Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:02 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avraham Morgenstern, apropiat al lui Mazăre, va fi judecat de femeia care a „îndrăznit“ să-l citeze pe Nicuşor Constantinescu (rechizitoriu)

ro

04 Mar, 2017 00:00 4236 Marime text
Dosarul în care afaceristul israelian Avraham Morgenstern, apropiat al fostului primar al Constanţei, Radu Ştefan Mazăre, condamnat în primă instanţă la 12 ani de detenţie, pentru o presupusă evaziune fiscală de 10 milioane de euro, a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti. Pedeapsa de 12 ani a fost aplicată de Tribunalul Bucureşti, instanţă învestită iniţial cu soluţionarea cauzei, însă a fost atacată de Avraham Morgenstern la Curtea de Apel Bucureşti, unde se va lua o decizie definitivă. Cauza a fost repartizată completului de judecată format din Mihaela Raluca Andraş şi Ruxandra Grecu, din Curtea de Apel Bucureşti, fost procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa. Primul termen în apel a fost stabilit pentru data de 24 martie.
 
Alături de condamnarea de 12 ani, Tribunalul Bucureşti i-a aplicat afaceristului israelian pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a se afla pe teritoriul României şi a dreptului de a fi administrator, fondator sau reprezentant legal al unei societăţi comerciale pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei principale. Mai mult decât atât, Tribunalul Bucureşti a admis acţiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român şi i-a obligat în solidar pe inculpaţi (Avraham Morgenstern şi SC Shapir Structures SRL) la plata sumei de 53.836.994,87 de lei, reprezentând presupusul prejudiciu adus bugetului de stat şi nerecuperat, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii, calculate de la data săvârşirii faptelor şi până la data plăţii efective.
 
Avraham Morgenstern a fost deferit Justiţiei la începutul lunii februarie 2015. În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „în perioada 2009-2014, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de administrator al SC Shapir Structures SRL, nu a înregistrat corespunzător veniturile obţinute din trei contracte încheiate cu RAEDPP (Exploatarea Domeniului Public şi Privat) Constanţa şi Confort Urban SRL Constanţa şi nu a înregistrat facturile fiscale aferente acestor venituri, în executarea acestor contracte“.
 
„În aceeaşi perioadă, inculpatul a înregistrat cheltuieli fictive, reprezentând consultanţă şi asistenţă tehnică oferite de societăţile Larton Consultants Ltd Cipru şi Comrad Leasing Ltd Cipru. Aceste activităţi au fost realizate cu scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, producând un prejudiciu de peste 10.000.000 de euro“, potrivit DNA.
 
Iniţial, dosarul a fost judecat de Geanina Terceanu, de la Tribunalul Bucureşti, recent condamnată într-o altă cauză, pentru luare de mită.
 
De asemenea, într-un alt dosar - denumit generic „dosarul Campusului Henri Coandă“ -, Avraham Morgenstern a fost trimis în judecată alături de Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, dar şi de fratele acestuia, senatorul Alexandru Mazăre. În cauză, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au solicitat şi obţinut arestarea în lipsă a omului de afaceri Elan Schwartzenberg, el fiind cercetat pentru complicitate la dare de mită, după ce l-ar fi ajutat pe Avraham Morgenstern să îi dea lui Radu Mazăre suma de 175.000 de euro în scopul facilitării câştigării unei licitaţii pentru construirea Campusului Social Henri Coandă.

Adrian Năstase, fostul premier, eliberat condiţionat  

În august 2014, Mihaela Raluca Andraş, pe când era judecător al Tribunalului Ilfov, a decis eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase, fost premier al României.

Mandat de aducere pe numele lui Nicuşor Constantinescu  

Aşa cum arătam şi mai sus, judecătoarea Ruxandra Grecu, din Curtea de Apel Bucureşti, a fost procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa. Cotidianul ZIUA de Constanţa arăta, în luna decembrie a anului 2010, că Ruxandra Grecu a fost judecătoarea care, în premieră pentru „echipa Mazăre-Constantinescu“, a „îndrăznit“ să-l citeze pe Nicuşor Constantinescu, pe atunci şeful CJC, într-un dosar penal, cu mandat de aducere la instanţă cu jandarmi, dar apoi s-a răzgândit. Mai mult decât atât, Ruxandra Grecu a fost vicepreşedintele Biroului Electoral Municipal Constanţa, în iunie 2008, la momentul la care Nicuşor Constantinescu a candidat pentru prima dată la şefia Consiliului Judeţean Constanţa prin sistemul uninominal de vot.

Sorin Oprescu, fostul primar al Bucureştiului, sub control judiciar  

În ianuarie 2016, Ruxandra Grecu a decis ca Sorin Oprescu, fostul primar al municipiului Bucureşti, aflat în arest la domiciliu, să fie pus sub control judiciar. Pe timpul controlului judiciar, Sorin Oprescu a fost obligat să nu depăşească limita teritorială a municipiului Bucureşti fără încuviinţarea prealabilă a organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza, să se deplaseze doar la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, magazine alimentare şi farmacii de pe raza sectorului 1 Bucureşti sau unităţi spitaliceşti din Bucureşti, să nu participe la manifestări sportive sau culturale ori la alte adunări publice.

Scandal în club 

La sfârşitul lunii mai 2010, judecătoarea Ruxandra Grecu şi alte colege ale sale, împreună cu un procuror şi un poliţist, s-au aflat în atenţia presei, după ce numele lor a apărut într-un scandal petrecut în clubul Crush din Constanţa.
 
Citeşte şi: 
 
Rechizitoriu

Trimitere în judecată Avraham Morgenstern – prejudiciu, peste 10.000.000 de euro (document)

 
Judecătoarea lui Nicuşor vrea să plece de la Constanţa
 
„Războiul psihologic" de la Judecătoria Constanţa
Judecătorul care îl „tracasează" pe Nicuşor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii