Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:21 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

BMW distrus de un copac, la ieşire din Valu lui Traian. Ce despăgubiri va primi proprietarul

ro

28 Jan, 2022 00:00 3711 Marime text


Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
 
  • Suma de aproape 13.000 de euro este compusă din banii pe care omul i-a achitat să-şi repare autoturismul şi cheltuielile de judecată.
  • Discuţiile în legătură cu acest caz s-au purtat în dosarul civil cu indicativul 1265/212/2021, în care părţi sunt proprietarul maşinii, în calitate de reclamant şi, respectiv, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva – Direcţia Silvică din Constanţa, în calitate de pârât.
  • Decizia de admitere a fost luată de completul C34 al Secţiei Civile, prezidat de magistratul Andreea Octavia Panait, însă a fost atacată în apel, la Tribunalul Constanţa.
 
Aproape 13.000 de euro! Aceasta este suma totală pe care Romsilva a fost obligată să o achite proprietarului unui autoturism BMW, după ce maşina a fost avariată de un copac ce s-a prăbuşit peste ea, pe DN3, la ieşire din localitatea Valu lui Traian, spre Constanţa.
 
Decizia a fost pronunţată de Judecătoria Constanţa şi a fost deja atacată de reprezentanţii Regiei Naţionale a Pădurilor, cazul ajungând recent pe rolul Secţiei a II-a Civile a Tribunalului Constanţa.
 
Suma este compusă din banii pe care omul i-a achitat să-şi repare autoturismul şi cheltuielile de judecată.
 
Discuţiile în legătură cu acest caz s-au purtat în dosarul civil cu indicativul 1265/212/2021, în care părţi sunt proprietarul maşinii, în calitate de reclamant şi, respectiv, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva – Direcţia Silvică din Constanţa, în calitate de pârât.
 
Obiectul dosarului este reprezentat de o „acţiune în daune delictuale - pretenţii“, în primă instanţă, Secţia Civilă a Judecătoriei Constanţa hotărând să admită acţiunea, la finele anului trecut.
 
Decizia de admitere a fost luată de completul C34 al Secţiei Civile, prezidat de magistratul Andreea Octavia Panait, însă a fost atacată în apel, la Tribunalul Constanţa.

 
Se arată în Hotărârea nr. 14136/2021, document citat pe Jurindex, se arată că fapta s-a produs spre finele lunii octombrie 2020.
 
Codul meteo nu era în vigoare
 
Au arătat judecătorii că „în fapt, la data de 26.10.2020, în jurul orei 08.40, în timp ce conducea autoturismul marca BMW cu nr. de înmatriculare (...) pe DN3, pe banda întâi, dinspre localitatea Valu lui Traian către Constanța, în zona km 12, respectiv în zona pădurii situate la ieșirea din loc. Valu lui Traian, autoturismul a fost lovit de un trunchi de copac cu mai multe crengi, trunchi care s-a desprins dintr-un copac aflat pe marginea drumului“.
 
Astfel, reparațiile autoturismului l-au costat pe proprietar, se arată în proces, 56.445 de lei.
 

În aceste condiții, omul s-a adresat Romislva, pentru a-i achita reparațiile, însă reprezentanții regiei silvice i-au răspuns că nu pot da curs solicitării şi au invocat forţa majoră.
 
Totuşi, potrivit hotărârii citate, deşi Autoritatea Naţională de Meteorologie a arătat că, pentru ziua respectiv, fusese emis un cod portocaliu pentru localitatea Valu lui Traian, privind frecvente descărcări electrice, grindină, intensificări ale vântului ce vor lua aspect de vijelie, valabil în intervalul 9.10 – 11.10, expertiza dispusă în cauză a arătat altceva.
 
Potrivit documentului citat, „în sens contrar, în raportul de expertiză tehnică judiciară auto,  s-a menționat că în intervalul orar 08.30-08.45, când s-a produs evenimentul, ploua slab și vântul bătea slab fără rafale“.
 
Ce a stabilit instanţa
 
Astfel, judecătorii au arătat în motivarea hotărârii de admitere a acţiunii că „în ceea ce privește apărarea în sensul că fapta ilicită nu există, întrucât respectivul copac nu necesita toaletare, întrucât nu era uscat, cauza căderii pe autoturism fiind furtuna puternică, instanța o va înlătura având în vedere că din probele administrate în cauză rezultă că arborele era uscat motivat de faptul că nu era întreținut corespunzător, fiindu-i afectată structura de susținere“.
 
„În privința condiței existenței legăturii de cauzalitate dintre fapta lucrului și prejudiciu, instanța reține că avariile produse autovehiculului, pentru care reclamantul a solicitat despăgubiri în cuantum de 56.445lei, sunt consecința directă a faptei ilicite, respectiv netăierea/netoaletarea la timp a arborelui uscat; așadar, instanța va reține ca îndeplinită și această condiție“, a arătat instanţa.
 
Totodată, se mai arată în hotărâre, „cu privire la condiția vinovăției pârâtei constată că și aceasta este îndeplinită, sens în care va înlătura apărarea acesteia potrivit căreia, furtuna din data de 26.10.2020 reprezintă un caz de forță majoră, ce o exonerează de răspundere, întrucât potrivit art. 1351 alin 2 c.civ., «forța majoră este acel eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil», iar în prezenta cauză este evident că fenomenul meteorologic, identificat cu cod portocaliu și anunțat în prealabil de către autorități, nu are un caracter absolut invincibil și inevitabil, acest din urmă caracter având-ul evenimente cu totul excepționale, cum ar fi inundațiile, cutremurele etc, nu și furtunile care se petrec de câteva ori pe an, fiind rezonabil pentru autorități să prevadă că acestea vor provoca anumite daune“.
 
„Astfel, în măsura în care există anumite informații privind eventualitatea producerii unor asemenea evenimente (anotimp, condiții de climă, relief, frecvența lor în zonă etc.) asemenea situații au doar un caracter relativ imprevizibil, astfel că nu sunt de natură a înlătura răspunderea civilă, deoarece nu constituie un caz de forță majoră“, a concluzionat instanţa.
 
În întreg acest context, regia silvică a fost obligată să-i achite proprietarului autoturismului suma de 56.445 de lei, reprezentând contravaloarea reparaţiilor auto, acesteia adăugându-i-se şi suma de 7.734 de lei, reprezentând cheltuielile de judecată.
 
În total, omul ar urma să primească suma de 64.179 de lei, echivalentul a 12.980,4016 euro, calculat la un curs de 4,9443 de lei pentru un euro, stabilit de Banca Naţională a României la data de 26 ianuarie 2022 şi valabil până ieri, la ora 14.00.
 
Aşa cum am precizat anterior, hotărârea Judecătoriei Constanţa a fost deja atacată în apel de către reprezentanţii Romsilva, urmând ca, acum, Tribunalul Constanţa să analizeze, la rândul său dosarul.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Câine lovit pe Autostrada Soarelui. Compania de Autostrăzi, obligată să achite despăgubiri șoferului. Cât va primi
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii