Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:10 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Catolici și ortodocși, uniți pentru Peninsula Constanța. Ultima decizie a Curții Supreme

ro

11 Feb, 2022 00:00 1703 Marime text
  • Tribunalul Constanța a înregistrat sub indicativul 807/118/2022 cererea formulată de două parohii din Zona Peninsulară pentru anularea Regulamentului de acces al Peninsulei.
  • Surse judiciare au precizat pentru ZIUA de Constanța că dosarul privind anularea Regulamentului de acces va fi analizat de completul prezidat de magistratul Raluca Elena Lupu, din cadrul Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța.
  • În paralel, joi, Completul CC2-NCPC al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Curţii Supreme, format din magistraţii Cezar Hîncu, Veronica Năstasie şi  Emil Adrian Hancaş, a decis să respingă cererea de suspendare a dosarului pentru care se cere strămutarea.
 
Tribunalul Constanța a înregistrat sub indicativul 807/118/2022 cererea formulată de două parohii din Zona Peninsulară pentru anularea Regulamentului de acces al Peninsulei.
 
Reclamanți în cauză sunt Parohia ortodoxă Sfântul Nicolae Vechi, Parohia catolică Sfântul Anton de Padova, dar și mai mulți rezidenți ai Zonei Peninsulare, toți fiind reprezentați în proces de avocatul Mirela Doicescu, din cadrul Baroului Constanța.
 
De partea opusă, pârât în proces este Consiliul Local al Municipiului Constanța prin Primarul Municipiului Constanța, iar obiectul dosarului este „anulare act administrativ“.
 
Surse judiciare au precizat pentru ZIUA de Constanța că dosarul va fi analizat de completul prezidat de magistratul Raluca Elena Lupu, din cadrul Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța.
 
Dosarul de la Înalta Curte
 
În paralel cu acest demers, Curtea Supremă a României a pronunțat miercuri o primă soluție în procesul în care s-a cerut strămuarea unuia dintre dosarele deschise pentru Peninsula Constanța.
 
Completul CC2-NCPC al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Curţii Supreme, format din magistraţii Cezar Hîncu, Veronica Năstasie şi  Emil Adrian Hancaş, a decis să respingă cererea de suspendare a dosarului pentru care se cere strămutarea.
 

Decizia Curții Supreme este definitivă.
 
Practic, se solicita suspendarea dosarului în care s-a formulat prima cerere împotriva Regulamentului de acces în Zona Peninsulară a Constanței.
 
Amintim, prima cerere formulat în instanță împotriva Regulamentului de acces viza o solicitare de suspendare a aplicării acestuia și a fost formulată de societățile Gambino & Lyra SRL, Viperoom Express și Viperoom Pub din Constanța.
 
Cererea de suspendare a regulamentului a fost respinsă de Tribunalul Constanța, iar dosarul a ajuns în recurs, la Curtea de Apel Constanța.
 
S-a solicitat suspendarea procesului

 
Până la judecarea recursului de societățile ce doreau suspendarea regulamentului, acestea s-au adresat Curții Supreme, unde au cerut ca dosarul să fie mutat la o altă instanță, din țară, în loc de a fi judecat de Curtea de Apel Constanța.
 
Atâta doar că termenul stabilit de Curtea Supremă pentru analizarea cererii de strămutare va avea loc după primul termen stabilit în recurs, la Curtea de Apel Constanța.
 
În acest context, societățile ceruseră Înaltei Curți să suspende procesul de la Constanța, până ce instanța supremă se va pronunța în legătură cu cererea de strămutare a procesului.
 
Această cerere a fost respinsă miercuri, 9 februarie 2022, de Înalta Curte.
 
În continuare, Curtea Supremă va analiza cererea de strămutare la data de 23 martie 2022, cum se stabilise inițial.
 
Între timp, Curtea de Apel Constanța va analiza recursul declarat de cele trei firme la data de 28 februarie 2022, de la ora 11.00, în completul C2 Recurs al Secției de contencios administrativ și fiscal al instanței, format din magistrații Carmen Duță, Livia Augustina Nistor și Marilena Mircioi.
 
Regulamentul este suspendat, dar s-a cerut și anularea lui
 
În tot acest timp, Regulamentul de acces este suspendat, în urma deciziei din 15 decembrie 2021 a Tribunalului Constanța, hotărâre contestată, de data aceasta, de Consiliul Local Constanța, la Curtea de Apel.
 
La începutul acestei săptămâni, în paralel cu toate aceste demersuri, cele două parohii din Peninsulă, ortodoxă și catolică, au solicitat anularea Regulamentului.
 
Rămâne ca Tribunalul Constanța să stabilească data primei înfățișări în acest proces.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Interviu Online
Avocata Laura Andrei – de ce Zona Peninsulară și nu alt cartier al Constanței?

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii