Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:05 20 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce spune omul de afaceri Costică Zelca Primarul Constanței, autorizat de judecători să desființeze lucrările reclamate de la Primo Residence! Stop SRL face apel (FOTO)

ro

27 Sep, 2023 17:00 11649 Marime text
  • Primarul Constanței a câștigat, în primă instanță, procesul deschis firmei private Stop SRL a familiei Zelca, pentru lucrările pe care le-a reclamat ca fiind nelegale de la complexul Primo Residence, de pe strada Dezrobirii, din Constanța.
  • Dosarul are indicativul 32357/212/2022 și, prin hotărârea inițială a Judecătoriei Constanța, Primarul Constanței a fost autorizat să desființeze lucrările dacă societatea privată nu se conformează deciziei de a le desființa.
  • Contactat telefonic, Costică Zelca, asociatul majoritar al Stop SRL, a declarat pentru ZIUA de Constanța că de acest caz se ocupă avocații angajați de societate.
  • „Avocații firmei se ocupă de caz, dumnealor au făcut apel, cel mai probabil. Eu nu mai sunt administratorul firmei, nu mă mai ocup de acte, așa că nu aș putea să vă dau detalii despre proces“, a declarat omul de afaceri.
  • Stop SRL a declarat apel, iar cazul a ajuns acum la Tribunalul Constanța, instanță ce va pronunța decizia definitivă în cauză.
Primarul Constanței a câștigat, în primă instanță, procesul deschis firmei private Stop SRL a familiei Zelca, pentru lucrările reclamate ca fiind nelegale de la complexul Primo Residence, de pe strada Dezrobirii, din Constanța.
 
În replică, societatea a declarat apel, iar cazul a ajuns acum pe rolul Tribunalului Constanța, instanță care va judeca apelul și va pronunța decizia definitivă.
 
Contactat telefonic, Costică Zelca, asociatul majoritar al Stop SRL, a declarat pentru ZIUA de Constanța că de acest caz se ocupă avocații angajați de societate.
 
„Avocații firmei se ocupă de caz, dumnealor au făcut apel, cel mai probabil. Eu nu mai sunt administratorul firmei, nu mă mai ocup de acte, așa că nu aș putea să vă dau detalii despre proces“, a declarat omul de afaceri.
 
Dosarul are indicativul 32357/212/2022 și, prin hotărârea inițială a Judecătoriei Constanța, Primarul Constanței a fost autorizat să desființeze lucrările dacă societatea privată nu se conformează deciziei de a le desființa.
 
Cazul a fost deschis în instanță la finele anului 2022, când Primarul Municipiului Constanța a dat în judecată Stop SRL, la Judecătoria Constanța, cauza având ca obiect autorizare desființare lucrări (Legea 50/1991).
 
În primă instanță, primarul a câștigat proces.
 
În minuta Hotărârii 7090/2023, se arată că instanța „admite cererea de chemare în judecată. Dispune obligarea pârâtei la desfiinţarea lucrărilor descrise în cuprinsul procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor nr. PV50-001169/01.10.2020, efectuate fără autorizaţie de construire la imobilul situat în mun. Constanţa, str. Dezrobirii (...), jud. Constanţa şi aducerea imobilului la starea anterioară executării lucrărilor nelegale. Stabileşte termen limită de executare a obligaţiilor dispuse în sarcina pârâtei - două luni de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri“.

 
De asemenea, Judecătoria „autorizează reclamantul (nr., Primarul Municipiului Constanț) să ducă la îndeplinire obligarea pârâtei la desfiinţarea lucrărilor realizate fără autorizaţie de construire, în caz de neîndeplinire a obligaţiei de către pârâtă. Obligă pârâta să plătească reclamantului suma de 1.820 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxă judiciară de timbru şi onorariu avocat“.
 
La Judecătoria Constanța, dosarul s-a aflat în atenția completului C10 al Secției Civile, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Iuliana Maria Simion.
 
Ce a cerut primarul
 
În Hotărârea 7090/2023, se arată că, în cauză, primarul a cerut în contradictoriu cu Stop SRL „obligarea acesteia la desfiinţarea lucrărilor de construcţii realizate în mod nelegal cu nerespectarea prevederilor autorizaţiei de construire nr. 2013/08.11.2019 şi a proiectului tehnic vizat spre neschimbare, la imobilul situat în mun. Constanța, str. Dezrobirii nr. 92, astfel cum au fost constatate potrivit procesului-verbal de contravenţie (...), obligarea la încadrarea lucrărilor în prevederile autorizaţiei de construire nr. 2013/08.11.2019, precum şi obligarea la plata cheltuielilor de judecată“.
 

În plus, primarul a mai cerut „stabilirea unui termen limită de executare a obligaţiei de către pârâtă, iar în caz de neconformare autorizarea administraţiei publice pentru aducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse de instanţă, în cazul nerespectării termenelor limită stabilite, cu suportarea cheltuielilor aferente de către pârâtă“.
 
În proces, primarul a arătat faptul că la data de 29.09.2020, în urma unui control realizat la imobil, „s-a constatat că pârâta a procedat la executarea de lucrări de construcţii cu nerespectarea prevederilor autorizaţiei de construire nr. 2013/08.11.2019 şi a proiectului tehnic vizat spre neschimbare, lucrări constând în: supraetajarea imobilului autorizat S+P+4E locuinţe colective, parter comercial cu însă un nivel, respectiv cu etajul 5, cu menţinerea configuraţiei perimetrale de la nivelul etajului inferior la imobilul situat în mun. Constanța, str. Dezrobirii nr. 92, jud. Constanța“.
 
A mai spus primarul că firma a fost sancționată și s-a dispus oprirea construcției și obținerea autorizației de construire.
 
Ce au spus reprezentanții Stop SRL
 
În replică, reprezentanții Stop SRL au solicitat în proces respingerea acțiunii deschise de primar ca neîntemeiată.
 
Aceștia au arătat că „în fapt, prin cererea în urma căreia Primăria Municipiului Constanta a emis certificatul de urbanism nr 4681/24.12.2019 pârâta Stop SRL a solicitat emiterea autorizaţiei de construire a unui imobil S+P+4E  (...) cu destinația de locuințe colective, parter comercial, platforme de parcare și împrejmuire teren“.
 
„Conform acestei solicitări, fiind îndeplinite condiţiile impuse prin certificatul de urbanism nr. 3401/20.09.2019, Primăria Municipiului Constanța a emis (...) autorizația de construcție nr 2013/08.11.2019, durata de execuţie a construcţiei fiind de 24 luni de la data începerii efective a lucrărilor, iar termenul de valabilitate al autorizației fiind de 12 luni de Ia data emiterii, interval în care trebuie începute lucrările“, potrivit reprezentanților firmei.
 
Mai departe, aceștia au precizat: „Conform comunicării adresată de beneficiar Primăriei Constanta din data de ##/11/2019 înregistrată sub nr 219120 lucrările au început Ia obiectivul cauzei. Lucrările aferente construcţiei S+P+4E au fost edificate in baza autorizaţiei de construire nr. 2013/08.11.2019, iar suplimentar lucrărilor autorizate s-a edificat etajul 5 limita a 20% din suprafaţa construita desfăşurată a clădirii, pentru aceasta supraetajare nefiind obţinută autorizaţie de construire la data execuţiei lucrărilor“.
 
După deliberări, judecătorii au ajuns la concluzia că cererea primarului este întemeiată.
 
Ce au spus judecătorii
 
În motivarea acestei decizii, instanța a arătat că „în prezenta cauză, deşi prin procesul-verbal de contravenţie s-a dispus obţinerea autorizaţiei de construire pentru lucrările ilegal realizate de construire, pârâta nu a adus la îndeplinire măsurile complementare dispuse, nefăcând în niciun fel dovada obţinerii autorizaţiei de construire“.
 
„În acest context, instanţa reţine că deşi pârâta a susţinut că pentru lucrările pentru care s-a aplicat sancţiunea contravenţională a fost emis certificatul de urbanism nr. 3281/28.10.2020, însă deşi a depus toată documentaţia necesară, cererea sa privind emiterea autorizaţiei de construiră, înregistrată sub nr. 92437, nu a fost soluţionată, la termenul din data de 16.06.2023 s-a depus la dosar adresa nr. R78250/05.05.2023 emisă de Primăria Municipiului Constanţa – Direcţia Generală Urbanism şi Patrimoniu – Serviciul Autorizări Construcţii din care rezultă că la data de 05.04.2022 i s-a comunicat pârâtei răspunsul la solicitarea nr. 92437/19.05.2021, în sensul că solicitarea nu poate fi soluţionată favorabil întrucât datele relatate în documentaţia aferentă solicitării nu concordă cu realitatea din teren“, au precizat judecătorii.
 
Se mai arată în hotărârea Judecătoriei că „totodată, instanţa reţine că prin procesul-verbal de contravenţie, pârâtei i s-a pus în vedere, încă de la data de 01.10.2020 obligaţia de a obţine autorizaţia de construire, ca act final de autoritate, obligaţie ce constituie, din interpretarea textului legal, o obligaţie de rezultat“.
 
„Prin urmare, întrucât pârâta nu s-a conformat dispoziţiilor complementare din procesul-verbal de contravenţie, instanţa, în temeiul prevederilor legale enunţate anterior, constată că este întemeiată cererea reclamantului privind obligarea acesteia la desfiinţarea lucrărilor realizate fără autorizaţie de construire, conform procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor nr. PV50##########.10.2020 întocmit de agentul constatator aflat în subordinea Primarului Municipiului Constanţa, urmând a fi stabilit un termen de două luni de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, pentru aducerea la îndeplinire a obligaţiei“, conform deciziei primei instanțe.
 
De asemenea, se mai face precizarea că „în caz de neîndeplinire a obligaţiei în termen de 2 luni, instanţa autorizează reclamantul să ducă la îndeplinire obligarea pârâtului la desfiinţarea lucrărilor realizate fără autorizaţie de construire“.
 
Așa cum am precizat anterior, această decizie a Judecătoriei Constanța a fost atacată la Tribunal.
 
Omul de afaceri Costică Zelca, asociatul majoritar al Stop SRL, a declarat pentru ZIUA de Constanța că de acest caz se ocupă avocații firmei, el nemaifiind administratorul societății.
 
Despre Stop SRL
 
Potrivit termene.ro, platformă consultată la data de 27 septembrie 2023, Stop SRL a fost înființată în anul 1993, are sediul social în Constanța, pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, nr. 202A și se ocupă de hoteluri și alte facilități de cazare similare.
 
Firma are mai multe puncte de lucru, inclusiv în stațiunea Mamaia, dar și pe strada Dezrobirii, nr. 92, acolo unde se ridică Primo Residence.
 
Asociatul majoritar este Costică Zelca, restul părților sociale revenindu-i Silviei Zelca, iar Adrian Zelca fiind administratorul firmei.
 
Numele lui Costică Zelca se regăsește și în Romfish Marina SRL, iar cel al lui Adrian Zelca figurează și în Alezzi Beach Resort SRL, Aqua Cullinan SRL și Alezzi Marina SRL.
 
În 2022, Stop SRL a declarat 125 de angajați, profit peste 3,94 de milioane de lei și cifra de afaceri a depășit 27,76 de milioane de lei.
 
În ce privește procesul, oricare va fi decizia Tribunalului Constanța, ea va fi definitivă.
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Costică Zelca, răspuns negativ de la Primăria Constanța. „Lupta” se dă în instanță pentru blocurile de la Primo
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Doina Dumitrașcu 28 Sep, 2023 23:16 Bravo,șefu!!!🥰