Cazul femeii din Constanța care a căzut de la etajul șase Procurorii militari - „nu există legătură de cauzalitate între participarea pompierilor și decesul femeii“ (VIDEO)
Cazul femeii din Constanța care a căzut de la etajul șase: Procurorii militari - „nu există legătură de
20 Jan, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
5762
Marime text
- Surse apropiate anchetatorilor au declarat, pentru ZIUA de Constanța, că procurorii militari au închis dosarul deoarece, în urma cercetărilor specifice, a reiesit că nu există legătura de cauzalitate între participarea pompierilor (intervenția efectivă) și decesul femeii.
Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea au fost găsiți nevinovați în dosarul penal deschis in rem (cu privire la faptă), pentru neglijență în serviciu, după ce o femeie a murit marti, 16 februarie 2021, după ce a sărit de la balcon, în urma incendiului produs în apartamentul aflat la etajul șase.
Procurorii militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au finalizat cercetările și au dispus clasarea cauzei.
Pe scurt, pompierilor constănțeni li s-a imputat că autospeciala de salvare și intervenție de la înălțime a ajuns prea târziu.
Surse apropiate anchetatorilor au declarat, pentru ZIUA de Constanța, că procurorii militari au închis dosarul deoarece, în urma cercetărilor specifice, a reiesit că nu există legătura de cauzalitate între participarea pompierilor (intervenția efectivă) și decesul femeii.
Decizia procurorilor militari poate fi contestată în instanță.
De menționat că, în paralel, procurorii din cadrul Parchetului Judecătoriei Constanța derulează cercetări specifice într-un alt dosar penal deschis după incendiu, pentru ucidere din culpă și distrugere.
Ce spunea Arafat
După tragedie, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: „autoscara care era la detașamentul apropiat apartamentului era defectă. Din cauza asta au plecat primele mașini de intervenții din zona apropiată și autoscara, care este la un alt detașament, la 8 kilometri distanță, în mod normal trebuia alertată imediat și plecată“.
Colonelul Amarandei – precizări
La rândul său, colonelul Cristian Mihail Amarandei, inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al judetului Constanța, a declarat că se va verifica „punct cu punct, pas cu pas, cum s-au desfășurat operațiunile de alertare, de alocare de resurse, de organizare și desfășurare a intervecției“.
„Să vedem unde sunt acele disfuncționalități care au condus la producerea unei neînțelegeri în ceea ce privește modul cum am ajuns la locul intervenției forțele alocate. Din păcate, s-au strecurat niște erori în ceea ce privește timpul în care a ajuns la locul intervenției autoscara. Autoscara fiind o autospecială din cadrul altui detașament, Detașamentul Palace, acesta se află la o distanță de aproximantiv 8-9 km, față de locul producerii incendiului. Din datele ulterioare s-a constatat că această autospecială a ajuns în jurul orei 9.41, şi nu cum s-a declarat iniţial, 9.27. În mod normal, autoscara trebuia solicitată după primirea apelului şi după ce erau alertate echipajele de la Detaşamentul Fripis. Există o neconcordanţă între ceea ce comunică personalul de serviciu din dispecerat şi ceea ce ne comunică personalul de serviciu de la Detaşamentul Palas. Momentul anunţării din dispecerat este ora 9 şi 17 minute. Timpul până când echipajul a fost alertat nu este explicat de personalul de serviciu de la Detaşamentul Palas. Acum încă suntem în cercetare, atât comisia constituită la nivelul inspectoratului, cât şi comisia venită de la IGSU. Credem că a fost o eroare la Detaşamentul Palas”, a mai completat la acea vreme șeful ISU Dobrogea.
Pompierii cercetați și pentru Beirut
Nu nu este prima dată când procurorii militari deschid un dosar penal în urma unei intervenții a pompierilor din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea!
Procurorii militari au anchetat și modul în care pompierii constănțeni au intervenit la incendiul izbucnit la restaurantul Beirut, din municipiul Constanța (5 aprilie 2014).
Atunci, restaurantul Beirut, condus de George Karam, a fost distrus de un incendiu, iar în urma tragediei şi-au pierdut viaţa Ioana Nicoleta Cengher, Mihaela Tucă şi Nicoleta Vasiliţeanu.
În 2018, procurorii militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au anunțat finalizarea anchetei în dosarul în care rudele tinerelor moarte în incendiul de la restaurantul Beirut, din Constanţa, au criticat intervenţia la faţa locului a pompierilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ al Judeţului Constanţa.
Procurorii militari au dispus clasarea dosarului, după ce au ajuns la concluzia că nu există probe din care să reiasă cele reclamate de către rudele tinerelor moarte în incendiul de la restaurantul Beirut.
Pompierii au fost obligaţi să ocolească zona restaurantului Beirut, pe bulevardul Mamaia, pentru că strada Tudor Vladimirescu era blocată de maşini. Acestea au fost parcate „după ureche” de cei care participau la un concert susţinut în Legendary Pub, local distrus, de asemenea, de incendiul mai sus precizat.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Salvatorii de la ISU Dobrogea, anchetați de Parchetul Militar. Nu este prima dată. Să ne amintim de tragedia din aprilie 2014
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!
Comentarii