Bani, țigări, haine și papuci Mită la Penitenciarul Poarta Albă. Motivarea judecătorilor
Bani, țigări, haine și papuci: Mită la Penitenciarul Poarta Albă. Motivarea judecătorilor
21 Apr, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2240
Marime text
- Dosarul - 4131/118/2020 http://portal.just.ro/36/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=11800000000192202&id_inst=36 - a ajuns la Curtea de Apel Constanța. primul termen a fost stabilit pentru data de 20 mai 2021. Oricare va fi decizia Curții de Apel Constanța, aceasta va fi definitivă.
- Judecătorii au apreciat că și fără executare efectivă, scopul pedepsei va fi atins, având în vedere că simpla condamnare la o pedeaspă cu închisoare constituie un avertisment suficient de serios, cel va împiedica pe viitor să încalce normele de drept penal, urmărindu-se atât educarea inculpatului în spiritul respectării legilor.
Judecătorii de la Tribunalul Constanța și-au motivat decizia de condamnare a lui Florin Croitoru, agent de poliție penitenciară din cadrul Penitenciarului Poarta Albă, la doi ani și patru de închisoare cu suspendare, pentru infracţiunea de luare de mită. Tot în prezenta cauză, Valentin Ciucă, persoană fără calități speciale, bănuit de săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită în formă continuată, a fost condamnat la doi ani de închisoare tot cu suspendare.
Pe scurt, conform procurorilor, în calitate de agent de poliție penitenciară în cadrul Penitenciarului Poarta Albă – Secția Exterioară Valu lui Traian, Florin Croitoru i-ar fi solicitat în mod succesiv unei persoane private de libertate în unitatea sus-menționată, și a și primit direct sau prin intermediul inculpatului Valentin Ciucă, aproximativ 60 de pachete țigarete, o pereche de papuci, suma de 500 lei.
Regim preferențial de muncă
„Apoi, în aceeași perioadă de timp, a mai solicitat și a primit, bunuri vestimentare – trening, o pereche de pantofi sport – , un parfum, și o geacă tip vestă, toate acestea pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu astfel încât să nu-l scoată la munci grele pe deținut, și să-i creeze un regim preferențial de muncă“, se mai arată în ancheta magistraților.„În caz contrar“, spun procurorii, „agentul de penitenciare îi îngreuna voit situația deținutului, selecționându-l să-și desfășoare activitatea la ghena de gunoi, precum și pentru a introduce mai multe bunuri interzise la deținere în penitenciar, pe care i le-a dat persoanei private de libertate“.
Inculpații au menționat în fața instanței de judecată, în prezența apărătorilor aleși, că solicită ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale și a înscrisurilor depuse, întrucât recunosc în totalitate faptele reținute în sarcina sa prin actul de sesizare.
Nemulțumirea unui deținut
Ancheta procurorilor a început în luna februarie 2020, când un deținut a adus la cunoștință anchetatorilor că în secția Exterioară a penitenciarului, respectiv Secția Valu lui Traian, persoane private de libertate introduc cu concursul unor angajați ai penitenciarului, diverse lucruri interzise la deținere de către deținuți.În acest context, a fost audiat martorul cu identitate protejată (...), care a declarat faptul că are cunoștință că un anumit deținut, aflat în penitenciar, se află într-o relație de prietenie cu un polițist de penitenciare, și că în acest context sunt introduse diverse bunuri interzise în penitenciar, cum ar fi telefoane mobile sau chiar substanțe etnobotanice.
Mai mult, matorul a mai declarat că sunt introduse bunuri interzise în penitenciar și că se vând telefoane mobile către deținuți.
Prin ordonanța din data de 28.05.2020, procurorul a dispus încetarea măsurii de protecție a martorului și a procedat la audierea sa în calitate de martor cu identitate reală.
Drept la muncă
Audiat fiind, martorul a declarat că în luna septembrie 2019 fost transferat pe Secția Exterioară Valu lui Traian din cadrul Penitenciarului Poarta Albă, unde se află în regim de executare semideschis fiind la muncă în interiorul penitenciarului.„Practic, spune martorul, datorită regimului semideschis avea dreptul de a ieși la muncă iar comisia de selectare l-a selectat pentru a ieși la muncă. În perioada ianuarie-februarie 2020, a fost scos la muncă efectiv de către inculpat, însă l-a încadrat la munci grele și neplăcute, respectiv la ghena de gunoi. Cunoscând că inculpatul acordă unor deținuți, în schimbul unor favori, posibilitatea de a fi repartizati la munci mai ușoare, l-a abordat întrebându-l dacă poate să-i introducă un telefon în penitenciar, acesta spunându-mi să aibă răbdare. În această perioadă de timp, l-a rugat să-i găsească ceva de muncă mai ușor, spunându-i că îl poate planifica la munci mai ușoare (să care lemne) dar trebuie să-i dea 2 pachete de țigări pe zi (marca Dunhill sau PallMall).
Astfel, susține martorul, o bună perioadă de timp i-a dat acestuia zilnic câte două pachete de țigări, cred că timp de aproximativ 30 de zile. Pe lângă cele aproximativ 60 de pachete de țigări a precizat că a cumpărat o pereche de papuci bărbătești noi (de la un alt deținut) contra a opt pachete de țigări.
Munci grele
Deoarece inculpatul a considerat că pachetele de țigări nu sunt îndestulătoare, acesta a continuat să îl repartizeze la munci grele luând, astfel hotărârea de a sesiza aceste aspecte organelor abilitate. Martorul susține că și ulterior acestui moment, inculpatul a continuat același tratament, în sensul că atunci când nu-i dădea bunuri, îl scotea la munci grele,În acest context, a avut o discuție inculpatul, înțelegând în urma discuțiilor faptul că este dispus să îi acorde un tratament preferențial în schimbul a unei sume de bani, respectiv 500 lei.
De precizat că Tribunalul Constanța a apreciat că și fără executare efectivă, scopul pedepsei va fi atins, având în vedere persoana condamnatului pentru care simpla condamnare la o pedeaspă cu închisoare constituie un avertisment suficient de serios, cel va împiedica pe viitor să încalce normele de drept penal, urmărindu-se atât educarea inculpatului în spiritul respectării legilor, cât și prevenirea săvârșirii de noi infracțiuni, formarea unei atitudini corecte față de ordinea de drept și față de regulile de conviețuire socială.
Dosarul - 4131/118/2020 http://portal.just.ro/36/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=11800000000192202&id_inst=36 - a ajuns la Curtea de Apel Constanța. primul termen a fost stabilit pentru data de 20 mai 2021. Oricare va fi decizia Curții de Apel Constanța, aceasta va fi definitivă.
Sursa motivare: rolii.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Flagrant la Valu lui Traian! Un polițist de la Rutieră a refuzat 800 de euro. Final de anchetă
Decizie definitivă în cazul Irinei Manole, din OJFIR Tulcea, arestată pentru luare de mită
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii