Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:54 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Complet de divergență pentru pretențiile lui Chițac, de la Mazăre! La mijloc sunt 4,38 de milioane de dolari. Un judecător a vrut să se abțină

ro

01 Feb, 2024 17:00 1147 Marime text
  • Este vorba despre dosarul cu indicativul 2511/118/2021*, în care municipalitatea încearcă să recupere o sumă de circa 4,38 de milioane de dolari, pe care o reclamă ca fiind prejudiciu cauzat în Dosarul Retrocedărilor, cazul de retrocedare „Leșe“.
Magistrații Curții de Apel s-au reunit în complet de divergență pentru a soluționa o cerere de abținere formulată de magistratul Veronica Tudor, într-unul dintre procesele care vizează pretențiile ridicate de administrația Vergil Chițac în legătură cu Dosarul Retrocedărilor din Constanța.
 
Este vorba despre dosarul cu indicativul 2511/118/2021*, în care municipalitatea încearcă să recupere o sumă de circa 4,38 de milioane de dolari, pe care o reclamă ca fiind prejudiciu cauzat în Dosarul Retrocedărilor, cazul de retrocedare „Leșe“.
 
În cauză, pârâți sunt fostul primar Radu Mazăre, alături de mai mulți protagoniști ai Dosarului Retrocedărilor.
 
Dosarul s-a întors la Curtea de Apel Constanța după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a României a decis rejudecarea apelului.
 
Reînregistrat la Secția I Civilă a Curții, dosarul a fost repartizat în mod aleatoriu completului din care face parte și magistratul Veronica Tudor, ce a analizat, când își desfășura activitatea la Tribunal, în primă instanță, dosare similare deschise de administrația locală.
 
În această situație, magistratul a formulat o cerere de abținere.
 
Cererea de abținere a fost analizată în Complet de Incidente Procedurale, dar a fost nevoie de prezența unui al treilea magistrat, în complet de divergență, pentru a se lua o decizie.
 
Astfel, astăzi, 1 februarie 2024, Curtea de Apel a decis, cu opinie majoritară, să respingă cererea de abținere, ca nefondată, hotărârea fiind definitivă.

 
Opinia minoritară, exprimată de magistratul Veronica Tudor, a fost de a fi admisă cererea de abținere.
 
Următorul termen în proces a fost stabilit la data de 26 februarie 2024, de la ora 9.00.
 
Amintim, în acest dosar, la mijlocul lunii octombrie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a României a admis recursurile declarate în cauză de o parte dintre pârâții din proces și a trimis cauza înapoi la Constanța, la rejudecare.
 
Procesul, deschis de municipalitate în 2021, vizează recuperarea unui prejudiciu calculat de aproximativ 4,38 de milioane de dolari în legătură cu cazul de retrocedare „Leșe“.
 

În primă instanță, Tribunalul apreciase că acțiunea primăriei este prescrisă și a respins-o, dar Curtea de Apel hotărâse contrariul.
 
În această situație, cazul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a decis rejudecarea la Curtea de Apel.
 
Oricare va fi decizia pe care o va lua Curtea de Apel în rejudecare, aceasta va putea fi, din nou, atacată la Înalta Curte.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Dr. Laurențiu Bădescu, fostul manager SAJ Constanța, pierde definitiv procesul deschis Agenției Naționale de Integritate! (MINUTA)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii