Cazul elicopterului SMURD prăbuşit în Siutghiol. Nicuşor Constantinescu, fără avocat ales la Curtea de Apel
Cazul elicopterului SMURD prăbuşit în Siutghiol. Nicuşor Constantinescu, fără avocat ales la Curtea de Apel
19 Oct, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
2849
Marime text
Judecata în apelul dosarului în care Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a fost condamnat în primă instanţă la patru ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă continuată, a debutat cu o amânare. Judecătorii Curţii de Apel Constanţa au decis acordarea unui nou termen în proces, respectiv 5 decembrie, la cererea lui Nicuşor Daniel Constantinescu pentru a-şi angaja apărător.
Procesul vizează elicopterul prăbuşit în lacul Siutghiol, în decembrie 2014. În urma evenimentului, au murit medicul Laura Vizireanu, asistenta Gabriela Harton, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, şi copilotul, căpitan-comandor Ginel Claudiu Crăcănel. De menţionat că dosarul fostului şef al CJC nu are legătură cu această tragedie.
Pe data de 29 iunie 2015, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
„În cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, prin inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă (judeţul Constanţa, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria)“.
„La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat”, „Servicii de transport ocazional” şi „Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor”, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă), a elicopterului respectiv“.
„La data de 01 iulie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a pus la dispoziţia persoanei juridice elicopterul achiziţionat din fonduri publice, deşi firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă şi a fost achiziţionat elicopterul. Prin această acţiune, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a schimbat astfel beneficiarii direcţi ai investiţiei, precum şi destinaţia aparatului de zbor respectiv.
Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 – 30.10.2014, din fondurile publice ale Judeţului Constanţa, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului“, conform DNA
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, instanţă care, pe data de 7 mai a decis condamnarea fostului şef al CJC, pentru infracţiunea de abuz in serviciu în formă continuată, la pedeapsa de patru ani de închisoare, cu executare.
Totodată, instanţa a admis acţiunea civilă formulată de Judeţul Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa, în contradictoriu cu Nicuşor Daniel Constantinescu. „Obligă inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel la plata către părţile civile Judeţul Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa, a sumei de 1.082.031,62 lei, despăgubiri civile. Dispune luarea măsurilor asigurătoare asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului, până la concurenţa sumei de 1.082.031,62 lei, reţinută prin prezenta, drept prejudiciu“, potrivit minutei Tribunalului Constanţa.
Pe data de 8 mai, Nicuşor Daniel Constantinescu a contestat decizia Tribunalului Constanţa la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care va lua o decizie definitivă în acest caz.
În prezent, Nicuşor Daniel Constantinescu se află în detenţie, el fiind condamnat definitiv la zece ani de închisoare.
Citeşte şi
Motivarea instanţei
De ce a fost condamnat Nicuşor Constantinescu la patru ani de închisoare în dosarul elicopterului prăbuşit în Siutghiol
Veste proastă pentru Nicuşor Constantinescu, bună pentru procurorul Bodean! (rechizitorii)
Consiliul Judeţean Constanţa, la judecată pentru bani cu Nicuşor Constantinescu
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- Coltuc si asociatii sai 28 Oct, 2019 12:46 Ce s-a intamplat cu dosarul?