Comandorul (r) Popescu Lucian Doralin, de la U.M. 02028 Constanţa, trimis în judecată! Cazul, declinat la Constanța
Comandorul (r) Popescu Lucian Doralin, de la U.M. 02028 Constanţa, trimis în judecată! Cazul, declinat la Constanța- Instanța din capitală a admis excepţia necompetenţei după calitatea persoanei a Tribunalului Militar Bucureşti.
- Ca urmare, tribunalul a declinat, potrivit datelor oficiale, „competenţa de soluţionare a cauzei privindu-l pe comandor (rez.) Popescu Lucian Doralin, fost în cadrul 02028 Constanța (...), trimis în judecată prin rechizitoriul nr. 68/P/2023 din 05.04.2023 al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București pentru săvârşirea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 335 alin. 2 teza III C.pen., în favoarea Judecătoriei Constanţa, căreia i se trimite dosarul“.
- Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Cazul comandorului (r) Popescu Lucian Doralin, de la U.M. 02028 Constanţa, trimis în judecată de Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 335 alin. 2 teza III C.pen., va fi judecat la Constanța!
Conform portalului instanțelor de judecată, instanța militară din capitală a admis excepţia necompetenţei după calitatea persoanei a Tribunalului Militar Bucureşti.
Ca urmare, tribunalul a declinat, potrivit datelor oficiale, „competenţa de soluţionare a cauzei privindu-l pe comandor (rez.) Popescu Lucian Doralin, fost în cadrul 02028 Constanța (...), trimis în judecată prin rechizitoriul nr. 68/P/2023 din 05.04.2023 al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București pentru săvârşirea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 335 alin. 2 teza III C.pen., în favoarea Judecătoriei Constanţa, căreia i se trimite dosarul“.
Pe scurt, comandorul (r) Popescu Lucian Doralin, fost șef de stat major la UM 02192 Constanța, Academia Navală Mircea cel Bătrân, a trecut în rezervă.
Dosarul 95/753/2023 a ajuns zilele trecute la Judecătoria Constanța, urmând ca în perioada următoare să fie stabilit un prim termen de judecată.
Oricare va fi decizia judecătoriei, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Conform procurorilor, în actul de sesizare se reţine, în fapt, că la data de 07.11.2022, în jurul orelor 12.04, cel în cauză ar fi „condus pe drumurile publice, respectiv, Port Constanța, zona porții de acces 1, un autoturism, deși avea suspendat exercițiul dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile“.
„Prin procesul-verbal (...) din data de 10.09.2022, asumat prin semnătură, inculpatului (...), militar cu grad de comandor în cadrul Unității Militare 02028 Constanța, (...) i-a fost aplicată amendă contravențională pentru încălcarea dispozițiilor art. 102 alin. 3 lit. e din OUG 195/2002, fiindu-i suspendat exercițiul dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile începând cu data de 26.09.2022.
Prin cererea nr. 458278 din data de 28.09.2022, inculpatul (...) a solicitat I.P.J. Constanța – Serviciul Rutier reducerea cu o treime a perioadei de suspendare a exercițiului dreptului de a conduce, solicitare admisă prin Dispoziția Șefului Serviciului Rutier nr. 458278 din data de 28.10.2022“, potrivit procurorilor.
„Conform înscrisului nr. 457682 din data de 17.11.2022, înaintat de I.P.J. Constanța – Serviciul Rutier, ca urmare a reducerii operate, față de inculpatul (...) s-a procedat la suspendarea exercițiului dreptului de a conduce în perioada 26.09.2022 – 24.11.2022, sancțiune complementară de care inculpatul avea cunoștință. Prin ordonanța procurorului militar din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București s-a dispus respingerea cererii de încheiere a unui acord de recunoaştere a vinovăţiei formulată de inculpat“, se mai arată în actul de sesizare a instanței.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Surse documentare: rejust.ro și portal instanțe de judecată.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
UPDATE. DNA „lansează bomba“ la Constanța!
Este vizat fostul comandant al Detașamentului 3 Mobil Jandarmi Ordine Publică
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp