Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:15 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

BEC le-a respins sesizarea ca fiind tardivă Uniunea Democrată Tătară vrea să anuleze alegerile de la Medgidia prin intermediul instanțelor de judecată (DOCUMENTE)

ro

19 Jul, 2024 17:00 275 Marime text
  • Pe rolul Curții de Apel Constanța s-a format dosarul cu nr. unic (nr. format vechi) 4.202/2/2024 , înregistrat la secţia de contencios administrativ și fiscal care are ca obiect - anulare act administrativ Hotărârea BEC nr. 3314/17.06.2024
  • Dosarul a fost înregistrat de Uniunea Democrată Tătară care are calitatea de reclamant împotriva Biroului Electoral Central și Autorității Electorale Permanente
  • Prin această acțiunea în contencios-administrativ UDT vrea anularea Hotărârea BEC nr. 3314/17.06.2024 prin care le-a fost respinsă ca fiind tardivă, solicitarea de anulare a alegerilor în circumscripția electorală nr.3 Medgidia, județul Constanța
  • Uniunea susține că voturile sale ar fi fost contabilizate în dreptul PSD, deoarece s-ar fi imprimat ștampila pe verso, iar din cauza iluminatului slab din secțiile de votare și pe fondul oboselii, buletinele de vot ar fi fost validate greșit de membrii secțiilor de votare din Medgidia
  • Uniunea Democrată Tătară condusă de Naim Belgin a candidat alături de USR - PMP - Forța Dreptei pe listele Alianței pentru Medgidia la alegerile din 9 iunie a.c.
  • Tătarii au l-au avut candidat la funcția de primar al municipiului Medgidia pe Ibram Chenan, absolvent al facultății de fizică nucleară care s-a clasat pe locul al treilea, după Valentin Vrabie (PNL) și Luminița Vlădescu (PSD)
 


 
 
Pe rolul Curții de Apel Constanța s-a format dosarul cu nr. unic (nr. format vechi) 4.202/2/2024 , înregistrat la secţia de contencios administrativ și fiscal care are ca obiect - anulare act administrativ Hotărârea BEC nr. 3314/17.06.2024 care poate fi studiată în secțiunea „documente”.
 
Dosarul a fost înregistrat de Uniunea Democrată Tătară care are calitatea de reclamant împotriva Biroului Electoral Central și Autorității Electorale Permanente.

Prin această acțiunea în contencios-administrativ UDT vrea anularea Hotărârea BEC nr. 3314/17.06.2024 prin care le-a fost respinsă ca fiind tardivă, solicitarea de anulare a alegerilor în circumscripția electorală nr.3 Medgidia, județul Constanța.


 
În motivarea cererii, UDT a menționat că la Medgidia ar fi existat fraude în validarea votului, întrucât „din eroare o mare parte a buletinelor de vot ce aveau aplicată ștampila votat pe poziția 5 pentru „Alianța pentru Medgidia”, ar fi fost atribuite PSD deoarece s-ar fi imprimat ștampila pe verso, iar din cauza iluminatului slab din secțiile de votare și pe fondul oboselii, buletinele de vot ar fi fost validate greșit”.

Așa cum arătam mai sus, BEC a respins ca fiind tardivă sesizarea depusă de Uniunea Democrată Tătară.

„Biroul Electoral Central soluționează sesizările privitoare la frauda electorală putând dispune anularea alegerilor dintr-o circumscripție electorală în cazul în care constată, pe baza probelor administrate, că votarea și stabilirea rezultatului alegerilor au avut loc prin fraude de natură a modifica atribuirea mandatelor în circumscripția electorală respectivă.

De asemenea, dispozitiile art. 39 alin. (3) din Legea nr. 115/2015, cu modificările si completarile ulterioare, prevăd ca în cazul unei fraude electorale, cererea de anulare a alegerilor dintr-o circumscrippe electorală se poate face numai de care partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale sau organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale sau candidaților independenți care au partiapat la alegeri în termen de 48 de ore de la închiderea votării, sub sancțiunea decăderii iar cererea trebuie motivată și însoțită de dovezile pe care se întemeiază.
Având în vedere dispozițiile anterior citate, precum și pct. 178 din calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024, aprobat prin Hotararea nr. 199/2024, care indica termenul limită de depunere a cererilor de anulare a alegerilor pentru frauda electorală ca find data de 11.06.2024, BEC constată că cererea petentului nr. 370/12.06.2024, a fost formulată și transmisă prin e-mail la Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 14 Constanța la data de 12.06.2024, ora 11:19, fiind redirecționată și înregistrată la BEC cu nr. 3183C/BEC2024/14.06.2024, ulterior împlinirii termenului pentru formularea cererii de anulare a alegerilor. În aceste condiții, Biroul Electoral Central va respinge cererea ca fiind tardive din considerentele expuse, în temeiul art. 39 alin. (1) lit. h), alin. (3) si alin. (4) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în Hotărârea BEC nr. 3314/17.06.2024 ajunsă în atenție magistraților de la Curtea de Apel Constanța.
 
Reamintim, la alegerile locale din 9 iunie a.c., Uniunea Democrată Tătară condusă de Naim Belgin și care numără aproximativ șase mii de membri a candidat alături de USR - PMP - Forța Dreptei pe listele Alianței pentru Medgidia.
 
Tătarii au l-au avut candidat la funcția de primar al municipiului Medgidia pe Ibram Chenan, absolvent al facultății de fizică nucleară care s-a clasat pe locul al treilea cu 7,05%, după liberalul Valentin Vrabie (68.28%) și social -democrata Luminița Vlădescu(16.91%).
 
Deocamdată, magistrații de la Curtea de Apel nu au stabilit un termen pentru judecarea dosarului.
 
 
PRECIZĂRI:  
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.  
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și:


Alegeri electorale 2024 BEC a respins mai multe cereri de anulare a alegerilor din 9 iunie 2024 la nivelul județului Constanța. Despre ce localități este vorba (DOCUMENTE)

Alegeri locale 2024 Medgidia Averea și interesele candidaților intrați în cursa pentru funcția de primar la Medgidia (DOCUMENTE)


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii