Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:48 06 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Caz revoltător în Constanța O elevă minoră, agresată fizic de prieten. Suspectul, condamnat la închisoare! Cazul se află în atenția Curții de Apel

ro

05 Apr, 2025 16:35 543 Marime text
  • Un caz revoltător din municipiul Constanța a ajuns în atenția Curții de Apel Constanța, unde magistrații vor lua o decizie definitivă în cazul unui tânăr suspectat că, în urmă cu aproximativ 4 ani, și-ar fi agresat prietena, în repetate rânduri. Victima, care, la acea vreme, în vârstă de 15 ani, ar fi ajuns la Spitalul Județean Constanța cu lovituri la cap și la picioare, dar și cu mușcături în zona mandibulei și a brațului stâng.
 
Tânărul, care la vremea la care a fost acuzat de comiterea faptelor de violență avea 18 ani, nu a dorit să dea declarații în cursul urmăririi penale și s-a prezentat la un singur termen de judecată.
 
Persoana vătămată s-a constituit parte civilă, solicitând obligarea inculpatului la plata sumei de 6.000 de euro, reprezentând daune morale și a sumei de 3.000 de euro, reprezentând daune materiale.
 
La data de 15 ianuarie 2025, Judecătoria Constanța a luat prima hotărâre în dosarul care are ca obiect loviri și alte violențe în forma continuată, condamnându-l pe inculpatul Tănase Florin Lucian la 9 luni de închisoare în regim de detenție și obligându-l la plata sumelor solicitate de persoana vătămată.
 
MINUTA
 
Soluția pe scurt: În baza art. 396 alin.1 și 2 C.pr.pen., condamnă inculpatul TFL la pedeapsa închisorii de 9 (nouă) luni, pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe în formă continuată (3 acte materiale), prev. de art. 193 alin. 2 C.pen. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen.
 
În baza art. 67 alin. 1 C.pen., aplică inculpatul pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. n) și o) C.pen., respectiv interzicerea dreptului de a comunica ori de a se apropia de persoana vătămată ..., precum și interzicerea dreptului a se apropia de locuința persoanei vătămate ..., pe o perioadă de 3 ani, ce se va executa cf. art. 68 alin. 1 lit. c) C.pen. În baza art. 65 alin. 1 C.pen., aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. n) și o) C.pen., respectiv interzicerea dreptului de a comunica ori de a se apropia de persoana vătămată .., precum și interzicerea dreptului a se apropia de locuința persoanei vătămate .., ce se va executa cf. art. 65 alin. 3 C.pen.
 
Pedeapsa cu închisoarea se execută în regim de detenție, cf. art. 60 C.pen.
 

În baza art. 397 alin. 1 C.pr.pen. rap. la art. 19 alin. 1 C.pr.pen. corob. cu art. 1357 ?i urm. C.civ., admite acțiunea civilă exercitată de partea civilă .. și obligă inculpatul Tănase Florin Lucian la plata către aceasta a sumei de 3.000 euro (în echivalentul în lei la cursul BNR de la data plății), cu titlu de daune materiale, respectiv suma de 6.000 de euro (în echivalentul în lei la cursul BNR de la data plății), cu titlu de daune morale.
 
În baza art. 274 alin. 1 C.pr.pen., obligă inculpatul TFL la plata către stat a cheltuielilor judiciare în cuantum de 1.500 lei (din care 120 lei cheltuieli aferente urmăririi penale și 1.380 lei). Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Constanța. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței astăzi, 15.01.2025.
Document: Hotarâre  14/2025  15.01.2025
 
Decizia a fost contestată de inculpat, iar dosarul cu indicativul 25816/212/2023 a ajuns la Curtea de Apel Constanța, care, la primul termen, de joi, 03.04.2025, instanța a amânat cauza, fiind invocată lipsa apărătorului ales.
 
Potrivit portalului instanțelor de judecată, noul termen a fost fixat la începutul lunii iunie 2025.
 


 

Ce acuzații revin în sarcina inculpatului

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța emis la data de 06.09.2023 în dosarul de urmărire penală, a fost trimis în judecată inculpatul T.F.L. pentru săvârșirea infracțiunii de loviri sau alte violențe în formă continuată, prev. de art. 193 alin. 2 C. pen. cu aplic. art. 35 alin. 1 C. pen.
În actul de sesizare s-a reținut, în esență, în sarcina inculpatului T.F.L. că:
 
- la data de 27.06.2021, în intervalul orar 12.00 - 13.00, în timp ce se afla la adresa din (...), a agresat-o fizic pe persoana vătămată, cauzându-i acesteia leziuni care necesită pentru vindecare 5-6 zile de îngrijiri medicale
 
- la data de 29.06.2021, în jurul orei 12.00, în timp ce se afla la adresa din (...), a agresat-o fizic pe persoana vătămată, iar în aceeași zi, în jurul orei 14.00, în timp ce se afla în (...), din nou a agresat-o fizic pe persoana vătămată, cauzându-i acesteia leziuni care necesită pentru vindecare 8-9 zile de îngrijiri medicale.
 

Persoana vătămată solicită daune materiale în valoare totală de 9.000 de lei

La data de 05.02.2024 a fost depusă la dosar de către persoana vătămată cerere de constituire ca parte civilă, solicitând obligarea inculpatului la plata sumei de 6.000 de euro, reprezentând daune morale, și a sumei de 3.000 de euro, reprezentând daune materiale.
 
Având în vedere că inculpatul a fost prezent la termenul de judecată din data de 02.02.2024, însă ulterior nu s-a mai prezentat în fața instanței, s-a dispus judecarea cauzei în lipsă, iar instanța a încuviințat readministrarea probatoriului din cursul urmăririi penale, precum și audierea unui martor pentru dovedirea pretențiilor civile.
 

Organele de poliție, sesizată de mama persoanei vătămate

În fapt, la data de 29.06.2021, numita (...) a sesizat organele de urmărire penală, arătând faptul că, în aceeași zi, în jurul orei 14.00, fiica sa, în vârstă de 15 ani, a fost lovită cu telefonul mobil în zona capului de către prietenul ei, inculpatul T.F.L., în timp ce se aflau pe str. (...) din (...). Totodată, mama persoanei vătămate a arătat că (...) mai fusese agresată anterior de către inculpat, aspect pe care minora i l-a ascuns inițial.
 

Ce a declarat persoana vătămată în fața anchetatorilor

Audiată fiind în calitate de persoană vătămată, la data de 29.06.2021, (...) a declarat că de aproximativ un an de zile are o relație de prietenie cu inculpatul (...), în vârstă de 18 ani, timp în care au fost despărțiți 6 luni, iar din data de 07.02.2021 a reluat relația cu acesta.
 
În data de 29.06.2021, în jurul orelor 14.00, în timp ce se afla pe strada (...), inculpatul, pe fondul unor discuții în contradictoriu, a fost lovită cu telefonul său de două ori (pe care acesta i-1 luase inițial pentru a o împiedica să o sune pe prietena sa ...) în zona capului, moment în care s-a lăsat pe vine, iar acesta a ridicat-o cu brațele pentru a o duce acasă, văzând că îi curge sânge din zona capului. S-a zbătut și l-a lovit cu genunchiul în gură, a țipat, după care a fugit către casă, ocazie cu care acesta a venit după ea până la Școala 7 unde s-a oprit, iar acesta a prins-o și a țipat la ea, spunându-i că a fost proastă că s-a zbătut și a dat cu capul de telefon.
 
Mai departe, a mers cu ea până în fața blocului unde locuiește, ocazie cu care i-a dat lui cheile de la apartament pentru a merge în casă și a-i aduce un pachet cu șervețele umede și o sticlă cu apă, lucru pe care 1-a făcut. După ce a curățat-o pe frunte de sânge, a sunat-o pe prietena ei să vină la ei, care a venit în aproximativ 2 minute. Tot atunci a sunat-o pe mama ei căreia i-a spus că s-a împiedicat și s-a lovit cu capul de bordură, fără a-i spune adevărul.
 
În continuare a sunat-o pe prietena de familie a mamei sale, (...), care a venit la fața locului împreună cu soțul său și care au dus-o la urgența Spitalului Clinic Județean Constanța, unde a primit îngrijiri medicale de specialitate, fără a rămâne internată, având diagnosticul TCF acut prin agresiune.
 
Persoana vătămată a mai arătat faptul că nu este prima dată când este agresată fizic de inculpat, în sensul că, în data 27.06.2021, în jurul orelor 12.00-13.00, în timp ce se afla doar ea cu acesta la domiciliul lui situat în (...), inculpatul a mușcat-o de mandibulă și de brațul stâng și a lovit-o cu piciorul în zona celor două gambe, cu intenția de a-i face rău, lucru pe care 1-a repetat și în data de 29.06.2021, în jurul orelor 12.00, în timp ce se afla la locuința acestuia.
 
Reaudiată fiind la data de 10.08.2021, persoana vătămată a reiterat aspectele evocate în declarația inițială.
 
Fiind audiată în cursul cercetării judecătorești, persoana vătămată a relatat, în esență, aceleași aspecte ca în cursul urmăririi penale, arătând, suplimentar, că i-a fost teamă să îi spună mamei sale despre agresiunile exercitate de inculpat, întrucât îi era teamă de acesta.
 
Persoana vătămată a mai menționat că aceste episoade de agresiune au afectat-o și emoțional, în sensul că nu poate uita cele întâmplate, are insomnii, a avut nevoie de consiliere psihologică timp de 6-7 luni, iar relația cu inculpatul și agresiunile exercitate de acesta i-au afectat și relațiile sociale, deoarece devenise mai închisă și mai puțin sociabilă.
 

Ce au stabilit medicii legiști

Din certificatul medico-legal rezultă că (...) a suferit leziuni prin lovire cu corpuri dure ce pot data din 29.06.2021 care necesită 8-9 zile de îngrijiri medicale și leziuni prin lovire repetată cu corpuri dure, comprimare manuală și comprimare între arcadele dentare umane, ce pot data din 27.06.2021 care necesită 5-6 zile de îngrijiri medicale.
 

Tânărul nu a vrut să dea declarații

Referitor la conduita după săvârșirea infracțiunii, instanța reține că inculpatul nu a dorit să dea declarații în cursul urmăririi penale, iar în cursul judecății s-a prezentat în fața instanței la un singur termen de judecată, când a solicitat amânarea pentru angajarea unui avocat, iar ulterior nu s-a mai prezentat, aspect ce denotă un dezinteres total față de situația sa juridică”, a apreciat instanța.
 
Sursa text: Rejust.ro
 
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și:

Sondaj de opinie Cum considerați că reacționează poliția în cazurile de violență domestică?

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii