Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:01 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce spune legea despre achitarea lui Zanfir Iorguș, fostul primar din Mangalia. „Faptele nu sunt prevăzute de legea penală“

ro

06 Apr, 2020 00:00 3372 Marime text

Curtea de Apel Constanța a decis săptămâna trecută achitarea lui Zanfir Iorguș, fostul primar din Mangalia, în dosarul în care fusese trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu. După cum deja se cunoaște, tot o soluție de achitare a primit și Paul Liviu Botaș, fostul viceprimar al municipiului Mangalia, acesta fiind acuzat tot de abuz în serviciu. Mai puțin cunoscut de publicul larg este articolul din Codul de procedură penală în temeiul căruia Curtea de Apel Constanța a dispus achitarea celor doi.
 

2005. Readucere aminte

 
Prin intermediul comunicatului de presă nr. 544/VIII/3, din 20 martie 2015, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au anunțat oficial trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui
Zanfir Iorguș, la data faptelor primar al municipiul Mangalia, și Botaș Paul Liviu, viceprimar al municipiul Mangalia,  în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
„În perioada decembrie 2006 – 04.10.2007, inculpatul Iorguș Zanfir, în calitate de primar al mun. Mangalia, în mai multe rânduri, nu a îndeplinit și respectiv a îndeplinit în mod defectuos mai multe acte legate de atribuțiile de serviciu care decurgeau din funcția publică arătată, prin aceea că nu a organizat o procedură de achiziție publică conform OUG nr.34/2006, pentru executarea obiectivului de investiții Obor de animale. Executarea lucrării nu avea aprobarea consiliului local, iar plățile au fost făcute în mod nelegal, din fonduri publice, către SC Euro Coram SRL, pentru o lucrare în fapt neexecutată, prin care a prejudiciat bugetul local al mun.Mangalia cu suma de 490.011,12 lei“, conform DNA.
 
„Inculpatul Botaș Paul Liviu, în calitate de viceprimar al mun. Mangalia, a condus comisia de evaluare a ofertelor și a atribuit contractul pentru realizarea obiectivului de investiții Obor de animale, în cadrul unei proceduri flagrant contrare prevederilor OUG nr.34/2006, către SC Euro Coram SRL, deși oferta acesteia era neconformă. Ulterior, în perioada 22.03.2007 – 19.04.2007, a efectuat mai multe plăți nelegale din fonduri publice către societatea menționată, pentru o lucrare în fapt neexecutată, participând astfel în mod direct și nemijlocit la prejudicierea bugetului local al mun. Mangalia cu suma de 490.011,12 lei“, se mai arată în comunicatul celor de la DNA.
 
În cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor terenuri intravilane din localitatea Neptun, categoria de folosință curți, construcții, aparținând lui Iorguș Zanfir, până la concurența sumei de 490.011,12 lei, în vederea recuperării prejudiciului. De asemenea, Primăria Mangalia a precizat că se constituie parte civilă împotriva inculpaților cu suma de 490.011,12 lei.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, instanță care, prin decizia 545/2018 din data de 12 noiembrie 2018, a decis condamnarea celor doi la câte trei ani de închisoare cu suspendare.

 
Pe data de 13 noiembrie 2018, Zanfir Iorguș și Paul Liviu Botaș au contestat decizia Tribunalului Constanța, la Curtea de Apel Constanța.
 
Prin decizia 228/2020 din 01 aprilie a acestui an, cu opinie majoritară, instanța de apel a decis admiterea apelului declarat de apelanţii - inculpaţi Zanfir Iorguş şi Paul Liviu Botaş împotriva Sentinţei penale nr.545/ 12.11.2018, pronunţată în dosarul cu nr.1843 /118/2015 al Tribunalului Constanţa. Pe cale de consecință, Curtea de Apel a desfiinţează sentinţa Tribunalului Constanţa şi a decis achitarea atât a lui Iorguș, cât și a lui Botaș.
 
Decizia Curții de Apel Constanța a fost luată în referire la art. 16 alin 1 lit. b teza I din Codul de procedură penală, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege.
 
Hotărârea Curții de Apel Constanța este definitivă.
 

De precizat că în cauză doi judecători au decis în majoritate achitarea celor doi inculpați. Asta în timp ce al treilea judecător (aflat în opinie minoritară) din complet ar fi dorit menținerea primelor condamnări aplicate celor doi de Tribunalul Constanța, respectiv câte trei ani de închisoare cu suspendare. Completul de judecată a fost format, potrivit surselor noastre, din următorii magistrați: Valentina Boboc, Iulia Cezara Suciu  și  Damian Mitea, toți judecători în cadrul Secției penale din Curtea de Apel Constanța.
 
Citește și
 
Proces pentru repararea prejudiciilor reclamate în Dosarul Portul, suspendat la Tribunal

Înalta Curte analizează cererea de rejudecare a unuia dintre cele mai mari dosare instrumentate de DNA Constanța

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii