Ce interdicții are Bogdan Dumitru Dumitrașcu, fostul director general adjunct al APIA, și cu cine nu are voie să comunice
Ce interdicții are Bogdan Dumitru Dumitrașcu, fostul director general adjunct al APIA, și cu cine nu are voie
30 Dec, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2826
Marime text
- Curtea de Apel a dispus punerea de îndată în libertate a lui Bogdan Dumitru Dumitrașcu și plasarea acestuia sub control judiciar, pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 29 decembrie 2021 până la data de 26 februarie 2022, inclusiv.
Bogdan Dumitru Dumitrașcu, fostul director general adjunct al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), suspectat de luare de mită, va fi cercetat de DNA Constanța în stare de libertate!
Și asta după ce miercuri, 29 decembrie 2021, Cătălin Jigău și de Marius Damian Mitea, judecători în Curtea de Apel Constanța, au respins propunerea DNA Constanța privind luarea măsurii arestului preventiv față de Dumitrașcu, în privința căruia a fost revocată măsura arestului preventiv dispusă zilele trecute, prin Încheierea nr. 234/2021, a Tribunalului Constanța. Pe cale de consecință, Curtea de Apel a dispus punerea de îndată în libertate a lui Bogdan Dumitru Dumitrașcu și plasarea acestuia sub control judiciar, pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 29 decembrie 2021 până la data de 26 februarie 2022, inclusiv.
În continuare, instanța i-a impus fostului director general adjunct al APIA ca pe timpul cât se află sub control judiciar, să respecte următoarele obligaţii: „a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la Politia mun. București, organ de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de acest organ sau ori de câte ori sunt chemaţi. d) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului; e) să nu exercite nicio activitate, pe durata procesului penal, în calitate de funcționar în cadrul APIA; f) să nu se apropie și să nu comunice direct sau indirect cu Aureliana Vîlsan, Roxana Maria Vîlsan“, potrivit minutei.
Aureliana Vîlsan este consilier superior în Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură, potrivit datelor puse la dispoziție de Agenția Națională de Integritate.
„Atrage atenţia inculpatului Dumitrașcu Bogdan Dumitru că în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive“, se mai arată în decizia magistraților.
Bogdan Dumitru Dumitrașcu este suspectat de luare de mită.
Potrivit pna.ro în ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
„La data de 10 decembrie 2021, inculpatul Dumitrașcu Bogdan Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) suma de 2.000 euro pentru a o angaja pe fiica acesteia în cadrul A.P.I.A. – Structura Centrală și, ulterior, să o transfere la o agenție județeană, situație ce o avantaja din punctul de vedere a domiciliului. Cu aceeași ocazie, inculpatul ar mai fi precizat că dorea ca banii să-i remiși în două tranșe respectiv înainte și după angajare. În contextul menționat mai sus, la data de 21 decembrie 2021, inculpatul Dumitrașcu Bogdan Dumitru ar fi primit o primă tranșă, în valoare de 5.000 lei (echivalentul a 1.000 euro), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante. Inculpatului Dumitrașcu Bogdan Dumitru i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală“.
Amintim că pe data de 22 decembrie 2021, magistrații Secției penale a Tribunalului Constanța, în completul DL/F2 prezidat de magistratul Denis Gabriela Ghervase, au hotărât să admită propunerea DNA Constanța privind arestarea preventivă a lui Bogdan Dumitru Dumitrașcu.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Încătușat de DNA Constanța
Averea și interesele adjunctului de la APIA (DOCUMENTE)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii