„Cocaina de la Marea Neagră“ Unul dintre cele mai mari dosare de trafic de droguri din România a ajuns în instanță. Operațiunea a primit numele de cod „Frații Grimm“. Iată motivul
„Cocaina de la Marea Neagră“: Unul dintre cele mai mari dosare de trafic de droguri din România a ajuns
16 Jul, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
2150
Marime text
- Drogurile au o valoarea de piață de aproximativ 600.000.000 euro dacă ar fi fost vândută en detail.
- Dosarul se află acum la tribunalul București.
- În cauză au fost trimiși în judecată și doi polițiști.
Procurorii DIICOT au anunțat ieri finalizarea anchetei într-unul dintre cele mai mari dosare de trafic de droguri din țara noastră! Este vorba despre cauza denumită generic „Cocaina de la Marea Neagră“, dosar în care au fost trimise în judecată mai multe persoane, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, aderare și sprijinire a unui grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de infracțiuni grave, trafic internațional de droguri de mare risc, trafic ilicit de droguri de mare risc, dare de mită, luare de mită și fals în declarații în formă continuată.
Prin actul de sesizare s-a reținut faptul că în cadrul operațiunii cu nume de cod atribuit „Grimm Brothers” (Frații Grimm – Jacob şi Wilhelm Grimm, cunoscuți pentru renumitele basme şi povestiri pentru copii) a fost investigată o grupare infracțională organizată implicată în transportul de droguri de mare risc pe cale maritimă, până în apele teritoriale românești, respectiv Marea Neagră – Delta Dunării cu destinație finală țări din Balcanii de Vest, dar și țări din Europa de Vest, Olanda, Belgia și Spania.
Operațiunii i-a fost atribuit acest nume de cod întrucât în absența unor sesizări anterioare, organele judiciare au reconstituit și probat traseul infracțional post factum, exclusiv pe baza datelor, indiciilor și urmelor adunate în urma activităților judiciare desfășurate de procurorii DIICOT împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate-Serviciul Antidrog, IGPR, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și a datelor furnizate de Drug Enforcement Administration (D.E.A.), Europol, Interpol, precum și de celelalte instituții de law enforcement cu care s-a cooperat în baza dispozițiilor Legii 302/2004, privind cooperarea judiciară internațională în materie penală.
Povestea oficială - Sheik-ul
Gruparea infracțională organizată investigată integrează un cetățean de origine libaneză cu rezidența în Brazilia, cetățeni brazilieni, dar și de alte naționalități (cum ar fi membrii echipajelor celor două nave folosite la transportul drogurilor din Brazilia), precum și cetățeni români, spanioli, sârbi și ucrainieni.
Astfel, în perioada ianuarie 2019-martie 2019, inculpaţii s-au constituit într-un grup infracțional organizat cu scopul de a transporta o cantitate semnificativă de cocaină din America de Sud – Brazilia, Portul Belem, furnizată de inculpatul N.E.N.J. zis „Sheik-ul” (cetățean libanez cu reședința în Brazilia), iar ulterior de a extrage această cantitate de cocaină din apele teritoriale românești ale Mării Negre și de a o preda persoanelor din cadrul grupării infracționale responsabile cu transportul acesteia spre țări din Europa de Vest şi Balcanii de Vest, în vederea
plasării pe pieţele din Europa.
Din cercetările efectuate au rezultat urmatoarele:
Sheik-ul conducea în anul 2019, în Brazilia, o organizaţie criminală specializată în colectarea unor cantităţi mari de droguri din ţările producătoare din America de Sud (Bolivia, Columbia, Peru) şi în distribuirea acestora către cumpărători en gros din state predominant europene. La începutul anului 2019, membri ai Balkan Cartel l-au contactat pe Sheik, prin intermediul unor cetăţeni sârbi care activau în organizaţia condusă de acesta, pentru a cumpăra şi transporta către Europa (cu punct de intrare prin România), cantitatea de 3 tone cocaină cu o concentraţie deosebit de ridicată.
În acelaşi timp, reprezentanţii Balkan Cartel au contractat serviciile unor persoane specializate în recuperarea şi transportul drogurilor din apele mării, respectiv ale inculpaţilor D.D.A. , L.P.R.P. , L.P.E.J., toţi cetăţeni spanioli. Liderul acestei grupări specializate în extracţia drogurilor a fost inculpatul L.P.R.P., cetățean spaniol, supranumit de ceilalți membri ai grupului, „Șeful”.
Potrivit informațiilor transmise de către Interpol Brazilia, Sheik-ul a fost arestat la data de 21.10.2019 şi se află încarcerat în Brazilia, în Penitenciarul „Paulo Luciano Campos” din statul Sao Paulo, oraş Avare, fiind condamnat la o pedeapsa de 22 ani închisoare pentru trafic de droguri.
Dosarul de la Tribunalul Tulcea
Obiectul contractului a fost recuperarea cocainei din apele Mării Negre, manipularea şi depozitarea „mărfii” în condiţii de siguranţă şi asigurarea legăturii cu cetăţenii sârbi (inculpatul S.P. , numiţii K.T. și C.N. – aceştia fiind trimiși în judecată prin rechizitoriul Biroului Teritorial Tulcea din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și alți membrii ai Cartelului), trimiși pentru a tranporta pe cale rutiera cocaina în afara teritoriului României, către Europa de Vest şi Balcanii de Vest.
Dosarul se află pe rolul Tribunalului Tulcea, noul termen fiind stabilit pentru jumătatea lunii august. Oricare va fi decizia judecătorilor din Tulcea, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
Pentru ducerea la îndeplinire a contractului, inculpatului L.P.R.P. i s-au pus la dispoziţie de către angajatori mari sume de bani în euro, cu care acesta să achiziţioneze toată logistica şi serviciile necesare şi să plătească persoanele cooptate pentru a ajuta la desfaşurarea operaţiunii, dată fiind amploarea acesteia şi cantitatea deosebit de mare de droguri traficate. Din activitățile investigative a reieșit că în perioada 11.03.2019- 23.03.2019 gruparea a desfășurat pe teritoriul României activități de plasare în apele teritoriale a unei mari cantități de cocaină (aproximativ 3 tone) pentru a fi introduse în țară și apoi transportate spre țări din Europa de vest.
Activitățile infracționale ale grupului au vizat în principal trei componente:
a) Componenta de plasare a cocainei în apele teritoriale
Componenta de plasare a cocainei în apele teritoriale a implicat o navă maritimă cu pavilion Insulele Marshall și echipajul acesteia, precum și o altă navă maritimă cu pavilion ucrainean. Din probe a rezultat că prima navă a încărcat în Portul BELEM – Brazilia la data de 09.02.2019 pornind spre Constanța, încărcătura constând inclusiv în cantitatea de 3 tone cocaină, care trebuia să ajungă în Europa, România. Responsabilă pentru plasarea cocainei a fost o persoană aflată în conexiune strânsă cu Sheik-ul.
b) Componenta de introducere a cocainei în România
De această componentă s-a ocupat o celulă bine constituită, formată din 15 persoane de naționalitate română, spaniolă și ucraineană, toate inculpate în prezenta cauză. Aceștia au început să ajungă în România începând cu data de 11.03.2019 și au plecat intempestiv în perioada 22/23.03.2019, majoritatea lor aflându-se în prezent în Spania. În România, inculpații au cumpărat două bărci de viteză, un autoturism de teren, au închiriat 6 autoturisme ( de teren şi transport marfă tip dubiţă) precum și două pensiuni în zona Deltei Dunării, pe Brațul Sfântul Gheorghe, județul Tulcea pentru a desfășura activități de recuperare din apele teritoriale ale României a cocainei și aducere pe uscat cu cele două bărci cumpărate. Operațiunea de recuperare a fost întreruptă de faptul că una dintre bărci, ce conţinea cantitatea de aproximativ 1.040 kg cocaină, s-a răsturnat în zona plajei din localitatea Sf.Gheorghe, judeţul Tulcea, moment în care autorităţile s-au sesizat şi au fost demarate investigaţiile în cadrul operațiunii „Grimm Brothers”.
c) Componenta de transport a cocainei spre Europa de Vest/Balcanii de Vest
Această componentă trebuia să fie acoperită de o celulă de transport formată din cetățeni sârbi ce dețineau mijloace de transport de tip TIR ce aveau prevăzute compartimente ascunse în caroseria remorcilor. În compartimentele ascunse din cele două tiruri identificate se puteau transporta aproximativ 3 tone cocaină. Introducerea cocainei pe teritoriul României a survenit și în condițiile unor disfuncționalităţi tehnice la sistemul SCOMAR, astfel cum rezultă din probele administrate în cauză. Transportul cocainei a fost preluat de către şoferii unor auto-tiruri, respectiv doi cetăţeni sârbi arestaţi preventiv în altă cauză a Biroului Teritorial Tulcea, care au fost coordonați de către o grupare de criminalitate organizată de cetățeni sârbi care au ramificații în Olanda, Spania, Belgia și America de Sud, reprezentată de inculpatul S.P..
Gruparea era foarte bine organizată și avea o mare penetrabilitate în Serbia dar și în alte state folosind celule bine organizate pentru desfășurare operațiunilor lor.
Se impune mențiunea că, dată fiind puritatea (gradul de concentrație deosebit de ridicat, în jur de aproximativ 90%) cocainei depistate (1.797,399 kilograme în total), valoarea de piață a acesteia este de aproximativ 200.000.000 euro en gros, respectiv aproximativ 600.000.000 euro en detail, astfel cum rezultă și din datele furnizate de către Agenția Națională Antidrog, potrivit Raportului anual cu privire la traficul și consumul de droguri în anul 2018 în România.
Rolul polițiștilor
În sarcina inculpaţilor Bobîrnea Costinel Tudorel și Popaene Constantin Cătălin s-au reținut infracțiunile de luare de mită, și fals în declarații în formă continuată, constând în aceea că, în noaptea de 21-22.03.2019, în calitate de agenți ai Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au pretins și primit de la coinculpații M.I. și L.P.R.P. câte 1.000 euro fiecare pentru a nu întocmi dosar penal suspectului, L.G.D., pe care
l-au depistat în trafic conducând cu permis necorespunzător categoriei,
un autoturism ce tracta o remorcă pe care se afla ambarcațiunea în care
se găsea cantitatea de aproximativ 3 kg. cocaină, din marfa recuperată
din apele Mării Negre.
Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului București.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Citește și
Droguri de aproximativ 300 de milioane euro. Dosarul, aflat la Tribunalul Tulcea, amânat pentru luna august
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii