Complex hotelier pe circa 3.000 mp, în Mamaia. Luminiţa Anghel nu a primit avizele de la Primăria Constanţa
Complex hotelier pe circa 3.000 mp, în Mamaia. Luminiţa Anghel nu a primit avizele de la Primăria Constanţa
27 Nov, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
2801
Marime text
Luminiţa Alexandru, fiica renumitului om de afaceri din Constanţa Gheorghe Pelehra, nu îşi poate ridica hotel în Mamaia. Primăria Constanţa nu i-a eliberat autorizaţia de construire, în lipsa avizului Direcţiei Autorizare şi Sprijin Agenţi Economici. Iar asta pentru că fiica afaceristului nu a dorit să achite diferenţa de preţ pentru un teren cumpărat iniţial ca „spaţiu verde“.
În acest context, fiica afaceristului le-a cerut judecătorilor constănţeni să oblige primăria să elibereze avizul cu pricina, însă cererea sa a fost respinsă şi de către Tribunal, şi de către Curtea de Apel Constanţa. Miza procesului a fost autorizaţia de construire a unui complex hotelier pe un teren de aproape 3.000 mp, situat în Mamaia.
Potrivit informaţiilor oficiale, Luminiţa Alexandru s-a adresat instanţelor constănţene încă de la finalul anului 2017, când a dat în judecată Municipiul Constanţa prin Primar şi pe Primarul Municipiului Constanţa. Cu toate acestea, abia de curând Curtea de Apel Constanţa a pronunţat o decizie definitivă în cauză.
Complex hotelier cu 5 şi 8 etaje
Dosarul a intrat în atenţia magistraţilor de la Contencios administrativ şi fiscal, cărora afacerista constănţeană le-a cerut să oblige municipalitatea „la eliberarea avizului Direcţiei Autorizare şi Sprijin Agenţi Economici din cadrul Primăriei municipiului Constanţa (...)“, după cum se arată pe Portalul Jurisprudenţei www.rolii.ro. Avizul solicitat trebuia eliberat „conform Certificatului de urbanism nr. 727/24.03.2017, necesar autorizaţiei de construire în vederea edificării unei construcţii «complex hotelier format din 2 corpuri de clădire corp C1 – P+4-5E şi corp C2 – P+5-8E», pe terenul în suprafaţă de 2.980 mp situat în municipiul Constanţa, staţiunea Mamaia (...) judeţul Constanţa“.
Totodată, Luminiţa Alexandru cerea ca autorităţile locale să fie obligate şi la plata cheltuielilor de judecată. În actele depuse la instanţă, fiica lui Gheorghe Pelehra a arătat că este proprietara imobilului construcţie tip P+1, situată în Staţiunea Mamaia, în suprafaţă totală construită la sol de 384,97 mp. Totodată, aceasta a arătat că deţine dreptul de proprietate şi asupra terenului aferent construcţiei în suprafaţă totală de 2.971,45 mp din acte şi 2.980 mp din măsurătorile cadastrale.
Bunurile au fost dobândite de la părinţii săi, soţii Pelehra, în anul 2004. Familia Pelehra deţinea dreptul de proprietate asupra terenurilor în urma mai multor tranzacţii imobiliare, realizate în anii 2000, 2001 şi, respectiv, în 2003 – ultimul an fiind cel în care soţii Pelehra au cumpărat de la „vânzătorul Municipiul Constanţa prin Primar suprafaţa de 2.658,95 mp (...) cu destinaţia de «spaţiu verde», situat în Staţiunea Mamaia, judeţul Constanţa“.
Ulterior acestor tranzacţii, în martie 2016, Luminiţa Alexandru a solicitat eliberarea certificatului de urbanism pentru terenul respectiv, „în scopul obţinerii, ca act final, a autorizaţiei de construire a unui imobil «Complex hotelier format din 2 corpuri de clădire corp C1 – P+4-5E şi corp C2 – P+5-8E»“. La data de 24.03.2017, a fost eliberat Certificatul de urbanism nr. 727.
„Refuz nejustificat“
Cu toate acestea, autorizaţia de construire a imobilului nu a fost dată de Primăria Constanţa întrucât „pentru obţinerea autorizaţiei de construire este necesară eliberarea avizului Direcţiei Administrarea Domeniului Public şi Privat, acesta refuzând eliberarea întrucât nu sunt respectate etapele reglementate de art. 22 şi art. 23 din HCL nr. 261/31.07.2017“. În 2017, Luminiţa Anghel a solicitat eliberarea avizului Direcţiei Administrarea Domeniului Public şi Privat, însă Primăria Constanţa i-a pus în vedere, prin Direcţia Autorizare Sprijin Operatori Economici, să completeze documentaţia cu un memoriu tehnic de arhitectură.
Împotriva acestei adrese a primăriei Luminiţa Alexandru a formulat o plângere prealabilă, argumentând că reprezintă un „refuz nejustificat de soluţionare a solicitării“. Primăria Constanţa i-a comunicat că nu este refuzată eliberarea acordului, ci că acesta va putea fi emis după parcurgerea etapelor reglementate de prevederile art. 22 şi art. 23 „Capitolul VI: Renegocierea“ din HCL 261/2017, precum şi de procedura de emitere a avizelor DADPP. Nemulţumită de răspunsul primăriei, Luminiţa Anghel s-a adresat instanţei.
Însă judecătorii au arătat, după analizarea actelor depuse în proces, că, iniţial, terenul de peste circa 2.700 mp cumpărat de familia Pelehra de la Municipiul Constanţa în 2003 avea ca destinaţie „spaţiu verde“, iar prin contractul de vânzare-cumpărare, se vorbea despre condiţia de a păstra destinaţia terenului, potrivit instanţei. Totuşi, „Prin solicitarea emiterii certificatului de urbanism cu scopul obţinerii autorizaţiei de construire a unui imobil «Complex hotelier format din 2 corpuri de cladire corp C1 – P+4-5E si corp C2 – P+5-8E» este fără putinţă de tăgadă că reclamanta urmăreşte schimbarea destinaţiei terenului din spaţiu verde în construibil“.
„Reclamanta este nemulţumită de răspunsul primit“
Instanţa a argumentat: „contractul încheiat între părţi este obligatoriu pentru acestea, astfel, cumpărătorul Pelehra (...) s-a obligat să păstreze destinaţia terenului de spaţiu verde. Această obligaţie a fost transmisă şi reclamantei prin contractul de vânzare cumpărare autentificat sub nr. 299/02.02.2004“.
Totuşi, potrivit art. 22 din HCL nr. 261/31.07.2017, dacă proprietarii unui bun imobil cumpărat de la municipiul Constanţa cer eliberarea unui certificat de urbanism în vederea construirii ce prevede alte reglementări şi funcţiuni urbanistice care au stat la baza stabilirii preţului de vânzare, aceştia trebuie să suporte o diferenţă de preţ, stabilită printr-un raport de evaluare.
Cu alte cuvinte, dat fiind că Luminiţa Alexandru dorea să construiască un hotel pe un teren cumpărat cu titlul de spaţii verzi de la primărie, municipalitatea a decis că aceasta ar trebui să suporte diferenţa de preţ.
„Având în vedere că reclamanta urmăreşte schimbarea destinaţiei terenului din spaţiu verde în construibil, devin incidente dispoziţiile menţionate în raportul de evaluare nr. (...), în sensul că modificarea destinaţiei terenului va atrage după sine şi achitarea de către cumpărător a diferenţei dintre valoarea de piaţă a terenului la data aprobării modificării şi preţul de achiziţie conform contractului de vânzare-cumpărare“, se arată în decizia instanţei.
„Împrejurarea că reclamanta este nemulţumită de răspunsul primit nu poate echivala cu un refuz nejustificat bazat pe exces de putere“, au apreciat judecătorii. În aceste condiţii, cererea sa a fost respinsă ca nefondată. Hotărârea Tribunalului a rămas în picioare şi la Curtea de Apel Constanţa unde, recent, judecătorii au respins recursul declarat de Luminiţa Alexandru.
Citeşte şi:
Certificat de urbanism pentru un imobil de şapte etaje. Luminiţa Alexandru are acordul municipalităţii
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii