CNSC a dispus anularea licitației pentru „Perdea Verde” în sudul municipiului Primăria Constanța pierde definitiv procesul achiziției la Curtea de Apel și trebuie să reia procedura de la capăt!
CNSC a dispus anularea licitației pentru „Perdea Verde” în sudul municipiului: Primăria Constanța pierde
27 May, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1221
Marime text
- Primăria Constanța a inițiat în septembrie 2023 printr-un anunț de participare simplificat o achiziție ce vizează execuție de lucrări aferente obiectivului de investiţii „Perdea Verde”
- Valoarea totală estimată anunțată era de 17.057.454.77 lei
- Prin acest proiect se intenționa ca în zona de sud a municipiului să fie amenajată o perdea verde pe două terenuri neutilizate la ieșire din Constanța, spre Lazu și Cumpăna
- Licitația a fost contestată iar pe 5 aprilie a.c., Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a emis o decizia nr.880/C5/689 prin care a dispus anularea rezultatului procedurii a comunicării rezultatului, precum și reevaluarea ofertei contestatoarei, astfel cum rezultă din motivare
- Ulterior, Primăria Constanța a atacat decizia Consiliului la Curtea de Apel
- La termenul din 15 mai 2025, completul de la Curte au respins plângerea municipalității ca nefondată
Primăria Constanța a inițiat în septembrie 2023 printr-un anunț de participare simplificat o achiziție ce vizează execuție de lucrări aferente obiectivului de investiţii „Perdea Verde”.
Valoarea totală estimată anunțată era de 17.057.454.77 lei.
Prin acest proiect se intenționa ca în zona de sud a municipiului să fie amenajată o perdea verde pe două terenuri neutilizate la ieșire din Constanța, spre Lazu și Cumpăna.
Reamintim că Primăria Constanţa a emis în mai 2022 un certificat de urbanism în vederea obţinerii autorizaţiei pentru implementarea proiectului „Perdea verde”, în vederea reducerii poluării iar pe 8 august 2022 a fost emisă autorizația de construire nr. 743 inclusiv organizare de șantier pentru acest proiect.
Documentul avea o valabilitate de 24 de luni.
Termenul pentru începerea efectivă a lucrărilor era de 12 luni de la data emiterii autorizației de construire, însă iată că abia după un an s-a organizat licitația pentru execuția acestui proiect .
Licitația a fost contestată inițial la CNSC
Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare pentru execuție de lucrări aferente obiectivului de investiţii „Perdea Verde”.a fost 27.09.2023. Au depus oferte 5 societăți comerciale iar 4 dintre acestea au fost respinse, printre care și cea a contestatoarei.
Licitația a fost contestată iar pe 5 aprilie a.c., Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a emis o decizia nr.880/C5/689 prin care a admis capătul subsidiar din contestația formulată de RO Verde Landscaping SRL în contradictoriu cu Primăria municipiului Constanța, în calitate de autoritate contractantă și a dispus anularea rezultatului procedurii a comunicării rezultatului, precum și reevaluarea ofertei contestatoarei, astfel cum rezultă din motivare.
Totodată, în temeiul art. 26 alin. (9) din Legea nr. 101/2016, CNSC a respins ca nedovedit capatul de cerere referitor la cheltuielile de judecată.
Solicitarea contestatoarei de a se dispune anularea procedurii de atribuire este motivată prin prisma faptului că, în cursul procedurii de evaluare a ofertelor, autoritatea contractantă a revenit din etapa de evaluare a propunerilor financiare în etapa de evaluare a propunerilor tehnice.
În susținerea legalității procesului de evaluare, autoritatea contractantă - Primăria Constanța a solicitat la rândul său Consiliului să rețină că nicio prevedere legală nu interzice autorității contractante să revină într-o etapă de evaluare anterioară (în speță din etapa de evaluare a propunerilor financiare în etapa de evaluare a propunerilor tehnice) atunci când apreciază că se impune o astfel de măsură. Așadar, cu referire la faptul că, în opinia contestatoarei, procedura ar fi viciată întrucât Primăria Constanța, prin comisia de evaluare, după ce a decriptat ofertele financiare,a revenit în etapa de evaluase a propunerilor tehnice, autoritatea contractantă a mai solicitat Consiliului să rețină caracterul nefondat al criticii, având în vedere că autoritatea contractantă are acest drept în situația în care constată că se impune o astfel de evaluare (...).
Vă reamintim că de elaborarea documentației tehnico-economice aferentă obiectivului de investiții „Perdea Verde” s-a ocupat Tera Design Studio SRL din județul Ilfov.
Primăria Constanța pierde defintiv procesul achiziției la Curtea de Apel
Nemulțumită de decizia Consiliului, Primăria Constanța s-a adresat instanțelor de judecată.
Magistrații de la Curtea de Apel Constanța s-au pronunțat în dosarul nr.225/36/2024 aflat pe rolul secției de contencios administrativ si fiscal, având ca obiect un litigiu privind achiziţiile publice plângere - decizia CNSC nr. 880/C5/689/05.04.2024, pe care o puteți studia integral în secțiunea „documente".
Reclamant în dosar a fost municipiul Constanța iar pârâți societățile comerciale: SC RO Verde Landscaping SRL și SC Almma Contractors Grup SRL.
La termenul din 15 mai 2025, completul de la Curte au respins plângerea municipalității ca nefondată.
Iată soluția pe scurt: „Respinge excepția lipsei de interes a plângerii. Respinge plângerea, ca nefondată. Definitivă. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților prin grefa instanței, astăzi, 13.05.2024".
Ce presupunea investiția?
Investiția presupune lucrări de amenajarea acceselor principale și secundare, amenajarea de alei pietonale, platforme din Iemn pentru diverse activități, amfiteatru verde, loc de joacă pentru copii, zonă pentru fitness, zonă parc chinologic, lucrări de sistematizare verticală, barieră verde, poziționată la limita parcului, pajiști urbane, aliniamente cu colorit deosebit, „pădure exotică" - amenajare luxuriantă de bambus și rockie cu spații de ședere de tip hamac, realizate în interiorul aleilor secundare închise dar și lucrări tehnico-edllitare pentru asigurarea alimentării cu energie electrică, racordurile la rețelele de apă și canalizare, supraveghere video și asigurare Wi-Fi, grup sanitar- un pavilion cu acoperiș verde, cu regim de înălțime parter.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Un alt proiect al administrației Chițac, intră în prelungiri Investiția „Perdea Verde” din zona de sud a municipiului, scoasă la licitație cu un an înainte de alegeri (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii