Cine a cerut să intervină în procesul dintre Administrația Porturilor Maritime și Tomis Marina Management pentru Portul Tomis
Cine a cerut să intervină în procesul dintre Administrația Porturilor Maritime și Tomis Marina Management
17 Apr, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
1965
Marime text
- Motivul amânării a fost reprezentat de cererile de intervenție formulate de municipalitate, urmând ca părțile să ia cunoștință de acestea și să poată formula concluzii până la înfățișarea viitoare.
- Noul termen la Curtea de Apel a fost stabilit pentru data de 10 mai 2023, de la ora 12.00.
Municipiul Constanța prin Primar, dar și Primarul Municipiului Constanța au făcut cerere de intervenție în procesul privind concesiunea Portului Tomis, după ce dosarul s-a întors pentru rejudecare, în urma deciziei Curții Supreme a României.
Judecătorii Secției de Contencios administrativ și fiscal a Curții au hotărât la ultimul termen din proces amânarea dosarului în care CN APM Constanța SA s-a adresat instanței pentru anularea hotărârii Curții Arbitrale în contradictoriu cu societatea privată Tomis Marina Management.
Motivul amânării a fost reprezentat de cererile de intervenție formulate de municipalitate, urmând ca părțile să ia cunoștință de acestea și să poată formula concluzii până la înfățișarea viitoare.
Astfel, noul termen la Curtea de Apel a fost stabilit pentru data de 10 mai 2023, de la ora 12.00.
Este vorba despre dosarul cu indicativul 281/36/2021*, legat de care, așa cum arătam în edițiile anterioare, Curtea Supremă a decis rejudecarea, după ce a admis recursul declarat de societatea comercială Tomis Marina Management.
Istoricul litigiului
Inițial, la Curtea de Apel Constanța, Tomis Marina Management pierduse concesiunea portului turitistic.Ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul Tomis Marina Management împotriva acestei decizii de la Constanța și a decis că este nevoie ca dosarul să fie rejudecat.
Avocatul Adrian Gheorghiță, din cadrul Baroului Constanța, reprezentantul Tomis Marina Management în acest litigiu, a declarat, pentru ZIUA de Constanța că „Tomis Marina are contract valabil pentru Portul Tomis“, imediat după pronunțarea deciziei de rejudecare a procesului.
La baza litigiului în instanță stă hotărârea Curții de Arbitraj Comercial și Maritim, care stabilise că societatea Tomis Marina Management are contract de concesiune valabil pentru Portul Tomis până în anul 2024.
Totuși, CN APM SA Constanța s-a adresat Curții de Apel, pentru anularea hotărârii arbitrale, obținând o decizie favorabilă, judecătorii hotărând că, de fapt, contractul de concesiune era încheiat.
Pe de altă parte, în decizia de rejudecare dictată de Curtea Supremă, aceasta a vorbit despre prevederi legale tranzitorii aplicabile contractului de închiriere a Portului Tomis „complet ignorate de către instanța învestită cu acțiunea în anulare hotărâre arbitrală“.
Pentru a contextualiza, amintim aici că judecătorii din Constanța anulaseră hotărârea Curții de Arbitraj motivat de faptul că CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța „nu putea închiria după data de 30.06.2021 Portul Constanța întrucât după această dată nu mai avea dreptul de concesiune având acest obiect“.
CN APM Constanța SA are în concesiune Portul Tomis de la Ministerul Transporturilor.
Judecătorii Curții Supreme, însă, au arătat că „dispoziţiile art. 35 alin. (2) din O.G. nr. 22/1999 (nr., care împiedicau închirierea infrastructurii de transport naval peste durata concesiunii), care au fundamentat soluţia de anulare a sentinţei arbitrale, nu erau însă în vigoare la momentul încheierii contractului de închiriere nr. x din 17 decembrie 2004“.
Judecătorii Curții Supreme au mai spus în decizia de rejudecare că „în rejudecare, instanţa (nr., Curtea de Apel Constanța) va avea în vedere şi celelalte dispoziţii legale invocate prin acţiunea în anulare din perspectiva motivului prevăzut de art. 608 alin. (1) lit. h) C. proc. civ., urmând a stabili dacă acestea erau aplicabile raportului juridic dedus judecăţii“.
Sursa motivare: Înalta Curte de Casație și Justiție a României
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
„Tomis Marina are contract valabil pentru Portul Tomis“! Decizia de ultim moment a Curții Supreme!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii