Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:14 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CJC, nemulțumit de victoriile asistenților medicali ai Spitalului Județean Constanța

ro

31 Jan, 2022 00:00 2300 Marime text
  • Procesele vizează locuințele de serviciu ce fuseseră puse la dispoziția asistenților medicali în Complexul Summerland, din Mamaia.
  • Nemulțumiți de decizia primei instanțe de a anula hotărârile CJC, reprezentanții consiliului au declarat recurs, iar unul dintre cazuri a ajuns recent pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța.
  • Un al treilea dosar așteaptă decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru a se stabili la ce instanță se va judeca.
 
Consiliul Județean Constanța a pierdut două dintre procesele deschise de unii dintre asistenții medicali din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei“ Constanța pentru locuințele de serviciu din Complexul Summerland din Mamaia.
 
Nemulțumiți de decizia primei instanțe, reprezentanții CJC au declarat recurs, iar unul dintre cazuri a ajuns recent pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța.
 
Un al treilea dosar așteaptă decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru a se stabili la ce instanță se va judeca.
 
Amintim, trei dintre asistenții medicali ai Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, care foloseau locuințele de serviciu din Complexul Summerland, din Mamaia, au dat în judecată Consiliul Județean Constanța și au obținut suspendarea hotărârilor prin care fuseseră lăsați fără locuințele de serviciu.
 
Între timp, instanța a început să anuleze, în parte, hotărârile CJC contestate.
 
„Anulează în parte hotărârea Consiliului Județean Constanța“
 
Astfel, recent, magistrații Tribunalului Constanța au decis să mai anuleze în parte o hotărâre a Consiliului Județean Constanța prin care asistenții medicali ai SCJU rămâneau fără locuințele de serviciu.
 

Decizia a fost luat în dosarul 3793/118/2021, deschis de asistentul medical șef al Secției de Ortopedie a SCJU Constanța, Violenta Elena Cizmașu. Hotărârea instanței a fost pronunțată de completul CA18 al Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, prezidat de magistratul Raluca Elena Lupu.
 
Se arată în minuta Hotărârii nr. 2271/2021 a Tribunalului că instanța „admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Cizmaşu Violeta-Elena în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Judeţean Constanţa. Anulează în parte Hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa nr. 32 din 17.02.2021 privind încetarea dreptului de administrare constituit în favoarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă «Sfântul Apostol Andrei» Constanţa asupra imobilelor-locuinţe de serviciu situat în municipiul Constanţa, (...), respectiv dispoziţiile hotărârii în ceea ce priveşte imobilul locuinţă de serviciu situat în Constanţa, b-dul Mamaia, (...)“.
 
În continuare, instanța „anulează Hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa nr. 60 din 24.03.2021 privind respingerea plângerii prealabile. Suspendă în parte executarea Hotărârii Consiliului Judeţean Constanţa nr. 32 din 17.02.2021 privind încetarea dreptului de administrare constituit în favoarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă «Sfântul Apostol Andrei» Constanţa asupra imobilelor-locuinţe de serviciu situat în municipiul Constanţa, b-dul Mamaia (...), respectiv dispoziţiile hotărârii în ceea ce priveşte imobilul locuinţă de serviciu situat în Constanţa, b-dul Mamaia, (...), până la soluţionarea definitivă a cauzei“.
 
Primele hotărâri anulate în parte
 
Amintim, la finele lunii noiembrie 2021, o hotărâre similară era pronunțată în dosarul 3794/118/2021, deschis de Emilia Băltărețu, asistent medical generalist S, cauză în care instanța a decis să admită în parte cererea formulată de aceasta, în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Județean Constanța.

 
Decizia în acest dosar a fost pronunțată de Tribunalul Constanța, în completul CA9, prezidat de magistratul Iulia Laura Opariuc Dan, președintele Secției de contencios administrativ și fiscal.
 
În minuta Hotărârii nr. 2070/2021 a Tribunalului se arată că instanța  2070/2021 a Tribunalului se arată că instanța „dispune anularea Hotărârii Consiliului Județean Constanța nr. 59/24.03.2021, privind respingerea plângerii prealabile formulată de către reclamantă împotriva Hotărârii Consiliului Județean Constanța nr. 32/17.02.2021“.
 
În același timp, instanța „dispune anularea în parte a Hotărârii Consiliului Județean Constanța nr. 32/17.02.2021, privind încetarea dreptului de administrare constituit în favoarea Spitalului Clinic Județean de Urgență «Sfântul Apostol Andrei» Constanța asupra imobilului – locuință de serviciu cu destinația de locuință de serviciu, situat în (...)“.
 
Nu în ultimul rând, instanța „dispune suspendarea în parte a executării HCJ Constanţa nr. 32/17.02.2021, privind încetarea dreptului de administrare constituit în favoarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Apostol Andrei» Constanţa, asupra imobilului - locuinţă de serviciu situat în (...)“.
 
Decizia Tribunalului Constanța a fost atacată acum de reprezentanții Consiliului Județean Constanța, dosarul fiind înregistrat vineri, 28 ianuarie 2022, pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța.
 
Hotărârile CJC, suspendate în instanță
 
Amintim, cei trei asistenți medicali obținuseră în instanță, în primăvară, suspendarea hotărârilor Consiliului Județean Constanța prin care le era încetat dreptul de a folosi locuințele de serviciu.
 
 
În Hotărârea nr. 662/2021, prin care Tribunalul a decis suspendarea unei astfel de HCJ (în dosar 2243/118/2021), instanța a arătat că „raportul de specialitate nu menționează nici care sunt categoriile socio-profesionale pe care, probabil, le apreciază mai importante decât cea a personalului medical salariat al Spitalului Clinic Județean de Urgență, nici de ce e prioritar să le fie asigurate acestora locuințele de serviciu în defavoarea personalului medical cărora le deserveau până la acel moment și nici care au fost criteriile în baza cărora au fost nominalizate cele 4 apartamente dintre cele 25 de imobile cu destinația de locuință de serviciu aflat în administrarea Spitalului Clinic Județean de Urgență «Sfântul Apostol Andrei»“.
 
Totodată, judecătorii au arătat și în acest caz că „pentru ca instanța de contencios administrativ să se poată pronunța asupra legalității actului administrativ dedus judecății, ea trebuie să cunoască rațiunile de fapt și de drept care au stat la baza emiterii sau adoptării acestuia“.
 
„Astfel, din analiza formală a susținerilor reclamantei coroborate cu înscrisurile depuse la dosar se reține că situația invocată de către reclamantă creează un indiciu de nelegalitate, un argument juridic aparent valabil în ceea ce privește nelegalitatea actului a cărui suspendare a executării se solicită“, se arată în hotărârea citată pe www.rolii.ro.
 
Caz analizat de Curtea Supremă
 
Așa cum precizam anterior, un al treilea dosar de acest gen urmează să fie analizat și de Înalta Curte de Casație și Justiție a României, care va decide ce instanță este competentă să-l judece.
 
Astfel, cazul aflat acum pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României este înregistrat sub indicativul 3792/118/2021 și a fost deschis de Lucian Dogariu, asistent medical generalist.
 
La data de 23 noiembrie 2021, Tribunalul București căruia îi fusese transmis dosarul de către judecătorii de la Tribunalul Constanța, a admis excepția necompetenței teritoriale a instanței și a declinat dosarul în favoarea Tribunalului Constanța.
 
Totodată, instanța a constatat ivit conflictul negativ de competență, așa încât „înaintează dosarul la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru soluționarea conflictului negativ de competență“.
 
Înalta Curte de Casație și Justiție va analiza dosarul la data de 10 martie 2022 și va decide ce instanță îl va judeca.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Consiliul Județean Constanța, învins în instanță de asistenții medicali. De la ce a pornit totul. Avem motivarea judecătorilor (documente)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii