Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:18 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ca într-un film hollywoodian Scriitor cu identitatea furată, despăgubit de bancă și de Evidența Persoanelor

ro

14 Oct, 2016 00:00 4223 Marime text
Auzim de cazuri de furt de identitate în presa internațională, vedem situații concrete în filmele hollywoodiene, dar greu ne-am fi putut imagina că astfel de fapte se produc chiar lângă noi. Un bărbat, din Bucureşti, a dat în judecată Direcția de Evidență a Persoanelor și o renumită bancă, după ce o altă persoană a reușit să obțină un credit pe numele său, cu buletinul pe care primul îl predase autorităților, în vederea actualizării datelor. În urma procesului, judecătorii de la noi i-au dat dreptate în primă instanță omului și au obligat banca și Evidența Populației să îi plătească daune morale de peste 350.000 de lei.
 
Caz desprins parcă din filmele de top de la Hollywood, la noi în țară. Un bărbat s-a dus să își actualizeze buletinul, după ce și-a schimbat domiciliul, și s-a trezit cu un credit pe numele său. În urma incidentului, omul a avut nevoie de consiliere și tratament psihiatric. Concret, potrivit propriilor spuse, acesta a fost „obligat să solicite o expertiză psihiatrică la Spitalul Alexandru Obregia, unde a fost diagnosticat cu tulburare anxioasă și insomnie cronică pentru care a primit tratament ambulatoriu, fiindu-i grav afectată și profesia de scriitor“.

„Pierdut buletin“

Povestea scriitorului cu identitate furată a început în iulie 2006, când s-a dus la Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor Biroul 2, pentru a preda cartea de identitate veche, întrucât își schimbase domiciliul.
 
Totuși, cu vechiul act de identitate, o altă persoană (încă rămasă neidentificată), s-a prezentat la o sucursală a unei renumite bănci o lună mai târziu și a ridicat un credit de nevoi personale în sumă de 30.700 de lei, potrivit instanței „aducând în sprijinul cererii și documente dolosive întocmite pe numele său și semnate în fals cu mai multe semnături din imaginație“.
„Prin vădita neglijență în serviciu a funcționarilor de la SPCLEP sau complicitatea lor la un grup infracțional, au adus reclamantului un grav prejudiciu de imagine a unei persoane oneste“, potrivit documentelor depuse la instanță, întrucât s-ar fi încălcat legea privind protecția datelor cu caracter personal. Totodată, „prin neglijența funcționarilor (...) sau complicitatea lor la un grup infracțional organizat, acest caz de furt de identitate a avut ecou în sânul familiei, cât și în societate, fiind somat să restituie creditul integral, inclusiv penalitățile aferente, iar ulterior banca a formulat plângere penală împotriva sa“, a arătat scriitorul în cererea de chemare în judecată. În plus, se pare că fuseseră contractate două credite separate pe numele său, cel de-al doilea fiind luat în vara anului 2009.

„Hărțuit și molestat“, a recurs la proteste în stradă

„Hărțuit și amenințat de poliție, molestat în plină stradă de persoane necunoscute reclamantului, somat de firma de recuperări (...), a fost obligat să solicite o expertiză psihiatrică la Spitalul Alexandru Obregia, unde a fost diagnosticat cu tulburare anxioasă și insomnie cronică, pentru care a primit tratament ambulatoriu, fiindu-i grav afectată și profesia de scriitor“, se mai arată în documentele de la instanță.
 
Mai mult, omul a precizat că și familia sa a avut de suferit întrucât „organele de poliție au dispus în final expulzarea sa din domiciliul legal în care locuia“. În ceea ce privește dosarul penal deschis în urma plângerilor formulate de bancă pe numele său, acesta a fost ulterior închis, constatându-se nevinovăția omului.
În toți acești ani, scriitorul a făcut tot ce era posibil pentru a-și reabilita numele și a fi găsit adevăratul contractor al creditului, inclusiv recurgând la proteste stradale, dar fără niciun rezultat în fața autorităților. Abia în 2011, după cinci ani, numele i-a fost șters din lista datornicilor din datele bancare.

Judecătorii au condamnat atitudinea autorităților

După ce au analizat toate actele de la dosarul cauzei, judecătorii i-au dat dreptate scriitorului și i-au acordat daune morale de 351.000 de lei. Judecătorii au apreciat că „vinovăția pârâtelor este determinată prin raportarea comportamentului acestora, în speță neverificarea identității clientului băncii, precum și a identității beneficiarului real al împrumutului solicitat și existența în circuitul civil a unui act de identitate scriptic distrus, la comportamentul onest al reclamantului, care nu a solicitat niciodată acest împrumut, fapt pe deplin dovedit“. Mai departe, judecătorii au spus că: „prejudiciul moral suferit poate fi reparat prin acordarea unei despăgubiri de 351.000 de lei, în contextul în care reclamantul, cunoscut pentru activitatea sa literară și pentru publicarea volumului «Fabule», i s-a produs un grav prejudiciu moral, fiindu-i afectată direct viața privată în toate planurile, inclusiv starea de sănătate (...), fiind supus unui tratament neadecvat din partea autorităților“.
 
În prezent, cazul a ajuns la Curtea de Apel, unde banca a declarat recurs împotriva sentinței.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii