Când ar fi trebuit să aibă loc demolarea Bisericii Izvorul Tămăduirii? Motivele care au dus la suspendarea provizorie
Când ar fi trebuit să aibă loc demolarea Bisericii Izvorul Tămăduirii? Motivele care au dus la suspendarea
15 Sep, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
1785
Marime text
- Pe 16 iunie 2022, magistrații de la Judecătoria Constanța au decis suspendarea provizorie a executării silite ce ducea la demolarea Bisericii „Izvorul Tămăduirii” din zona Macul Roșu
- Demolarea ar fi urmat să aibă loc spre finele lunii iunie, în timpul Postului Sf. Petru și Pavel
Magistrații Judecătoriei Constanța au constatat pe 16 iunie 2022 că se îndeplinesc toate condițiile pentru suspendarea provizorie a demolărilor la Biserica Izvorul Tămăduirii din Constanța. Desigur, așa cum reiese în încheierea de mai jos, acțiunea a fost disjunsă dintr-un alt dosar care a fost recent amânat pentru o dată ulterioară de instanță.
Pe 16 iunie 2022, magistrații de la Judecătoria Constanța au decis suspendarea provizorie a executării silite ce ducea la demolarea Bisericii „Izvorul Tămăduirii” din zona Macul Roșu, cunoscută drept „Biserica de pe trotuar”. Ulterior, în dosarul 14901/212/2022, prin care se contestă executarea, unde contestator este Parohia Izvorul Tămăduirii Constanța, se stabiliseră termen în octombrie, pe data de 7. La începutul lunii august, Primăria Constanța a cerut modificarea termenului de judecată, pentru a se judeca mai rapid. Pe 4 august s-a înregistrat, astfel, la Judecătoria Constanța dosarul 14901/212/2022/a1 pentru tergiversare cauză. În fond, s-a decis ca procesul să fie mutat o lună mai devreme, la începutul lui septembrie.
Primăria a făcut apel, cerând să se judece chiar mai devreme, dar contestația a fost anulată ca netimbrată. Astfel, pe 8 august, a rămas următoarea soluție: „În temeiul art. 230 teza I Cod procedură civilă, dispune preschimbarea termenului de judecată acordat la data de 07.10.2022, ora 10:30 şi acordă un nou termen de judecată la data de 09.09.2022, ora 10:30, complet C7, pentru când se vor cita părţile cu o copie a prezentei încheieri”.
Așa cum spuneam, o eventuală desfiinţare a lucrărilor „este iminentă, având în vedere că din dosarul de executare rezultă că creditorul a solicitat ca la data de 27.06.2022 executorul judecătoresc să se deplaseze cu organele abilitate pentru desfiinţarea construcţiilor”, conform documentului amintim. Astfel, demolarea bisericii era programată în Postul Sf. Petru și Pavel, cu două zile înainte de marea sărbătoare.
Încheiere
„Deliberând asupra prezentei cauze civile, constată următoarele:
Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanţa la data de 14.06.2022, sub nr. #####/212/2022, contestatoarea ####### Izvorul Tămăduirii Constanţa a solicitat, în contradictoriu cu intimatul Primarul #### #########, suspendarea provizorie a executării silite ce formează obiectul dosarului de executare nr. 234/2022 al Biroului Executorului Judecătoresc ##### #######, până la soluţionarea cererii de suspendare a aceleiași executări, alăturată contestaţiei la executare silită înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanţa la data de 14.06.2022.
Cererea având ca obiect suspendarea provizorie a fost disjunsă, fiind format dosarul #####/212/2022.
În motivare, contestatoarea a arătat, în esență, faptul că urgenţa constă în aceea că eventuala demolare a Bisericii Izvorul Tămăduirii, care aparţine acesteia, ar crea un serios prejudiciu.
În drept, cererea a fost întemeiată pe art. 719 C. proc. civ.
În dovedire, contestatorii au solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri.
Cererea a fost legal timbrată cu suma de 50 lei, conform art. 10 alin. (1) lit. b) din OUG nr. 80/2013 (f. 14 – dosar #####/212/2022).
Instanţa a dispus atașarea dosarului având ca obiect contestaţie la executare şi a pus în vedere contestatoarei să depună dovada calităţii de reprezentant legal.
Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:
Potrivit art. 719 alin. (7) C. proc. civ., ,,Dacă există urgenţă şi dacă, în cazurile prevăzute la alin. (2), respectiv alin. (3), s-a plătit cauţiunea, instanţa poate dispune, prin încheiere şi fără citarea părţilor, suspendarea provizorie a executării până la soluţionarea cererii de suspendare. Încheierea nu este supusă niciunei căi de atac. Cauţiunea depusă potrivit prezentului alineat rămâne indisponibilizată chiar dacă cererea de suspendare provizorie este respinsă şi este deductibilă din cauţiunea finală stabilită de instanţă, dacă este cazul”.
Din prevederea legală mai sus enunțată rezultă că, pentru a se putea dispune suspendarea provizorie a executării silite, este necesar să fie îndeplinite următoarele condiţii: 1) formularea în prealabil a unei contestaţii la executare; 2) formularea în prealabil a unei cereri de suspendare a executării silite, fie odată cu contestaţia la executare, fie pe cale separată; 3) plata în prealabil a unei cauţiuni în conformitate cu art. 719 alin. (2) sau (3) C. proc. civ., după caz; 4) să existe urgenţă.
Referitor la primele două condiţii, instanţa reţine că sunt îndeplinite, întrucât contestatoarea a formulat contestaţie la executare împotriva executării silite efectuate de B.E.J. ##### ####### în dosarul de executare nr. 234/2022, precum şi cerere de suspendare a executării silite până la soluţionarea definitivă a contestaţiei la executare, înregistrate sub nr. #####/212/2022 la data de 14.06.2022.
De asemenea, contestatoarea a consemnat la dispoziţia instanţei o cauțiune în cuantum de 1.000 lei, calculată conform art. 719 alin. (3) C. proc. civ. (f. 13 – dosar nr. #####/212/2022).
Şi ultima condiție este îndeplinită, având în vedere că în cadrul dosarului de executare silită menționat obligaţia pusă în executare constă în desființarea lucrărilor efectuate la imobilul situat în Constanţa, Bulevardul Tomis nr. 322, zona Macul ####, #### #########, obligaţia putând fi realizată şi de către creditor, pe cheltuiala debitoarei, ca urmare a autorizării date prin titlul executoriu reprezentat de sentinţa civilă nr. #### din data de 16.10.2020 pronunţată de Judecătoria Constanţa în dosarul nr. ###/212/2020.
Astfel, o eventuală desfiinţare a lucrărilor (care este iminentă, având în vedere că din dosarul de executare rezultă că creditorul a solicitat ca la data de 27.06.2022 executorul judecătoresc să se deplaseze cu organele abilitate pentru desfiinţarea construcţiilor) până la soluţionarea contestaţiei la executare ce face obiectul dosarului #####/212/2022 ar lipsi de obiect contestaţia, nemaifiind posibilă analiza motivelor invocate în cadrul acesteia de ####### Izvorul Tămăduirii Constanţa.
Având în vedere aceste considerente, instanţa va admite cererea şi va suspenda provizoriu executarea silită efectuată în dosarul de executare nr. 234/2022 al B.E.J. ##### #######, până la soluţionarea cererii de suspendare a executării silite formulate în cadrul dosarului nr. #####/212/2022 al Judecătoriei Constanţa.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
DISPUNE
Admite cererea de suspendare provizorie a executării silite formulată de contestatoarea ####### „IZVORUL TĂMĂDUIRII” CONSTANTA (### ########) cu sediul în CONSTANTA, BD TOMIS, nr. 324, Judeţ CONSTANŢA în contradictoriu cu intimatul PRIMARUL MUNICIPIULUI CONSTANTA cu sediul în CONSTANTA, BD TOMIS, nr. 51, Judeţ CONSTANŢA.
În temeiul art. 719 alin. (7) C. proc. civ., suspendă provizoriu executarea silită efectuată în dosarul de executare nr. 234/2022 al B.E.J. ##### #######, până la soluţionarea cererii de suspendare a executării silite formulate în cadrul dosarului nr. #####/212/2022 al Judecătoriei Constanţa.
În temeiul art. 719 alin. (8) C. proc. civ., prezenta încheiere se comunică din oficiu şi de îndată B.E.J. ##### #######.
Fără cale de atac.
Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței, conform art. 402 teza finală C. proc. civ., astăzi, 16.06.2022”
Sursă documentare: Portalul Național al Jurisprudenței - rejust.ro - Încheierea nr. 7716/2022
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Ce au decis magistrații în procesul privind soarta Bisericii „Izvorul Tămăduirii” de la Macul Roșu
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii