Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:05 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Civil din Corbu, proprietar pe o parte din terenul unității militare de la Capu Midia. Ce hotărâre a luat Tribunalul Constanța

ro

21 Nov, 2020 00:00 2428 Marime text
  • Tribunalul Constanța a pronunțat, în apel, decizia prin care terenul se va întoarce în proprietatea Ministerului Apărării Naționale, astfel cum se solicitase.
  • Judecătorii Tribunalului au constantat că nu putea fi chemată în judecată Comisia Locală pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Corbu, căci nu are calitate procesuală pasivă.
  • Instanța Tribunalului a menținut în rest prima hotărâre, a Judecătoriei Constanța, prin care s-a constatat nulitatea parțială absolută a titlului de proprietate deținut de civil.

Magistrații Tribunalului Constanța au luat o decizie, în faza de apel, în procesul în care Ministerul Apărării Naționale s-a plâns de faptul că o parte din terenul cazărmii 769 Capu Midia a ajuns la un civil, în urma unei împroprietăriri.

După ce Judecătoria Constanța a decis, în primă instanță, că terenul este al MApN, făcând parte din unitatea militară, Tribunalul Constanța a schimbat doar în parte această hotărâre, apreciind că MApN nu putea chema în judecată Comisia Locală pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Corbu.

Astfel, au stabilit judecătorii de la Tribunal, Comisia Locală pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Corbu nu avea calitatea procesuală pasivă cerută de lege pentru a fi parte în proces.

În rest, instanța de apel a menținut celelalte dispoziții ale hotărârii Judecătoriei Constanța, care a decis, așa cum am precizat anterior, ca terenul din unitatea militară să revină în proprietatea Ministerului Apărării, de unde nu ar fi trebuit să plece vreodată.
 

Dosarul 14637/212/2019

Așa cum arătam în edițiile anterioare, Ministerul Apărării Naționale a dat în judecată autoritățile locale și județene din Corbu, după ce a constatat că un civil a devenit proprietar pe o parte din terenul cazărmii 769 Capu Midia, spun militarii.

În replică, civilul a invocat justul titlu și buna credință pentru a își legitima dreptul asupra terenului în discuție, iar comisiile de stabilire a dreptului de proprietate au precizat, prin actele depuse la dosarul cauzei, că împroprietărirea s-a făcut cu respectarea legislației în vigoare.

Procesul s-a desfășurat inițial la Judecătoria Constanța, începând cu anul 2019, magistrații constatând în luna martie 2020 nulitatea absolută parțială a titlului de proprietate, cu privire la suprafața de teren în cauză.

Dosarul civil are numărul 14637/212/2019, iar în cererea de chemare în judecată, menționată în Hotărârea nr. 2594/2020 a Judecătoriei Constanța, se arată că MApN a solicitat „constatarea nulității absolute parțiale a titlului de proprietate nr. 6684/20.01.2009“.

 

7,2 hectare, în litigiu

Titlul fusese emis de Comisia Județeană Constanța pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor, iar anularea se cerea „pentru terenul în suprafață de 7,2 ha situat pe teritoriul comunei Corbu, județul Constanța, identificat cu numărul cadastral 107698, înscris în cartea funciară nr. 107698 a localității Corbu, județul Constanța“.

Astfel, potrivit hotărârii citate pe rolli.ro, „în motivarea în fapt a acțiunii, reclamantul a arătat, în esență, că prin titlul de prorpietate nr. 6684/20.01.2009 i s-a reconstituit pârâtului G. I. dreptul de proprietate pentru terenul situat pe teritoriul comunei Corbu, județul Constanța, asupra căruia dreptul de proprietate aparține Statului Român, iar dreptul de administrare a fost atribuit Ministerului Apărării Naționale“.

În continuare, MApN a menținat „că suprafața de teren de 7,2 ha pentru care s-a emis titlul de proprietate face parte din terenul cazărmii 769 Capu Midia, care este inclus în ,«Inventarul bunurilor ce alcătuiesc domeniul public al statului», aprobat inițial prin H.G. nr. 1045/2000, iar ulterior prin H.G. nr. 1326/2001, H.G. nr. 45/2003, H.G. nr. 15/2004, H.G. nr. 2060/2004, H.G. nr. 1705/2006, cu codul de clasificare 8.29.09, număr MF (...), indicativ de cazarmă 769 Capu Midia, titularul dreptului de proprietate fiind Statul Român, situație confirmată și de Direcția Generală de Reglementare în Domeniul Activelor Statului, potrivit adresei din data de 13.11.2009, anexată cererii“.

La rândul său, Comisia Locală Corbu de Stabilire a Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor a formulat întâmpinare prin care „a solicitat, în esență, respingerea acțiunii ca inadmisibilă și nefondată, arătând că nici reclamantul și nici Statul Român nu au contestat actele administrativ jurisdicționale care au stat la baza emiterii titlului de proprietate acesta din urmă fiind emis în temeiul Legii nr. 18/1991, iar Hotărârea Comisiei Județene prin care s-a validat propunerea Comisiei Locale de Fond Funciar nu a fost anulată de către o instanță de judecată în cadrul exercitării controlului de legalitate“, conform rolii.ro.

Și Comisia Județeană Constanța pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Constanța a ridicat excepția lipsei calității procesuale active a reclamantului și excepția lipsei de interes motivat de faptul că MApN nu este titularul dreptului de proprietate, iar pe fondul cauzei a solicitat respingerea acțiunii ca neîntemeiată.

 

Ce a susținut civilul

La rândul său, civilul care fusese împroprietărit în unitatea militară de la Capu Midia a formulat și el întâmpinare.

Acesta a solicitat respingerea acțiunii ca neîntemeiată, motivat de faptul că a fost de bună-credință la momentul dobândirii imobilului teren în suprafață de 7,2 ha.

În același timp, omul a formulat cerere reconvențională prin care a solicitat ca „instanța să constate că a dobândit prin uzucapiunea de scurtă durată dreptul de proprietate cu privire la suprafața de teren de 7,2 ha – (...), fiind întrunite condițiile uzucapiunii, respectiv justul titlu și buna credință“.

Nu în ultimul rând, acesta a formulat și cerere de chemare în garanție prin care a solicitat „obligarea pârâtei Comisia Locală Corbu de Stabilire a Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor ca, în eventualitatea admiterii acțiunii principale, să procedeze la reconstituirea unei alte suprafețe de teren similară celei ce a făcut obiectul titlului de proprietate nr. 6684/20.01.2009, în suprafață de 7,2 ha, dar și obligarea pârâtei Comisia Județeană Constanța pentru Stabilirea Dreptului de Propriteate Privată asupra Terenurilor Constanța la emiterea titlului de propritate aferent“.
 

MApN, câștig de cauză la judecătorie și tribunal

Așa cum arătam în edițiile anterioare, la finalul procesului, în urma deliberărilor, magistrații Judecătoriei Constanța au hotărât să admită acțiunea Ministerului Apărării Naționale și a constatat nulitatea absolută parțială a titlului de proprietate al civilului, cu privire la parcela care face parte din unitatea militară.

Acum, Tribunalul Constanța a întărit această hotărâre, dar a precizat că MApN nu trebuia să cheme în judecată Comisia Locală pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Asupra Terenurilor Corbu, căci entitatea nu avea calitatea procesuală pasivă.

Hotărârea Tribunalului Constanța poate fi atacată în recurs, în termen de 30 de zile de la comunicare.

În cazul în care se va declara recurs, cazul va ajunge pe masa Curții de Apel Constanța.


Citește și:

Şantierul Naval Mangalia, la judecată cu UM 02550 Bucureşti - Departamentul pentru Armamente
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii