Care erau tarifele Doi polițiști, un inginer de la RAR Tulcea, condamnați definitiv, pentru mită, la Constanța
Care erau tarifele: Doi polițiști, un inginer de la RAR Tulcea, condamnați definitiv, pentru mită, la Constanța
10 May, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
7558
Marime text
- Potrivit actului de sesizare a instanței, deoarece „au existat informații în sensul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, a fost începută urmărirea penală și s-a reținut că cei doi polițiști , cu ocazia activităților desfășurate în teren, contra unor sume de bani, consemnau în procesele verbale întocmite alte fapte decât cele săvârșite în realitate, în sensul consemnării de fapte contravenționale de mai mică amploare decât cele reale“.
Doi foști agenți de poliție, din cadrul Postului Poliție Ciucurova, județ Tulcea, un fost inginer mecani al RAR Tulcea, precum și trei conducători auto, au fost condamnați definitiv, vineri, 07 mai 2021, într-un dosar de corupție. Cei doi polițiști și angajatul de la RAR au fost acuzați de procurori de luare de mită, iar în sarcina civililor au fost reținute infracțiunile de dare de mită și cumpărare de influență.
Rechizitoriul a fost întocmit de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea. Pe scurt, cei doi polițiști sunt bănuiți că, la momentul activităților desfășurate în teren, „contra unor sume de bani, consemnau în procesele verbale întocmite alte fapte decât cele săvârșite în realitate, în sensul consemnării de fapte contravenționale de mai mică amploare decât cele reale“.
Dosarul a fost trimis spre judecată Tribunalului Tulcea la începutul lunii iunie 2019.
După câteva termene de judecată, prin hotarârea nr. 122/2020, din 29 iulie 2020, Tribunalul Tulcea a dictat următoarele pedepse:
Valentin Anghel (agent de poliție - Post Poliție Ciucurova, județ Tulcea) - șapte ani și nouă luni de închisoare
Ionuț Olteanu (agent de poliție - Post Poliție Ciucurova, județ Tulcea) – patru ani și trei luni de închisoare.
Valentin Sultan (civil) – un an și șase luni de închisoare cu suspendare.
Vasile Gheorghe (civil)- doi ani de închisoare cu suspendare
Silviu Marian Spulbere (civil) - un an și șase luni de închisoare cu suspendare.
Florin Sărășeanu (angajat al Registrului Auto Român - Reprezentanța Tulcea) – doi ani șase luni de închisoare cu suspendare.
Confiscări
Totodată, instanța de la Tulcea a mai decis confiscarea de la Valentin Anghel suma de 2096 lei și 160 euro. „Confiscă de la inculpatul Olteanu Ionuț suma de 1095 lei și 50 de euro. Confiscă de la inculpatul Sărățeanu Florin suma de 300 lei. Confiscă de la inculpatul Sultan Valentin suma de 900 lei. Confiscă de la inculpatul Spulbere Silviu Marian suma de 200 euro“, se mai arată în hotărârea Tribunalului Tulcea.
Pedepse mai blânde, la Constanța
Decizia judecătorilor tulceni a fost contestată la instanța superioară, respectiv la Curtea de Apel Constanța, instanță care, vineri, 07 mai 2021, a micșorat pedeapsa polițistului Valentin Anghel la cinci ani și 11 luni de închisoare.
Totodată, Curtea de Apel a decis ca Ionuț Olteanu să execute pedeapsa de trei ani și trei luni de închisoare.
În final, judecătorii din Constanța au menținut celelalte dispozitii ale sentinței primei instanțe și au înlăturat dispozitiile contrare prezentei decizii.
Starea de fapt
Ca stare de fapt, magistrați au reținut că inculpații Anghel și Olteanu și-au desfășurat activitatea în calitate de polițiști, la Post Poliție Ciucurova, județ Tulcea.
Potrivit actului de sesizare a instanței, deoarece „au existat informații în sensul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, a fost începută urmărirea penală și s-a reținut că cei doi polițiști , cu ocazia activităților desfășurate în teren, contra unor sume de bani, consemnau în procesele verbale întocmite alte fapte decât cele săvârșite în realitate, în sensul consemnării de fapte contravenționale de mai mică amploare decât cele reale“.
„Tot cei doi inculpați nu aplicau sancțiunile ce se impuneau, contra unor sume de bani sau nu aplicau sancțiunile contravenționale pentru ca ulterior, să solicite sume de bani. S-a constatat că cei doi inculpați acționau fie împreună, fie separat unul de celălalt“, mai arată anchetatorii.
Defecțiuni
Tot în actul de sesizare a instanței se mai reține că, la 18 martie 2018, cei doi inculpați „au primit o sumă de bani ( 150 lei ) de la conducătorul auto (...) ca rezultat al faptului că nu l-au sancționat contravențional și nu i-au ridicat permisul de conducere pentru fapta de a fi încălcat marcajul longitudinal continuu“ .
Tot în martie 2018, cei doi polițiști au primit, mai spun anchetatorii, suma de 100 lei de la un conducător auto pentru a nu fi sancționat contravențional pentru că mașina avea defecțiuni la sistemul de iluminare, la stopuri, pentru că lipsea dovada ITP pentru remorcă precum și certificatul de înmatriculare a remorcii.
„Cei doi inculpați au primit de la un conducător auto suma de 500 lei , la 17.05.2018, pentru a nu îl sancționa pentru lipsa valabilității poliței RCA“.
20 de lei
„La data de 21.03.2018 , polițistul A.V. a primit suma de 20 de lei de la un conducător auto întrucât nu l-a sancționat contravențional pentru o faptă ce privea regimul circulației pe drumul public În același sens, a primit sume de bani la 26.03.2018, la 28.03.2018, la 04.04.2018 la 19.04.2019 , la 24.04.2018 de la conducători auto pe care nu i-a sancționat contravențional fie pentru că mașina nu era echipată cu anvelope de iarnă, pentru neacordare de prioritate, trecere peste linia continuă. În sarcina inculpatului A.V. se mai reține și că la 01.05.2018, la 03.05.2018, 13.05.2018 ori la 17.05.2018 a primit diferite sume de bani ( 100 lei, 150 lei, 200 lei, 250 lei 500 lei, 100 euro ) de la conducători auto pentru a nu îi fi sancționat contravențional pentru lipsa poliței RCA, pentru ITP expirat, lipsă asigurare RCA , depășirea vitezei, defecțiuni la sistemul de iluminare“, conform rechizitoriului.
Carne de oaie
„În luna august 2017 , A.V. a primit de la un alt conducător auto aproximativ 20 kg carne de oaie pentru a nu întocmi acestuia proces verbal de sancționare pentru defecțiuni tehnice ale autoturismului pe care îl conducea pe drumul pu blic. În privința inculpatului O.I. se reține din înscrisurile de la dosarul de urmărire penală că , singur fiind, a primit la 10.05.2018 , 12.05.2018, 17.05.2018 , 20.05.2018 diferite sume de bani ( 20 lei,50 de euro, 400 lei, 500 lei ) de la diferiți conducători auto pe care ar fi trebuit să îi sancționeze contravențional fie pentru lipsa centurii de siguranță, fie pentru RCA expirat, încălcarea liniei continue, conducere a unui vehicul de către o persoană având permisul anulat (care constituie infracțiune)“, potrivit magistraților.
RAR Tulcea
În privința angajatului RAR Tulcea, magistrații arată că la data de 04 aprilie 2018 a avut loc o acțiune comună Poliție –RAR pe raza localității Ciucurova.
„În ziua respectivă, a fost oprit în trafic numitul (...) constatându-se că autovehiculul pe care nu era echipat cu anvelope corespunzătoare. Pentru această abatere , polițistul A.V. l-a sancționat pe contravenient cu avertisment consemnând însă în procesul verbal că șoferul nu purta centură de siguranță. Pentru „ bunăvoința” polițistului, conducătorul auto i-a înmânat suma de 100 lei iar din această sumă, polițistul a înmânat reprezentantului RAR Tulcea - suma de 50 de lei“, potrivit rechizitoriului.
Procurorii mai arată că „lucrurile s-au repetat la 22.05.2018 când un autovehicul marca Suzuki model Vitara a fost observat circulând pe raza localității Ciucurova cu anvelope necorepunzătoare, în sensul că aveau alte dimensiuni decât cele consemnate în certificatul de înmatriculare“.
„Și de această dată polițistul l-a sancționat pe șofer pentru nepurtarea centurii și a primit de la acesta suma de 200 lei. Din această sumă, polițistul înmânează reprezentantului RAR Tulcea suma de 50 de lei. La rândul său, angajatul RAR nu consemnează că a efectuat un control tehnic asupra mașinii Suzuki Vitara, contrar îndatoririlor de serviciu“.
Sursa rechizitoriu: rolii.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Un polițist din IPJ Constanța este acuzat de luare de mită. Începe procesul
Un primar din Dobrogea, condamnat pentru mită!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii