Ce paşi a făcut Tribunalul Constanţa în dosarul fostului şef al Direcţiei Metale şi Pietre Preţioase
Ce paşi a făcut Tribunalul Constanţa în dosarul fostului şef al Direcţiei Metale şi Pietre Preţioase
24 Oct, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
2913
Marime text
Laura Monica Tănase, judecător al Tribunalului Constanţa, a amânat, pentru data de 11 noiembrie, dosarul în care Ionuţ Elie Zisu, fostul şef al Direcţiei Metale Preţioase, Pietre Preţioase şi Proces Kimberley din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi fost senator (PNL), este acuzat de evaziune fiscală.
Cauza a fost instrumentată de procurorii din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a ajuns la Tribunalul Constanţa pe data de 11 martie.
Primul termen a avut loc pe data de 29 aprilie, cauza fiind amânată pentru garantarea dreptului la apărare al inculpaţilor.
Termen - 10 iunie: amână cauza
Termen - 9 septembrie: amână cauza, ca urmare a cererii de amânare
Termen - 21 octombrie: amână cauza, pentru a-i oferi părţii responsabile civilmente posibilitatea de a-şi angaja apărător
Noul termen: 11 noiembrie
În dosar au mai fost deferiţi Justiţiei George Nivaci, Nicolae Cioti, Stelian Tocia, Stelian Marius Caracoti, George Nicolae, Anton Caracota, Mihai Giumba, Iuliana Cristina Emilian şi Sabina Maria Dănilă, angajaţi ai unui magazin din Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche, suspectaţi de complicitate la evaziune fiscală.
Procurorii arată că „Zisu Ionuţ Elie, în calitate de administrator al SC GFS DFR SRL, a omis să constituie şi să vireze acciza datorată bugetului consolidat al statului, ca urmare a evidenţierii în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive“.
„Totodată, inculpatul Grosu Stelian, în calitate de responsabil al magazinului din Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche, judeţul Constanţa (calitate cu care a fost învestit de administratorul SC Gfs Dfr SRL, inculpatul Zisu Ionuţ Elie), a înlesnit inculpaţilor vânzători în cadrul unităţii tip duty free comercializarea nelegală a produselor tip ţigarete. Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale a mai rezultat faptul că inculpaţii Nivaci George, Cioti Nicolae, Tocia Stelian, Caracoti Stelian Marius, Nicolae George, Caracota Anton, Giumba Mihai, Emilian Iuliana Cristina şi Dănilă Sabina Maria, toţi - operatori duty free (vânzători) în cadrul magazinului mai sus amintit, au vândut o cantitate de 58.058 de cartoane de ţigarete (peste nivelul destinat uzului personal stabilit de Ministerul Finanţelor Publice) către persoane fizice care nu figurează în evidenţele IJPF Constanţa ca intrate sau ieşite din ţară, rezultând că acestea au fost comercializate pe teritoriul României, devenind astfel produse accizabile“, conform magistraţilor.
Prejudiciul total estimat de procurori este de 1.612.509 lei.
În luna aprilie 2015, cauza a fost trimisă iniţial spre competentă soluţionare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, având în vedere calitatea lui Zisu. În februarie 2016, Ionuţ Elie Zisu a demisionat din Parlament. Câteva zile mai târziu, judecătorii de la ÎCCJ au trimis dosarul la Tribunalul Constanţa.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii