Ce a scos la iveală procesul Peninsula Constanța Decese anunțate înainte să se întâmple, laptele și cornul cărate de profesori. În schimb, Primăria promite accesul taxiurilor ... electrice! (DOCUMENT)
Ce a scos la iveală procesul Peninsula Constanța: Decese anunțate înainte să se întâmple, laptele și cornul
14 Dec, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
7438
Marime text
- Ieri, 13 decembrie 2021, la Secția de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, completul CA9 al instanței, prezidat de magistratul Iulia Laura Opariuc-Dan, președintele secției, a analizat cererile de suspendare a regulamentului formulate de rezidenții din Peninsulă.
- Pe parcursul judecării cauzei, a ieșit la iveală faptul că nu există proces-verbal la Primăria Constanța pentru recepția lucrărilor din zonă din anul 2013, finanțate din fonduri europene, dar și faptul că aparatul local lucrează deja la unele modificări ale regulamentului.
- Printre acestea, se numără faptul că taxiurile vor primi acces în Zona Peninsulară, însă numai dacă au norma de poluare Euro 6 (doar până la finele acestui an) sau dacă sunt electrice. După data de 1 ianuarie 2022, Primăria Constanța va permite accesul în Zona Peninsulară numai pentru taxiurile electrice.
- Toate modificările propuse de administrație pentru Regulamentul Peninsulei pot fi consultate în Secțiunea Document.
Decese anunțate la Primăria Constanța cu trei zile înainte să se întâmple, laptele și cornul pentru elevi cărate de profesori pe brațe și o ploaie de semne de circulație, apărute peste noapte!
Acestea sunt câteva dintre aspectele care conturează, în prezent, viața de rezident sau lucrător în Zona Peninsulară a Constanței, după implementarea Regulamentului de acces.
Aspectele au ieșit la iveală, pentru publicul larg, ieri, 13 decembrie 2021, la Secția de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, unde completul CA9 al instanței, prezidat de magistratul Iulia Laura Opariuc-Dan, președintele secției, a analizat cererile de suspendare a regulamentului formulate de rezidenți.
Totodată, cu acceași ocazie, a ieșit la iveală faptul că nu există proces-verbal la Primăria Constanța pentru recepția lucrărilor din zonă din anul 2013, finanțate din fonduri europene, dar și faptul că aparatul local lucrează deja la unele modificări ale regulamentului.
Printre acestea, se numără faptul că taxiurile vor primi acces în Zona Peninsulară, însă numai dacă au norma de poluare Euro 6 (doar până la finele acestui an) sau dacă sunt electrice. După data de 1 ianuarie 2022, Primăria Constanța va permite accesul în Zona Peninsulară numai pentru taxiurile electrice.
Desfășurarea procesului
În sala de judecată a fost prezent ieri și părintele Marius Moșteanu, din cadrul Parohiei Sfântul Nicolae, din Peninsulă.
Ascultat de completul prezidat de magistratul Iulia Laura Opariuc-Dan, acesta a declarat:
„A ajunge la biserică la noi nu este un moft. Este o necesitate. Sunt preot acolo de peste 25 de ani. Foarte mulți tineri vin cu copiii. Cei care locuiesc în parohie mi-au spus că nepoții nu mai pot ajunge la ei. Suntem asaltați și de gândul că vine perioada de reparații ale caselor. Nu au cum sa facă aceste reparații. Meșterii trebuie să ceară autorizație de la Primărie. Ni s-a promis de către Primărie că se va face o modificare, dar sunt foarte multe amendamente“.
Totodată, una dintre persoanele care au formulat cerere de intervenție în cauză a făcut următoarele precizări:
„Interesul nostru nu este doar ca simpli rezidenți. Locuiesc cu o persoană bolnavă. Am solicitat permis de rezident, dar nu am primit. Am cerut pentru voluntariat persoană cu handicap și mi s-a respins. Azi am depus documentele pentru a șasea oară, am formulat o cerere să ajut. Stăm închiși cu bariere. Nu mai există barieră la graniță. Primăria Constanța își permite să decidă care dintre frații unui familii să primească permis“.
În schimb, avocații Consiliului Local Constanța aua rătat ca aceste cereri de intervenție au menirea de a pune presiune. „Cererile sunt nejustificate și nu fac dovada interesului“, au susținut aceștia, precizând totodată că era suficientă o singură cerere.
Instanța a admis, în principiu, cererile de intervenție.
Accesul taxiurilor, doar Euro 6 până la finele anului, apoi doar electrice
Totodată, la dosarul cauzei au fost depuse o serie de poze, o postare de pe pagina Primăriei Constanța și o petiție care a strâns 2500 de semnături. De asemenea, s-au depus și poze cu pâinea cărată cu mâinile și televizoare cărate cu brațele, distribuitorii și curierii neputând trece de bariere.
În replică, oficialii CLC au arătat că în cursul zilei urmau să se publice modificările și completările pentru Regulamentul de acces în Peninsulă. De asemenea, aceștia au precizat că s-a renunțat la termenul de 72 de ore înainte în care trebuiau depuse cererile pentru permis.
Avocații CLC au mai spus că, prin modificările ce vor fi aduse regulamentului, s-a prelungit orarul de aprovizionare și că se va permite accesul taxiurilor în Zona Peninsulară.
Totuși, o privire asupra documentului ce conține modificările pe care administrația publică locală este dispusă să le facă în Regulamentul Peninsulei arată că se va permite ocazional accesul auto „în regim taxi cu normă de poluare Euro 6 si electrice, până la 31.12.2022 ( pentru reducerea emisiilor de carbon din ZP) și doar cele electrice după data de 31.12.2022, executat de transportatorii autorizați de Primăria municipiului Constanța, pentru organizarea unor evenimente sociale, culturale, sportive sau religioase și pentru situații excepționale sau de urgență“.
Instanța a anunțat că decizia privind suspendarea Regulamentului de acces în Peninsulă va fi luată mâine, 15 decembrie 2021.
„Unii curieri intră, alții – nu!“
Avocatul Mirela Doicescu, în numele rezidenților reclamanți, a precizat că „sunt niște nereguli strigătoare la cer. Trebuie să anunți Primăria Constanța cu 72 de ore înainte să mori, să vină mașina mortuară“.
„Studiul de impact lipsește cu privire la lăcașurile de cult. Nimic de existența bisericilor. Strada Vasile Alexandri a devenit o stradă din pândă. Nici pe vremea romanilor nu exista interzisă circulația“, a explicat avocatul în sală, făcând referire la faptul că, în zonă, semnele rutiere care interzic oprirea sau staționarea apar de la o zi la alta, iar mașinile care erau regulamentar parcate înainte de apariția bruscă a semnelor sunt ridicate pentru oprire sau staționare în zone interzise.
„Nu există aviz de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Poliția Rutieră. Au închis un cartier. Se intră pe la barieră. Nici nu vreau să mă gândesc ce va fi la vară. Cară profesorii cornurile și laptele copiilor. Nu avem o grădiniță. Unde era a căzut tavanul. Acum copiii au fost relocați. Totul depinde de omul de la barieră. Unii curieri intră. Alții nu intră. Sunt oameni care ne cer ajutorul“, a mai precizat avocatul din cadrul Baroului Constanța.
Modificările, argument în plus pentru suspendare
Totodată, contactată telefonic, avocatul Cristina Andrei, din cadrul Baroului Constanța, reprezentat al unora dintre reclamanți și parte în proces, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, următoarele:
„Avem încredere că o să se suspende regulamentul, raportat în principal la faptul că astăzi (nr., ieri), în sala de judecată, Consiliul Local a depus în cadrul probei cu înscrisuri amendamentele la regulament. Acestea nu fuseseră încă depuse pe site-ul primăriei și ei au spus că se vor pune în transparență decizională în zilele următoare“.
„Atunci, noi am spus în felul următor: prin raportarea la faptul că ei au considerat că acest regulament are mari lacune și îngrădește viața oamenilor, până la urmă, și dreptul cetățenilor la liberul acces și așa mai departe, prin faptul că ei înșiși au decis să lucreze într-o comisie și să-l modifice, să aducă amendamente la acest regulament, considerăm că acesta este un punct în plus care arată că acest regulament trebuie suspendat până la momentul la care se vor face modificări. La acest moment, regulamentul inițial este în vigoare, modificările nu sunt în vigoare, nu au fost aduse, nu au intrat în vigoare, va dura o lună, două luni, până vor intra în vigoare, timp în care este iarnă și vedem cu toții ce se întâmplă: oamenilor, în continuare, li se îngrădește dreptul la viață și, drept urmare, singura modalitate este ca judecătorul să suspende regulamentul și, ulterior, să vedem ce amendamente se vor aduce“, a mai explicat avocatul Cristina Andrei pentru ZIUA de Constanța.
Amendamentele acoperă circa 15% din probleme
„Din lecturarea fugitivă a amendamentelor, în sala de judecată, pot spune că, în opinia mea, și cred că sunt în asentimentul colegilor mei avocați care au pus și ei concluzii în sală astăzi, aceste modificări vor acoperi 15% din probleme, deci, nicidecum nu vor acoperi problemele sesizate de peninsulari, de rezidenți“, a mai spus avocat.
De asemenea, reprezentantul legal a precizat că aceste amendamente par mai drastice pentru persoanele juridice:
„Persoana juridică ce nu va avea dovada deținerii unui loc de parcare în proprietatea persoanei juridice nu va avea dreptul să aibă un permis de acces. Dacă se va găsi mașina, autoturismul unei persoane juridice pe domeniul public, se va ridica. Scrie foarte clar în modificările la regulament“.
Totodată, avocatul a făcut referire și la o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, menționată ieri în sala de judecată și depusă la dosar, potrivit căreia, în momentul în care s-a demarat o procedură administrativă de modificare a unui act normativ în temeiul legii, atunci acesta este un motiv întemeiat și bine justificat pentru suspendarea actului respectiv.
Concluziile depuse de avocații Consiliului Local au vizat faptul că sunt luate fonduri europene din 2013 și că, în concret, dacă nu se va duce până la capăt acest regulament și nu se va realiza modernizarea Peninsulei, care nu se paote face fără acest regulament, Constanța va trebui să restituie aceste sume de bani către Uniunea Europeană, iar costurile vor fi suportate de către contribuabili.
De asemenea, întrebați de instanță, aceștia au precizat că nu există un proces-verbal de receptare a lucrărilor efectuate în anul 2013 în Peninsula Constanța.
Rămâne de văzut care va fi decizia pe care o va pronunța mâine, Tribunalul Constanța.
Decizia Tribunalului va fi executorie, astfel că, în cazul în care se decide să se admită cererea de suspendare a regulamentului, barierele de acces vor fi ridicate pe loc.
Hotărârea Tribunalului Constanța va putea fi atacată cu recurs, la Curtea de Apel Constanța.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
LIVE TEXT. ”Trebuie să anunți Primăria Constanța cu 72 de ore înainte să mori!”
Suspendarea Regulamentului pentru Peninsula Constanța, solicitată azi la Tribunal. Detalii din sala de judecată
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii