BCR cere în instanța poprirea contului deschis la Trezoreria Constanța de Lumea Confecțiilor SRL. Decizia Judecătoriei Constanța
BCR cere în instanța poprirea contului deschis la Trezoreria Constanța de Lumea Confecțiilor SRL. Decizia Judecătoriei
05 Nov, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
169
Marime text
- Banca Comercială Română SA, în contradictoriu cu debitoarea Lumea Confecțiilor SRL și terțul poprit Trezoreria Constanța, a solicitat instanței ca prin hotărârea ce o va pronunța să dispună validarea popririi până la concurența sumei de 92.774,87 lei, reprezentând contract de credit nr. 144683/16.04.2018 și cheltuieli de executare. S-a mai solicitat amendarea terțului-poprit, precum și cheltuieli de judecată
Pe data de 1 noiembrie 2024, la Tribunalul Constanța a fost înregistrat dosarul cu indicativul 19822/212/2023, unde Banca Comercială Română este la judecată cu Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Regională a Finanțelor Publice Galați – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța – Trezoreria Constanța și Lumea Confecțiilor SRL.
Calitatea părților din proces este: BCR – apelant, Trezoreria Constanța – terț poprit și Luma Confecțiilor SRL – intimat.
Obiectul dosarului este „validare poprire 1732/GA/2019”.
Menționăm că dosarul se află în stadiul procesual de apel, cale de atac formulată la 25 octombrie 2024 de BCR.
Tribunalul Constanța nu a comunicat termenul de judecată.
BCR a pierdut procesul la Judecătoria Constanța în primă fază
Judecătoria Constanța a fost prima instanță care s-a ocupat de proces, având înregistrată cauza din 28 iulie 2023.
Banca Comercială Română SA apărea în calitate de creditor, iar Lumea Confecțiilor SRL avea calitatea de debitor.
La ultimul termen din 19 septembrie 2024, Judecătoria Constanța a respins cererea creditorului.
Soluția pe scurt: „Respinge cererea de validare a popririi formulată de petenta-creditoare ***, în contradictoriu cu debitoarea *** şi cu terţul poprit ***, ca neîntemeiată. Desfiinţează poprirea înfiinţată de B.E.J. Gavrilescu Alin-Mihail în dosarul de executare silită nr. 1732/2023 prin Adresa de înfiinţare a popririi din data de 13.07.2023. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la data comunicării prezentei hotărâri. Cererea de apel se depune la Judecătoria Constanţa. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 19.09.2024.
Document: Hotarâre 10371/2024 19.09.2024”
Mai jos redăm povestea dosarului, așa cum reiese din rejust.
Ce a cerut Banca Comercială Română
Banca Comercială Română SA, în contradictoriu cu debitoarea Lumea Confecțiilor SRL și terțul poprit Trezoreria Constanța, a solicitat instanței ca prin hotărârea ce o va pronunța să dispună validarea popririi până la concurența sumei de 92.774,87 lei, reprezentând contract de credit nr. 144683/16.04.2018 și cheltuieli de executare. S-a mai solicitat amendarea terțului-poprit, precum și cheltuieli de judecată.
În motivare, s-a învederat că la data de 16.04.2018, între creditoare și pârâtă, a fost încheiat Contractul de credit bancar nr. 144683 prin care s-a acordat un împrumut in suma de 200.000 lei în condițiile Programului #####-UP Nation, împrumutatul obținând un acord de principiu cu privire la acordarea unei finanțări nerambursabile in conformitate cu prevederile OUG nr.10/2017, aprobată prin Legea nr.112/2017.
Creditul acordat a fost garantat conform art.VIII din contract, prin fidejusiunea constituită de FNGCIMM care acoperă 80% din finanțare, ipoteci mobiliare asupra bunurilor finanțate și asupra contului curent. Conform Acordului de finanțare nr.5618/05.10.2018 încheiat între pârâtă și Agenția Pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, beneficiarul poate primi ajutorul de minimis nerambursabil în valoare de maxim 200.000 lei, în termenii și condițiile stipulate în acord și în schema de minimis, anexă a acestuia.
S-a mai învederat că, potrivit aceluiași Acord, beneficiarii programului au obligația de a deschide conturi curente la Trezoreria Statului, pentru derularea operațiunilor de încasări si plăți, sumele reprezentând ajutor de minimis urmând a fi eliberate după verificarea cererii de plată și a documentelor aferente. Ca urmare a nerambursării la scadență, creditul a devenit restant integral, prin ajungerea la scadența contractuală și a fost pus în executare silită, cererea fiind înregistrată la executorul judecătoresc pe 13.04.2019.
S-a mai susținut că prin sentința civilă nr.####/29.07.2020 pronunțată în dosarul nr.####/212/2019, AGENTIA PENTRU INTREPRINDERI #### SI MIJLOCII ATRAGERE DE INVESTIT" SI PROMOVAREA EXPORTULUI CONSTANTA a fost obligată să elibereze pârâtei Lumea Confecțiilor SRL suma de 13,865.55 euro, reprezentând contravaloarea activului de la punctul 1.2 din anexa la Acordul de finanțare nr. 5618/05.10.2017, respectiv autoutilitara cu destinație specială, sumă ce trebuie utilizată pentru rambursarea creditului.
Creditoarea a mai învederat faptul că prin adresa nr.256/19.01.2023 AIMMAIPE le-a comunicat că pe data de 29.09.2022 a efectuat plata sumei de 63,243.81 lei în contul de TREZORERIE al SC Lumea Confecțiilor SRL, și nu în contul de tranzit deschis de ###, având în vedere că în luna decembrie 2021 a expirat Convenția de colaborare nr. 166/31.07.2017 în cadrul Programului #####-Up Nation, încheiată între ### SA și Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț si Antreprenoriat.
S-a mai arătat că, în baza încheierii de încuviințare a executării silite, în data de 14.07.2023 executorul judecătoresc a procedat la comunicarea către terțul poprit Agenția Națională de Administrare Fiscală, Direcția Regională a Finanțelor Publice ######, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța, Trezoreria Constanța a adresei de înființare a popririi, punându-i-se acestuia în vedere îndeplinirea obligațiilor prescrise de 786 CPC.
Cum s-a apărat Lumea Confecțiilor SRL
Debitoarea S.C. Lumea Confecțiilor S.R.L. a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea cererii de validare, ca neîntemeiată.
În motivare, s-a învederat că debitoarea a contractat în cadrul programului ##### Up Nation un fond nerambursabil de 44.000 euro pentru achiziționarea unui vehicul necesar desfășurării activității economice. #### societatea a fost declarată eligibilă și i s-a aprobat finanțarea, a fost îndrumată către partenerul lor respectiv ### în vederea perfectării unui contract de credit pentru această sumă, urmând ca banii să fie plătiți prin Program.
S-a mai învederat că, fiind de bună credință, debitoarea a încheiat contractul de credit nr. 144683 pentru suma de 200.000 lei (aproximativ 44.000 euro în echivalent) după care a depus actele pentru achiziționarea autoutilitarei, dosar ce i-a fost acceptat. După aproximativ câteva luni, deși programul își dăduse acceptul de plată a finanțării, a primit de la bancă o somație de plată prin care era înștiințată că Programul refuza să mai achite finanțarea, cu toate că nu a primit nicio înștiințare în acest sens.
S-a mai susținut că prin Sentința civilă nr. #### din 29.07.2020, pronunțată în dosarul nr. #####/212/2019 al Judecătoriei Constanța s-a stabilit și debitorul obligației de plată, respectiv A.I.M.M.A.I.P.E. Constanța, astfel încât societatea Lumea Confecțiilor SRL apreciază că este executată în mod abuziv, cu atât mai mult cu cât creditorul fusese înștiințat cu privire la acest aspect.
Poziția Trezoreriei Constanța
Terțul poprit Agenția Națională de Administrare Fiscală - Direcția Regională a Finanțelor Publice ###### - Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța - Trezoreria Constanța a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea cererii de validare, ca neîntemeiată.
În motivare, terțul poprit a invocat că la data de 17.07.2023 , executorul judecătoresc transmite o altă adresă privind înființarea popririi conturilor pentru SC ##### ############ SRL, ### ########, dosar executare nr. 1732/G/2019, pentru suma de 92.774,87 lei. Trezoreria Constanța a comunicat executorului judecătoresc adresa (nr.2928/19.07.2023) prin care a confirmat primirea adresei de înființare poprire. Prin aceeași adresă de confirmare se comunică executorului judecătoresc faptul că debitoarea Lumea Confecțiilor are un singur cont deschis la Trezoreria Municipiului Constanța, ce nu este suspus executării silite.
Sintetizând, societatea debitoare Lumea Confecțiilor a depus la Trezoreria Constanța cerere deschidere cont în data de 05.02.2019 , prin care a solicitat deschiderea contului 5070, în cererea deschidere cont nu precizează în mod expres faptul că acest cont va avea destinația contului exclusiv de rambursare a creditului acordat în cadrul Programului ##### Up Nation. Începând cu anul 2019, debitoarea a încasat în acest cont 5070 - Diponibil din subvenții și transferuri, subvenții de la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Constanța, contul nu are destinația exclusivă pentru rambursare a creditului acordat în cadrul Programului ##### Up Nation.
Ce a reținut instanța
În drept, potrivit art. 781 C.pr.civ., sunt supuse urmăririi silite prin poprire sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile încorporale urmăribile datorate debitorului ori deţinute în numele său de o a treia persoană sau pe care aceasta din urmă i le va datora în viitor, în temeiul unor raporturi juridice existente.
Prin raportare la art. 783 C.pr.civ., poprirea se înfiinţează fără somaţie, în baza încheierii de încuviinţare a executării, prin adresă în care se va preciza şi titlul executoriu în temeiul căruia s-a înfiinţat poprirea, ce va fi comunicată celei de-a treia persoane arătate la art. 781 alin. (1), împreună cu încheierea de încuviinţare a executării sau un certificat privind soluţia pronunţată în dosar. Despre măsura luată va fi înştiinţat şi debitorul, căruia i se va comunica, în copie, adresa de înfiinţare a popririi, la care se vor ataşa şi copii certificate de pe încheierea de încuviinţare a executării sau de pe certificatul privind soluţia pronunţată în dosar, şi titlu executoriu, în cazul în care acestea din urmă nu i-au fost anterior comunicate.
În temeiul art. 784 C.pr.civ., din momentul comunicării adresei de înfiinţare a popririi către terţul poprit sunt indisponibilizate toate sumele şi bunurile poprite. De la indisponibilizare şi până la achitarea integrală a obligaţiilor prevăzute în titlul executoriu, inclusiv pe perioada suspendării urmăririi silite prin poprire, terţul poprit nu va face nicio altă plată sau altă operaţiune care ar putea diminua bunurile indisponibilizate, dacă legea nu prevede altfel.
În conformitate cu dispozițiile art. 787 C.pr.civ., în termen de 5 zile de la comunicarea popririi, iar în cazul sumelor de bani datorate în viitor, de la scadența acestora, terțul poprit este obligat să consemneze suma de bani sau, după caz, să indisponibilizeze bunurile mobile încorporale poprite și să trimită dovada executorului.
Instanţa reţine că pentru incidența prevederilor legale enunţate este necesară existenţa a două raporturi juridice distincte, respectiv unul între creditor şi debitor şi celălalt între terţul poprit şi debitor, prima legătură juridică fiind cauza popririi, iar cea de a doua obiectul urmărit. Prin înfiinţarea popririi se naşte un al treilea raport juridic, între creditorul popritor din primul raport juridic şi terţul poprit, având ca obiect sumele de bani datorate debitorului de către terţul poprit.
Din interpretarea textelor de lege redate, instanța constată că executarea silită asupra conturilor 50.70 deschise la Trezoreria Statului nu poate fi efectuată, excepție făcând doar cazurile prevăzute de art. 5 alin. (10^1) din OUG nr. 146/2002, respectiv în cazul în care se permite executarea silită prin acte normative sau de către ordonatorii de credite. Instanța apreciază că în cauză nu suntem într-o astfel de situație de excepție, așadar contul 50.70 deschis pe numele debitoarei la Trezoreria Constanța ca urmare a Acordului de finanțare neputând fi executat silit de creditoare. Astfel, nu este îndeplinită condiția neexecutării nejustificate de către terţul poprit a obligaţiilor privind efectuarea popririi.
Pentru aceste motive, instanța a respins cererea de validare a popririi formulată de petenta-creditoare Banca Comercială Română SA, în contradictoriu cu Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Regională a Finanțelor Publice Galați – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța – Trezoreria Constanța și Lumea Confecțiilor SRL ca neîntemeiată.
Despre Lumea Confecțiilor SRL
Conform termene.ro, platformă consultată marți, 5 noiembrie 2024, firma există din anul 2017, are sediul în Constanța, pe strada Palas nr. 7 și obiectul de activitate este „fabricarea de articole confecționate din textile (cu excepția îmbrăcămintei și lenjeriei de corp)”.
Pentru anul 2023, firma nu a raportat cifra de afacere sau profitul/pierderea. Societatea a înregistrat datorii de 201.719 lei.
Elena Bordea figurează ca asociat și administrator, conform termene.ro.
Lumea Confecțiilor SRL nu are achiziții directe sau licitații câștigate.
Sursă text: Portal Just și rejust
Pentru documentarea articolului s-au folosit informații de pe platforma termene.ro.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Un distribuitor de medicamente cere executarea silită a Spitalului Orășenesc Hârșova! Dosarul a ajuns la Tribunalul Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii