Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:01 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bloc cu 18 etaje, în Faleză Nord, oprit de judecători! Curtea de Apel Constanța explică de ce imobilul nu va fi ridicat (MOTIVARE)

ro

28 Nov, 2023 17:00 3911 Marime text
  • „Certificatul de urbanism constituie un act de informare, care nu oferă dreptul de executare a lucrărilor de construire“, au spus judecătorii Curții de Apel Constanța.
  • „În aplicarea reglementărilor urbanistice pentru terenul deținut de reclamantă suprafața minimă a spațiilor verzi necesar a fi asigurate, pentru funcțiunea propusă prin PUD, este de 1560 mp în timp ce prin PUD-ul aprobat s-a propus o suprafață totală de 253,40 mp“, conform Curții de Apel.
  • În proces, a fost anulată definitiv HCL Constanța nr. 100/28.02.2005 privind aprobarea documentației PUD – Imobil 2S+P+18E locuințe și restaurant, strada Unirii nr. 10, pe terenul în suprafață de 2.950 mp proprietate particulară SC Alcor Merchant SRL, în acționariatul căreia se regăsește Maurizio Piccin, asociatul majoritar al Total Financial Consulting SRL.
Un bloc cu 18 etaje, ce urma să fie investiția imobiliară a italienilor de la Total Financial Consulting SRL, pe strada Unirii, din cartierul Faleză Nord, a fost oprit în instanță în această primăvară, Curtea de Apel Constanța hotărând să respingă definitiv recursul pentru ridicarea imobilului.
 
Acum, magistrații Secției de Contencios administrativ și fiscal au motivat hotărârea luată în primăvară, decizie prin care, practic, a fost reconfirmată decizia primei instanțe, a Tribunalului Constanța, nefavorabilă investiției imobiliare.
 
În motivarea Deciziei 486/2023, pronunțată în dosarul 2770/118/2020, judecătorii au arătat, printre altele, referitor la Certificatul de urbanism pe care investitorii privați îl obținuseră de la municipalitate în vederea ridicării blocului, că „Certificatul de urbanism constituie un act de informare, care nu oferă dreptul de executare a lucrărilor de construire“.
 
În plus, judecătorii de la Curte au mai spus că „este vădit nefondată, prin urmare, susținerea recurentei (nr., Total Financial Consulting SRL) în sensul că terenul deținut de aceasta se învecinează doar generic cu plaja Mării Megre“.
 
În plus, în hotărârea Curții se vorbește și despre suprafața minimă de spații verzi ce ar fi trebuit să fie asigurată în cadrul investiției, conform reglementărilor legislative în vigoare.
 
Judecătorii au spus astfel că „în ceea ce privește legalitatea stabilirii suprafeței minime de spații verzi pentru funcțiunea preponderent rezidențială aferentă PUD aprobat prin HCL nr.100/2005, Curtea reține că prima instanță a stabilit această suprafață aplicând dispozițiile art. 34 din Regulamentul general de urbanism și pct. 6.8 din Anexa 6, respectiv art. 4 din PUG al municipiului Constanța raportate la suprafața totală de spațiu verde, de 253,40 mp stabilită de expertul judiciar“.
 
„Astfel, a reieșit că în aplicarea reglementărilor urbanistice pentru terenul deținut de reclamantă suprafața minimă a spațiilor verzi necesar a fi asigurate, pentru funcțiunea propusă prin PUD, este de 1560 mp în timp ce prin PUD-ul aprobat s-a propus o suprafață totală de 253,40 mp“.
 
„Se observă că prima instanță a avut în vedere separat cele două funcțiuni funcțiunea locuire și cea de restaurant, întrucât s-a raportat la dispozițiile pct. 6.8 din Anexa 6 care se referă la construcții de locuințe în privința terenului cu această funcțiune. Prin urmare, nu pot fi primite criticile recurentei referitoare la această chestiune, dat fiind faptul că planul urbanistic de detaliu în discuție a vizat construirea unui imobil 2S+P+18E locuințe și restaurant“, au explicat judecătorii instanței de recurs.

 
Aceștia au ajuns la concluzia că „în mod corect prima instanță a procedat la însumarea suprafețelor minime necesare în raport de fiecare funcțiune menționată în PUD, nefiind relevată de recurentă o dispoziție legală contrară acestui procedeu“.
 
Amintim, în hotărârea reconfirmată de Curtea de Apel, prin care Tribunalul a oprit inițial construcția blocului, judecătorii explicaseră, printre altele, că „Tribunalul reţine că prin aprobarea documentației Plan Urbanistic de Detaliu - Imobil 2S+P+18E locuințe și restaurant, str. Unirii nr. 10 prin HCL nr. 100/28.02.2005, s-a produs în mod evident o vătămare a drepturilor şi intereselor acestora (nr., reclamanților), având în vedere că cei în cauză sunt deținători de locuințe personale în imediata vecinătate a terenului reglementat prin actul administrativ contestat, la fel şi asociațiile de proprietari constituite în scopul administrării condominiilor“.
 
În acest dosar, în primă instanță, Tribunalul a admis acțiunea reclamanților, respectiv vecinii viitorului bloc și asociațiile de proprietari din zonă, și a anulat HCL Constanța nr. 100/28.02.2005 privind aprobarea documentației PUD – Imobil 2S+P+18E locuințe și restaurant, strada Unirii nr. 10, pe terenul în suprafață de 2.950 mp proprietate particulară SC Alcor Merchant SRL.
 
Decizia Curții de Apel Constanța, prin care a fost respins recursul Total Financial Consulting SRL, este definitivă și nu mai poate fi atacată.
 

Despre Total Financial Consulting SRL
 
Potrivit termene.ro, platformă consultată pe 28 noiembrie 2023, Total Financial Consulting SRL a fost înființată în anul 1999, are sediul social în București, Sectorul 6, pe strada Drumul Belșugului, nr. 20-24 și se ocupă de cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii.
 
Asociat majoritar figurează Maurizio Piccin, cetățean italian, iar cetățeanul italian Andrea Piccin este asociat minoritar, cu 20%.
 
Administratorul este Maurizio Piccin, al cărui nume se regăsește și în Welchome SRL București, Alcor Merchant SRL Constanța și Finim Financiar Imobiliare SRL București.
 
Andrea Piccin figurează, de asemenea, în Welchome SRL București, dar și în Italian Food & Design SRL București.
 
În 2022, cifrele Total Financial Consulting SRL arată 0 angajați, pierderi peste 76.000 de lei și cifra de afaceri 0.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

Judecătorii din Constanța explică de ce au oprit construirea unui bloc de 18 etaje în Faleză Nord – „S-a produs în mod evident o vătămare a drepturilor și intereselor“ (MOTIVARE)
 
Imobiliare Constanța
Italienii de la Total Financial Consulting supraetajează un bloc de pe strada Unirii, la 11 etaje

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii