Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:17 29 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bărbat percheziționat pe strada Sucevei din Constanța de doi falși polițiști, în plină pandemie! Inculpații, condamnați la închisoare

ro

29 Sep, 2024 17:00 214 Marime text
Foto ilustrativă - sursa: Pexels

Judecătoria Constanța a condamnat la închisoare doi bărbați acuzați că s-ar fi dat drept polițiști pentru a-l controla în buzunare pe un trecător. Potrivit anchetatorilor, aceștia i-ar fi sustras un telefon mobil și un card revolut.
 
Întâmplarea ar fi avut loc pe strada Sucevei din Constanța, în octombrie 2020, în plină pandemie. Persoana vătămată le-a spus anchetatorilor că aceștia ar fi purtat măști chirurgicale și i-ar fi prezentat legitimații de poliție.
 
Potrivit portalului instanțelor de judecată, magistrații i-au condamnat la 1 an și 2 luni, pe data de 30.08.2024, pe frații Șerban sub acuzația de uzurpare de calități oficiale precum și a furtului calificat.
 
MINUTA
 
Tip solutie: Soluţionare
Solutia pe scurt: HOT. În temeiul art. 258 alin. (1) c.pen. cu aplic. art. 77 alin. (1) lit. a) c.pen. condamnă inculpatul Ş.I. (..) la pedeapsa de 6 luni închisoare pentru săvârşirea la data de 23.10.2020 a infracţiunii de uzurpare de calităţi oficiale. În temeiul art. 228 alin. (1) - 229 alin. (1) lit. b) c.pen. cu aplic. art. 77 alin. (1) lit. a) c.pen. condamnă inculpatul Ş.I.la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea la data de 23.10.2020 a infracțiunii de furt calificat. În temeiul art. 39 alin. (1) lit. b) c.pen. contopeşte pedepsele şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 1 an închisoare, la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, respectiv 2 luni închisoare, urmând ca, în final, inculpatul Ş. I. să execute pedeapsa rezultantă de 1 an şi 2 luni închisoare. În temeiul art. 60 c.pen. dispune executarea în regim de detenție a pedepsei. Dispune emiterea mandatului de executare a pedepsei stabilită prin prezenta sentinţă.
În temeiul art. 258 alin. (1) c.pen. cu aplic. art. 77 alin. (1) lit. a) c.pen. condamnă inculpatul Ş.C. (...) la pedeapsa de 6 luni închisoare pentru săvârşirea la data de 23.10.2020 a infracţiunii de uzurpare de calităţi oficiale. În temeiul art. 228 alin. (1) - 229 alin. (1) lit. b) c.pen. cu aplic. art. 77 alin. (1) lit. a) c.pen. condamnă inculpatul Ş.C.la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea la data de 23.10.2020 a infracțiunii de furt calificat. În temeiul art. 39 alin. (1) lit. b) c.pen. contopeşte pedepsele şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 1 an închisoare, la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, respectiv 2 luni închisoare, urmând ca, în final, inculpatul Ş. C. să execute pedeapsa rezultantă de 1 an şi 2 luni închisoare. În temeiul art. 60 c.pen. dispune executarea în regim de detenție a pedepsei. Dispune emiterea mandatului de executare a pedepsei stabilită prin prezenta sentinţă.
În temeiul art. 397 c.proc.pen. rap. la art. 25 c.proc.pen. respinge ca neîntemeiată acţiunea civilă formulată de persoana vătămată I.T.I. În temeiul art. 274 alin. (1) c.proc.pen. obligă inculpaţii să plătească fiecare câte 1.500 lei cheltuieli judiciare avansate de stat în cuantum total de 3.000 lei, din care 1.500 lei reprezintă cheltuieli judiciare efectuate pe parcursul urmăririi penale. În temeiul art. 274 alin. (1) teza finală c.proc.pen. cheltuielile judiciare reprezentând onorariile apărătorilor din oficiu desemnaţi în cauză, dna. av. N. E. şi dna. av. G. S. D., în cuantum de 1.663 lei fiecare, rămân în sarcina statului şi dispune avansarea acestora din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Constanţa. Cu apel în termen de 10 de zile de la comunicare, care se depune la Judecătoria Constanţa. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia inculpaţilor, a părţii civile şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi 30 august 2024. Președinte,
Document: Hotarâre  1044/2024  30.08.2024
 
Pedeapsa a fost contestată de către inculpați, iar dosarul a ajuns în atenția judecătorilor Curții de Apel, care au fixat termen pe data de 12.12.2024.
 

 
Oricare va fi decizia instanței, va rămâne definitivă!
 
Ce acuzații li se aduc celor doi inculpați
 
Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:
„În noaptea de 23.10.2020, în jurul orelor 23:00, inculpaţii, împreună cu alţi doi autori rămaşi neidentificaţi, au acostat persoana vătămată pe str. Suceava din mun. Constanța, şi-au declinat în mod fraudulos calitatea de poliţist aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi au procedat la efectuarea unei măsuri poliţieneşti cu caracter administrativ, respectiv controlul corporal al persoanei, ocazie cu care şi-au însuşit pe nedrept un telefon mobil marca Huawei Mate 10 Pro şi un card bancar Revolut, creându-se un prejudiciu în valoare de 2.000 de lei.
 
 Ce le-a spus persoana vătămată anchetatorilor
 
Potrivit actului de sesizare, din plângerea şi declaraţiile persoanei vătămate rezultă că în noaptea de 23.10.2020, orele 23:00, în timp ce se afla pe str. Suceava din mun. Constanța, a fost abordată de 4 persoane de sex bărbătesc ce purtau măşti chirurgicale, ocazie cu care i-au prezentat acesteia legitimaţii şi s-au recomandat ca fiind poliţişti. Autorii i-au solicitat să scoată bunurile pe care le are asupra sa, iar după ce s-a conformat şi le-a dat un pachet de ţigări şi o brichetă ce le avea asupra sa, unul dintre bărbaţi i-a introdus mâna în buzunar şi i-a sustras un telefon mobil marca Huawei Mate 10 Pro şi un card Revolut, cu scopul de a şi le însuşi pe nedrept. Persoanele respective au părăsit zona cu un autoturism de culoare închisă, având vârste de aproximativ 28-30 de ani, înălţime 1,70-1.80m, constituţie atletică, fiind îmbrăcaţi în haine de culoare închisă, tip trening şi blugi.
 
Ce a declarat unul dintre inculpați – a dat vina pe fratele său și pe colegii de serviciu
 
Fiind audiat la urmăririea penală, inculpatul  a recunoscut săvâşirea faptelor, arătând că în seara de 23.10.2020 se afla pe str. Suceava din mun. Constanța, împreună cu fratele său şi alţi doi colegi de serviciu de naţionalitate moldoveană. Toți patru s-au aflat în apropierea victimei, însă numai cei doi colegi moldoveni şi-au declinat calitatea de poliţist. Fratele său împreună cu un coleg au fost cei care i-au sustras victimei telefonul mobil, inculpatul aflând a doua zi această împrejurare. Telefonul l-au vândut unui coleg de pe şantierul unde lucrează, contra sumei de 200 lei.
 
În Secțiunea Documente poate fi parcursă integral hotărârea nr.1044/2024 a Judecătoriei Constanța.

Surse de documentare: Portalul instanțelor de judecată și Rejust.ro

 
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Mandat european de arestare Bărbat acuzat de falsificare, contrabandă și infracțiuni legate de impozite, condamnat la închisoare în Ancona, Italia! Ce măsură a dispus Curtea de Apel Constanța

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii