Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:11 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Carantina, arhiepiscopul și tribunalul IPS Teodosie, o primă „victorie“ pentru pelerinajul de Sfântul Andrei!

ro

24 Nov, 2020 00:00 3180 Marime text
  • Inițial, magistrații Tribunalului Constanța anunțaseră că vor analiza pe 4 decembrie, după sărbătoarea Sfântului Andrei, cererea privind suspendarea hotărârii CJSU care împiedică accesul la peștera Sfântului Andrei pentrui enoriașii care nu au domiciliul sau reședința în localitatea în apropierea căreia situată peșterea.
  • Avocata Diana Iovanovici Șoșoacă a declarat pentru ZIUA de Constanța că încă de vineri, 20 noiembrie 2020, a fost depusă la dosar o cerere de preschimbare a termenului.
  • Tribunalul Constanța a admis cererea Arhiepiscopiei Tomisului de preschimbare a termenului, așa încât cererea privind suspendarea hotărârii contestate se va judeca astăzi, 24 noiembrie 2020.
Cu doar câteva zile înaintea sărbătorii Sfântului Andrei și cu o bună parte din județul Constanța aflat în carantină pentru cel puțin două săptămâni, Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a înregistrat deja o primă „victorie“, în procesul deschis pentru a se putea organiza pelerinajul la peștera Sf. Andrei, din județ.
 
După ce judecătorii Tribunalului Constanța stabiliseră un prim termen pentru soluționarea cererii de suspendare a ordinului ce afectează desfășurarea pelerinajului abia pe data de 4 decembrie, Arhiepiscopia Tomsiului a formulat o cerere de preschimbare a termenului și urgentare a judecării dosarului.
 
Cererea a fost analizată de magistrații Tribunalului, care au și admis-o.
 

Ce a declarat avocatul Arhiepiscopiei

 
Astfel, când toate cărțile păreau făcute în dosar, iar cazul urma să fie deschis abia la câteva zile după sărbătoarea pentru care a fost deschis procesul, ÎPS Teodosie a înregistrat o primă „victorie“ în instanță. Judecătorii au încuviințat ca cererea de suspendare a ordinului ce împiedică participarea înaltului ierarh la pelerinajul de la peștera Sfântului Andrei să fie analizată astăzi, 24 noiembrie 2020.
 
Contactată telefonic, avocata Diana Iovanovici Șoșoacă a precizat, pentru ZIUA de Constanța, că încă de la sfârșitul săptămânii trecute, respectiv de vineri, 20 noiembrie 2020, a fost depusă cererea de preschimbare a termenului.
 
„Noi am formulat această cerere, de preschimbare a termenului de judecată, încă de vineri, când am aflat că prima înfățișare fusese stabilită pentru data de 4 decembrie 2020“, a declarat avocata Diana Iovanovici Șoșoacă pentru ZIUA de Constanța..
 
Totodată, surse judiciare au declarat, pentru ZIUA de Constanța, că termenul de judecată a fost preschimbat din data de 4 decembrie în data de astăzi, 24 noiembrie, strict în ceea ce privește cererea de suspendare a ordinului contestat.
 
Cu alte cuvinte, la termenul fixat pentru astăzi se va lua în discuție doar cererea de suspendare a actului contestat, nu și cea privind anularea acestuia.

 

Ce prevede documentul contestat

 
Amintim, prin acțiunea depusă în data de 18 noiembrie 2020 la Tribunalul Constanța, Arhiepiscopia Tomisului, prin avocat Diana Iovanovici Șoșoacă, a contestat Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța nr. 72, din 10 noiembrie 2020.
 
Arhiepiscopia Tomisului, alături de mai multe persoane ce au calitatea de reclamanți în dosar, au cerut anularea ordinului respectiv, dar și suspendarea acestuia, până la pronunțarea unei hotărâri definitive privind anularea.
 
Prin aceste solicitări, ÎPS Teodosie, dar și alți enoriași, intenționează să poată participa la pelerinajul de Sfântul Andrei, celebrat pe 30 noiembrie 2020, la peștera sfântului, din județul Constanța, situată în apropierea localității Ion Corvin.
 
În acest context, amintim că prin Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța nr. 72 din 10 noiembrie 2020, s-a constat încadrarea județului Constanța în limita de incidență cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile mai mare de 3/1.000 de locuitori și s-au luat o serie de măsuri pentru prevenirea răspândirii Covid-19.
 

Printre aceste măsuri se numără și faptul că „organizarea de procesiuni și/sau pelerinaj religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară respectiva activitate“.
 
De asemenea, prin același document, „se interzice participarea la procesiunile și/sau pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reședința în localitățile în care se desfășoară aceste activități“.
 
Totodată, „se interzice efectuarea transportului rutier de persoane prin servicii ocazionale, precum și suplimentarea unor curse regulate, potrivit reglementărilor în vigoare, în scopul participării la procesiunile și/sau pelerinajele religioase către locurile unde se desfășoară aceste activități“.
 

Constanța, în carantină

 
Mai amintim faptul că, din data de 20 noiembrie 2020, municipiul Constanța, alături de alte localități din județ, se află în carantină pentru cel puțin două săptămâni, ca urmare a incidenței ridicate a cazurilor noi de Covid-19, calculate la mia de locuitori.
 
În aceată situație, rămâne de văzut ce va decide instanța la termenul stabilit pentru astăzi.
 
Indiferent care va fi aceasta, hotărârea Tribunalului Constanța pronunțată în legătură cu cererea de suspendare a documentului contestat va putea fi atacată în recurs, la Curtea de Apel Constanța.
 
Citește și:

Avocați, inventatori, profesori, preoți:
Arhiepiscopia Tomisului, la judecată cu autoritățile competente anti-Covid. Cine „face scut“ în jurul înaltului ierarh

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii