Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:46 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au scăpat de arestul la domiciliu Petre Neacșa, director în Ministerul Transporturilor, și Daniel Manole, fostul șef al ARSVOM, sub control judiciar

ro

23 Aug, 2021 16:52 2996 Marime text
 
Petre Neacșa, director al Direcției economice din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, și Daniel Manole, fostul director al Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), au scăpat de arestul la domiciliu!
 
Azi, Tribunalul Constanța a admis cererea formulată de DNA - Serviciul Teritorial Constanța și a dispus înlocuirea măsurii arestului la domiciliu luată faţă de inculpatii Manole Daniel, Ogrinji Petru, Antohi Cristian, Iorga Valeriu, Macovei Ion, Neacsa Petre, cu masura preventiva a controlului judiciar, pe o durata de 60 de zile, ce va curge de la data ramanerii definitive a prezentei incheieri.
 
Decizia a fost luată, potrivit datelor noastre, de Antoneta Ardeleanu, judecător în Tribunalul Constanța.
 
Oficial   
 

„Impune inculpaților Manole Daniel, Ogrinji Petru, Antohi Cristian, Iorga Valeriu, Macovei Ion, Neacsa Petre, respectarea următoarelor obligaţii, pe durata măsurii: a) să se prezinte la judecatorul de drepturi si libertati/camera preliminara/ instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată instanţa cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la Secţia de politie in a carei raza domiciliaza, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat; În baza art. 215 alin. (2) C. proc. pen., pe timpul controlului judiciar, impune inculpatilor şi urmatoarele obligaţii: -sa nu comunice inculpatii intre ei, exceptand comunicarea in scopul bunei derulari a relatiilor comerciale, intre societatile comerciale pe care acestia le reprezinta sau institutia din care fac parte, in mod direct sau indirect -Sa nu comunice inculpatii cu martorii audiati in prezenta cauza, respectiv cu Colea Florina-, Neagu Viorica si Neagu Iulian, Raducan Marius, Cocis Beatrice, Kesler Eden, Alexe Ciprian, Moise Bogdan Ovidiu. In baza art. 215 alin. (3) C. proc. pen. atrage atenţia inculpatilor că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Despre plasarea inculpatilor sub masura controlului judiciar, vor fi incunostiintate organelele in drept, prevazute de art.215 alin.5 C.p.p. În baza art.275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestatie in termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 23.08.2021“.

 
 
Toți cei mai sus precizați sunt cercetați într-un dosar penal de Andrei Bodean, procurorul șef al DNA Constanța.
 
Petre Neacșa este acuzat de luare de mită. Asta în timp ce Daniel Manole este suspectat de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și de luare de mită.
 
Potrivit DNA, în contextul în care Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare a achiziționat, „cu fraudarea legislației primare în materie și la prețuri supraevaluate un număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA), inculpatul Neacșa Petre, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri, beneficiari ai contractelor de achiziție publică, suma de 460.000 lei“.

 
„Concret, în perioada septembrie 2020 – mai 2021, inculpatul ar fi primit banii respectivi pentru a asigura, prin intermediul Direcției pe care o conducea, fondurile necesare achiziționării ambarcațiunilor respective“, se mai arată în ancheta DNA Constanța.
 
 
Daniel Manole, fostul director al Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), este suspectat de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și de luare de mită.
 
Potrivit DNA, în perioada septembrie-noiembrie 2020, inculpatul Manole Daniel, în calitatea menționată mai sus, împreună cu ceilalți inculpați ar fi constituit un grup infracțional care ar fi avut ca scop achiziția, cu fraudarea legislație primare în materie, de către instituția pe care o conducea primul inculpat a unui număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA).
 
„Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că în cele patru contracte încheiate sunt prevăzute clauze defavorabile achizitorului, în sensul că A.R.S.V.O.M. este obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind plătiți la recepția finală. De menționat este faptul că, societatea câștigătoare a licitației doar „ar fi mimat” construcția acelor nave, în realitate acestea fiind achiziționate la jumătate de preț de la o societate comercială din Estonia. Pentru contribuția sa, inculpatul Manole Daniel ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ 3% (cca. 2.000.000 lei) din sumele plătite de A.R.S.V.O.M. către societatea care a livrat navele“, se mai artă în ancheta procurorilor.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii