Ungureanu, şi pictat între anii 2007-2009 de pictor Ovidiu Seredenciuc, sub parohiatul pr. Florin Grigore Rusu. Acesta a fost sfinţit în data de 3 octombrie 2010 de către Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, împreună cu mitropolitul Iacob de Mitilini - Grecia.
 
Paraclisul are o suprafaţă de aproximativ 200 mp (lungime 16.60 m, lăţime 9,80 m) şi este sub formă de navă. Catapeteasma este din lemn de stejar sculptat. În anul 2007, s-a început construcţia Catedralei Eroilor. Catedrala are forma unei cruci greceşti, cu o suprafaţă la sol de 1344 mp, având şi două balcoane interioare, primul la cota +5 m, în suprafaţă de aproximativ 400 mp, şi al doilea la cota +10 m în suprafaţă de aproximativ 180 mp.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
UPDATE. Poziţia Arhiepiscopiei Tomisului. Autorizaţia de construire a Catedralei Eroilor „Sfânta Treime“, de lângă Casa de Cultură, a fost suspendată
 
 
 
 
 
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii