Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:06 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce răspuns a primit milionarul Virgil Călina de la Tribunalul Constanța

ro

05 May, 2022 00:00 3026 Marime text
  • Hotărârea instanței a fost luată în dosarul cu indicativul 16738/212/2021, în care părți sunt De Silva Intermed SRL, în calitate de apelant petent, și, respectiv, Garda Națională de Mediu – Comisariatul General, în calitate de intimat.
  • Decizia privind respingerea apelului a fost luată de completul APCA4 al Secției Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului, format, potrivit surselor noastre, din magistrații Anca Ramona Pârlățeanu și Gabriel Neașcu.
  • În centrul procesului se află o amendă de 100.000 de lei primită de societatea De Silva Intermed de la Garda de Mediu în legătură cu un șantier din Năvodari, zona Mamaia Nord, unde dezvoltatorul imobilar ridică un bloc de nouă etaje.
 
Magistrații Tribunalului Constanța au pronunțat hotărârea definitivă în procesul deschis de compania De Silva Intermed, deținută de milionarul Virgil Călina, Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul General, pentru anularea unei amenzi.
 
Tribunalul a decis ieri, 4 mai 2022, că apelul formulat de societatea privată este nefondat și l-a respins ca atare.
 
Hotărârea instanței a fost luată în dosarul cu indicativul 16738/212/2021, în care părți sunt De Silva Intermed SRL, în calitate de apelant petent, și, respectiv, Garda Națională de Mediu – Comisariatul General, în calitate de intimat.
 
Decizia privind respingerea apelului a fost luată de completul APCA4 al Secției Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului, format, potrivit surselor noastre, din magistrații Anca Ramona Pârlățeanu și Gabriel Neașcu.
 
În centrul procesului se află o amendă de 100.000 de lei primită de societatea De Silva Intermed de la Garda de Mediu în legătură cu un șantier din Năvodari, zona Mamaia Nord, unde dezvoltatorul imobilar ridică un bloc de nouă etaje.
 
Potrivit Hotărârii nr. 12269/2021 a Judecătoriei Constanța, document citat pe Jurindex, societatea a fost amendată în data de 8 iunie 2021 cu amendă contravențională în cuantum de 100.000 lei „pentru săvârșirea contravenției prevăzute de art. 23 alin. (3) din Legea nr. 262/2018 și sancționată de art. 26 alin. (1) din același act normativ“.
 
Se arată în hotărârea instanței că „s-a reținut că, în urma controlului efectuat la punctul de lucru al petentei din (...),  în data de 07.06.2021, au fost constatate mai multe neconformități, respectiv încălcări ale documentului de reglementare Decizia Etapei de Încadrare nr. 674/RP/26.03.2019, și anume: deșeurile rezultate din execuția lucrărilor prevăzute în proiect erau abandonate direct pe sol. De asemenea, deșeurile municipale amestecate erau depozitate alături de alte tipuri de deșeuri direct pe sol“.
 

Ce au spus reprezentanții societății
 
Firma a atacat procesul-verbal de sancționare în instanță, procesul desfășurându-se inițial la Judecătoria Constanța.
 
Reprezentanții societății au explicat în acțiunea depusă la instanță că „în perioada efectivă a controlului au existat precipitații importante în zona litoralului Mării Negre, generate de evenimente meteorologice neobișnuite (ciclon în largul Mării Negre), ce au contribuit efectiv la acumularea apei pluviale în zona efectivă de desfășurare a activităților de construire“.
 
„Petenta a arătat că agentul constatator a concluzionat în mod greșit că ea a încălcat prevederile deciziei de încadrare nr. 674RP/26.03.2019, chiar dacă respectiva decizie prevede că proiectul său nu se supune evaluării impactului asupra mediului. Textul sancționator este clar și inechivoc în sensul că doar acele proiecte de importanță și cu impact efectiv asupra mediului obligă pe titulari la respectarea în totalitate a actelor administrative de mediu emise de către Agenția pentru Protecția Mediului. Totodată, însăși decizia de încadrare negativă stabilește lipsa caracterului periculos al deșeurilor rezultate din activitatea de construire și impune unele măsuri de reducere a impactului potențial ce se cer a fi îndeplinite la momentul terminării lucrărilor și nu oricând pe durata acestora, cum regăsim în situația de față“, se mai arată în acțiunea depusă la instanță, citată în hotărârea Judecătoriei Constanța.
 
Totuși, după deliberări, magistrații Secției Civile a Judecătoriei Constanța au decis să respingă cererea societății private.

 
Din motivarea deciziei de respingere
 
În motivarea acestei hotărâri, judecătorii au arătat, printre altele, că „aspectele învederate de petentă referitoare la modul de acumulare a apei pluviale, deși nesusținute de niciun mijloc de probă administrat în cauză, nu au nicio importanță prin raportare la fapta contravențională imputată prin actul administrativ contestat, respectiv nerespectarea prevederilor deciziei etapei de încadrare“.
 
„Față de toate aceste considerente, instanța constată că, din probatoriul administrat, rezultă, dincolo de orice dubiu rezonabil, că petenta nu s-a conformat dispozițiilor din Decizia Etapei de Încadrare nr. 674RP din 26.03.2019 (f. 59-63) referitoare la respectarea condițiilor de realizare a proiectului în ceea ce privește managementul deșeurilor generate în urma execuției lucrărilor prevăzute în proiect“, au spus judecătorii.
 
„Prin urmare, având în vedere dispozițiile legale evocate și situația de fapt reținută, instanța apreciază că probele administrate nu au fost de natură să răstoarne prezumția de veridicitate și legalitate a procesului-verbal de contravenție contestat, ci, dimpotrivă, că acestea conduc la concluzia că petenta se face vinovată de săvârșirea contravenției pentru care a fost sancționată“, conform hotărârii instanței.
 
Ieri, 4 mai 2022, decizia Judecătoriei Constanța a fost reconfirmată de magistrații Tribunalului Constanța, prin respingerea apelului declarat de societatea deținută de Virgil Călina.
 
Așa cum am precizat anterior, hotărârea Tribunalului Constanța este definitivă.
 
Cifrele De Silva Intermed
 
Potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data de 4 mai 2022, compania De Silva Intermed a fost înființată în 1992 și are sediul social în București, Sectorul 1, pe strada Daniel Danielopolu, având ca obiect de activitate „comerț cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi și tutun“.
 
Pachetul majoritar de acțiuni (99,99%) este deținut de De Silva Group Holding DSG SRL, ceilalți acționari fiind Meda de Silvania Călina și Virgil Călina, ultimul fiind, totodată, și administratorul De Silva Intermed.
 
În 2018, au fost 31 de angajați în firmă, profitul a fost 17.866. 693 de lei, iar cifra de afaceri a fost 68.401.112 lei.
 
În 2019, au fost 33 de angajați, profitul a fost 20.591.756 de lei, iar cifra de afaceri a fost 68.903.461 de lei.
 
În 2020, au fost 62 de angajați, profitul a fost 9.791.769 de lei, iar cifra de afaceri a fost 70.092.981 de lei.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Milionarul Virgil Călina, protagonist într-un proces civil, la Judecătoria Constanța. Despre ce este vorba
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii