Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:25 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce a păţit un cetăţean care a înjurat Poliţia Română pe Facebook

ro

17 Mar, 2018 00:00 3532 Marime text
Un cetăţean a fost amendat de către poliţişti după ce postat un mesaj pe contul său personal de Facebook! Zilele trecute a fost dată soluţia definitivă în acest caz, care nu a fost în favoarea bărbatului. Magistraţii au considerat că nu se poate nega faptul ca reţelele sociale, precum Facebook, Instagram sau Twitter, sunt parte din viaţa de zi cu zi, reprezentând un nou mod de exprimare. Judecătorii au mai concluzionat că profilul Facebook este un spaţiu public, iar un mesaj postat nu poate fi asimilat unui e-mail privat.
 
„Reţeaua de socializare Facebook nu poate echivala, sub aspectul controlului mesajelor difuzate, cu o căsuţă poştală electronică şi chiar dacă profilul personal de Facebook este accesibil doar prietenilor, adică unui grup restrâns de persoane, tot public este“, conform deciziei judecătorilor.
 
Prin plângerea înregistrată pe rolul Judecătoriei Alba Iulia, la data de 29 martie 2017, sub numărul (…), petentul a solicitat, în contradictoriu cu intimatul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba, ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună anularea procesului-verbal de contravenţie nr. (…) 16.02.2017 şi exonerarea acestuia de plata amenzii contravenţionale aplicate, cu cheltuieli de judecată. Mai mult, cel în cauză a solicitat înlocuirea amenzii contravenţionale cu avertisment.
 
În motivarea plângerii, petentul a arătat, în esenţă, că prin procesul-verbal de contravenţie nr. (…)16.02.2017 acesta a fost sancţionat pentru că în data de 13 februarie 2017, la ora 4.07 PM, a postat pe reţeaua de socializare Facebook injurii instituţiei publice Poliţia Română („n-o să f*** pe mă-ta d-l cu caschetă albă“), sens în care i s-a aplicat amendă în cuantum de 1.000 de lei.
 
Petentul a contestat aspectele reţinute în procesul-verbal de contravenţie ca fiind neîntemeiate şi în contradicţie totală cu realitatea faptică, organul constatator interpretând într-un mod cu totul neaşteptat şi surprinzător o postare presupus efectuată de către acesta pe pagina personală de pe un site de socializare. Petentul a mai arătat că agentul constatator a făcut aprecieri pur subiective şi a interpretat existenţa unei proceduri judiciare în derulare în ceea ce-l priveşte ca pe una implicită, deşi nu se poate face o astfel de interpretare câtă vreme se poate observa că dosarul penal a fost întocmit la data de 25 ianuarie 2017, iar presupusa contravenţie a fost săvârşită la data de 13 februarie 2017.
 
În prima instanţă, magistraţii au admis plângerea contravenţională formulată de petent, în contradictoriu cu intimatul Inspectoratul de Poliţie, şi au anulat procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor nr. (…), exonerând petentul de la executarea sancţiunilor aplicate.
 
Decizia a fost atacată la instanţa superioară, unde magistraţii au constatat că individul a fost sancţionat pentru săvârşirea contravenţiei prevăzute de art. 2, pct. 1 din Legea 61/1991, sancţionată de art. 3, alin. 1, lit. b. din acelaşi act normativ, acesta necontestând că postarea pe site-ul de socializare Facebook nu i-ar aparţine.
 
Contrat reţinerilor primei instanţe, instanţa de control judiciar a reţinut că folosirea expresiei „n-o să f*** pe mă-ta d-l cu caschetă albă“ este jignitoare şi de natură să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice, astfel că elementele constitutive ale contravenţiei sancţionate de art. 2, pct.1 din Legea nr. 61/1991 sunt întrunite în fapta comisă de petentul intimat.

 
Tribunalul consideră că nu se poate nega faptul ca reţelele sociale, precum Facebook, Instagram sau Twitter, sunt parte din viaţa de zi cu zi, deci din viaţa cotidiană, reprezentând un nou mod de exprimare. Simplul fapt ca sunt atât de mult folosite arată ca îndeplinesc o serie de nevoi fundamentale, respectiv nevoia de comunicare, de informare, de apropiere şi, în mod evident, de imagine. Astfel, profilul Facebook este un spaţiu public, iar un mesaj postat nu poate fi asimilat unui e-mail privat. Reţeaua de socializare Facebook nu poate echivala, sub aspectul controlului mesajelor difuzate, cu o căsuţă poştală electronică şi chiar dacă profilul personal de Facebook este accesibil doar prietenilor, adică unui grup restrâns de persoane, tot public este.
 
În cazul dedus judecăţii, agentul constatator nu a cenzurat cele postate pe Facebook de către petent, ci a constatat încălcarea unor dispoziţii legale edictate pentru asigurarea climatului de ordine şi linişte publică în viaţa cotidiană.
 
Tribunalul mai are în vedere că, din moment ce reţelele de socializare sunt considerate un spaţiu public, agentul de poliţie din cadrul Secţiei 1 Poliţie Rurală Galda de Jos are competenţa de a constata fapta săvârşită în spaţiul public, acesta putând constata contravenţii şi aplica sancţiuni pentru nerespectarea normelor legale privind convieţuirea socială, contravenţii stabilite prin legi sau acte administrative ale autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale.
 
Instanţa de apel mai are în vedere că, deşi petentul intimat a negat că prin faptul că a scris „domnul cu caschetă albă“ s-ar referi la agentul constatator care i-a întocmit, în data de 25.01.2017, dosar penal pentru infracţiunea de conducere a unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, dar şi la instituţia Poliţiei Române, este bine-cunoscut faptul că utilizarea „caschetei albe“ este specifică agenţilor de poliţie.
 

Ca atare, instanţa de apel apreciază că expresia injurioasă utilizată de către petent s-a adresat, în mod clar, unui agent de poliţie. Raportat la cele expuse, instanţa a admis apelul declarat de către poliţişti şi a menţinut procesul-verbal de contravenţie.
 
Decizia este definitivă
 
Sursa text: rolii.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii