Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:16 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine l-a arestat pe Mazăre? Legături cu dosarul care a zguduit Consiliul Judeţean Constanţa

ro

11 Jan, 2018 00:00 6801 Marime text
Veste proastă pentru Radu Ştefan Mazăre! Ieri, trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României au admis cererea formulată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele fostului primar. Decizia ÎCCJ nu este definitivă, aceasta putând fi atacată tot la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
 
Mandatul de arestare a fost emis ieri de completul prezidat de judecătorul Ionuţ Mihai Matei, şeful Structurii de Securitate, şi format din magistraţii Marius Dan Foitoş şi Daniel Grădinaru, toţi din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
Aşa cum am mai arătat, Ionuţ Mihai Matei a făcut parte din completul de judecată care a închis definitiv dosarul denumit generic „Bani pentru şefi din Consiliul Judeţean Constanţa“, cauză în care Eugeniu Mija (afacerist din Bucureşti) a luat doi ani şi şase luni de închisoare. Judecat în acelaşi dosar, Lupşa Realini, cântăreţ al formaţiei Gaz pe Foc, a fost osândit la doi ani de închisoare. Nicolae Vasilescu, înalt funcţionar public, şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, preşedinte al Casei Româno-Chineze şi deputat USL (Colegiul 2 Craiova), cel de-al treilea inculpat, a fost condamnat la doi ani de închisoare.
 
Marius Dan Foitoş, alături de alţi doi colegi magistraţi judecă, dosarul în care Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor şi ex-consilier al lui Radu Ştefan Mazăre în perioada în care acesta a fost edilul-şef al oraşului, a fost condamnat, la Curtea de Apel Bucureşti, în primă instanţă, la şase ani de închisoare.
 
Pe scurt, Preda a luat patru ani de închisoare pentru divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului, cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă, în formă continuată, trei ani pentru favorizarea infractorului. Instanţa a contopit pedepsele închisorii, astfel că lui Valentin Răducu Preda i s-a aplicat pedeapsa cea mai grea, şi anume cinci ani de închisoare, la care s-a adăugat sporul de un an de închisoare, urmând ca, în final, să execute pedeapsa rezultantă de şase ani de închisoare.
 
De menţionat că, potrivit presei centrale, Valentin Răducu Preda ar fi plecat în Madagascar alături de Radu Mazăre
 
În 2014, judecătorul Marius Dan Foitoş i-a respins cererea de încuviinţare a părăsirii temporare a teritoriului ţării a afaceristului israelian Avraham Morgenstern, apropiat al lui Radu Mazăre. De altfel, recent, Avraham Morgenstern a fost capturat în Argentina, pe aeroportul din Buenos Aires! Acesta fusese condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la opt ani de închisoare, pentru o presupusă evaziune fiscală de 10 milioane de euro din trei contracte încheiate cu RAEDPP (Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat) Constanţa şi Confort Urban SRL Constanţa.
 
Într-un alt dosar, denumit generic „dosarul Campusului Henri Coandă“, Avraham Morgenstern a fost trimis în judecată alături de Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, dar şi de fratele acestuia, senatorul Alexandru Mazăre. În cauză, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au solicitat şi au obţinut arestarea în lipsă a omului de afaceri Elan Schwartzenberg, el fiind cercetat pentru complicitate la dare de mită.

 
Cel de al treilea magistrat care a decis ieri arestarea lui Radu Mazăre este Daniel Grădinaru, tot din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acesta face parte din completul care judecă dosarul denumit generic Campusul Social Henri Coandă, anterior menţionat.
 
De asemenea, Daniel Grădinaru judecă, alături de alţi doi colegi magistraţi, dosarul care a zguduit Consiliul Judeţean Constanţa! Mai precis, este vorba despre cauza în care mai mulţi directori din CJC au fost condamnaţi, în primă instanţă, alături de câţiva oameni de afaceri din Constanţa, la peste 70 de ani de închisoare. Cea mai mare pedeapsă a primit-o Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, respectiv 15 ani de închisoare.
 
Radu Ştefan Mazăre se află în Madagascar, unde face demersuri pentru a obţine azil politic.
 
În prezent, fostul edil-şef al constănţenilor este judecat în prezent în patru dosare penale, toate instrumentate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 

Cauzele, denumite generic, sunt:
 
1 - „Retrocedările din Constanţa“ - dosar soluţionat în primă instanţă. Urmează decizia ÎCCJ, care va fi definitivă.
 
2 - „Terenurile din Mamaia“, în care a fost deferit Justiţiei (în aprilie 2015) alături de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu - dosarul se află pe rolul Tribunalului Constanţa. La termenul din data de 19 decembrie 2017, instanţa a dispus amânarea cauzei la data de 30 ianuarie „pentru imposibilitatea obiectivă de prezentare a inculpatului Mazăre şi a apărătorilor aleşi“. Aici, Radu Mazăre este suspectat de săvârşirea a patru infracţiuni de abuz în serviciu.
 
3 - Cel în care este „coleg“ cu fostul viceprimar al Constanţei Gabi Stan, cu omul de afaceri Sorin Strutinsky, dar şi cu alte persoane, printre ele aflându-se cinci salariaţi ai Primăriei Constanţa. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 23 ianuarie 2018. În cauză, Radu Mazăre este suspectat de luare de mită (trei infracţiuni), de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi de conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale). Cei mai sus precizaţi au fost trimişi în judecată în decembrie 2015.
 
În prezenta cauză, Înalta Curte a emis, ieri, mandatul de arestare în lipsă. De asemenea, tot în acest dosar, Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky au fost arestaţi preventiv în 2015.
 
4 - Dosarul Campusului Social Henri Coandă, unde Radu Mazăre a fost trimis în judecată (aprilie 2016) alături de Alexandru Mazăre, fost senator în Parlamentul României, şi de omul de afaceri Avraham Morgenstern. Dosarul se află la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Următorul termen va avea loc azi. În cauză, Radu Mazăre este bănuit de luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni).
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii