Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:54 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Concursul pentru ocuparea postului de șofer la DSP Tulcea a fost anulat. Câștigătorul nu a îndeplinit vechimea solicitată în activitate

ro

04 Sep, 2024 17:00 3593 Marime text
Foto cu rol ilustrativ. Sursa: ZIUA de Constanța
  • În data de 29 decembrie 2022, la Tribunalul Tulcea a fost înregistat dosarul 1728/88/2022, în care Despa Marius a reclamat pârâții Direcția de Sănătate Publică a Județului Tulcea și Georgescu Eduard Florin, cu privire la anularea concursului pentru postul de șofer organizat de DSP Tulcea în data de 5 iulie 2022
  • Primul termen în acest proces a fost fixat pentru 10 aprilie 2023 și după mai multe amânări, pe 14 mai 2024 – cel de al 12-lea termen – instanța a anulat concursul pentru ocuparea pe o perioadă nedeterminată a postului de şofer, ca urmare a constatării neîndeplinirii condiţiilor legale de participare a candidatului admis Georgescu Eduard Florin
 
În data de 29 decembrie 2022, la Tribunalul Tulcea a fost înregistat dosarul 1728/88/2022, în care Despa Marius a reclamat pârâții Direcția de Sănătate Publică a Județului Tulcea și Georgescu Eduard Florin, cu privire la anularea concursului pentru postul de șofer organizat de DSP Tulcea în data de 5 iulie 2022.
 
Primul termen în acest proces a fost fixat pentru 10 aprilie 2023 și după mai multe amânări, pe 14 mai 2024 – cel de al 12-lea termen – instanța a anulat concursul pentru ocuparea pe o perioadă nedeterminată a postului de şofer, ca urmare a constatării neîndeplinirii condiţiilor legale de participare a candidatului admis Georgescu Eduard Florin. În minută, Tribunalul Tulcea mai arată următoarele:
„Respinge ca nefondat capătul din cererea adiţională privitor la obligarea pârâtei la încheierea contractului de muncă pentru postul de şofer 1 cu reclamantul Despa Marius. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Tulcea. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei, azi, 14.05.2024.”
 


Pe 22 august 2024, Despa Marius a făcut apel, înregistrat la Curtea de Apel Constanța, pe 3 septembrie 2024. Data ședinței de judecată nu a fost încă stabilită.
 
Concursul pentru ocuparea postului de șofer
 
Direcția de Sănătate Publică a Județului Tulcea a organizat concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcției de șofer, în cadrul Serviciului administrativ și mentenanță, cu proba scrisă stabilită pentru 5 iulie 2022 și interviul pentru 8 iulie 2022.
 
Cerințele specifice în vederea participării la concurs erau:
  • studii: G/M
  • specialitatea: șofer categoria B
  • vechime minimum 3 ani
 
Conform rejust.ro, la concurs au participat șase candidați, din care trei au trecut de proba scrisă ce a constat în rezolvarea unui chestionar auto. După proba scrisă, cei trei candidați rămași au fost întrebați dacă vor să dea interviul în aceeași zi, fiind de acord au formulat o cerere în acest sens. După finalizarea concursului nu s-a comunicat punctajul obținut pe fiecare probă în parte, nici la sediu sau pe site, așa cum era prevăzut în calendarul desfășurării concursului.
 

Despa Marius a depus contestație la data de 6 iulie 2022 la care nu i s-a răspuns conform legii. La data de 05.09.2022 s-a adresat Ministerului Sănătății cu memoriul nr.##########.09.2022, răspunsul acestuia fiind că nu are atribuții în a controla desfășurarea și finalizarea concursurilor, pentru acest lucru există comisia de soluționare a contestațiilor sau instanța de judecată.
 
Urmare acestui fapt, în data de 13.12.2022 a depus o altă cerere către pârâtă prin care a solicitat, să i se comunice rezultatele obținute de fiecare concurent, pe fiecare probă în parte și întreaga documentație care a stat la baza organizării concursului. La data de 27.12.2022 a primit prin poștă copia raportului final al concursului desfășurat. În drept, reclamantul și-a întemeiat cererea pe dispozițiile HG 286/2011. În dovedire, a depus la dosar, în copie o serie de înscrisuri.
 
La data de 24 mai 2023, reclamantul a formulat cerere modificatoare prin care a solicitat să se constate: neîndeplinirea condițiilor legale de participare la concursul de șofer 1, a candidatului Georgescu Eduard Florin, la examenul organizat de DSP Tulcea în data de 05.07.2022, cu privire la vechimea de 3 ani ca șofer, aceasta fiind o condiție specifică a regulamentului de concurs; validitatea rezultatelor obținute de reclamant la proba scrisă și interviu din cadul concursului organizat de DSP Tulcea, pentru ocuparea postului de șofer și să oblige pârâta la încheierea contractului de muncă pentru postul de șofer 1.
 
Atestatul depus la dosar de Georgescu Eduard Florin nu face dovada vechimii
 
Conform rejust.ro, Tribunalul Tulcea a reținut că pentru concursul în cauză, cerința specifică a fost „îndeplinirea vechimii minime de 3 ani în activitate ca şofer dovedită cu documente”.

 
În ceea ce îl privește pe pârâtul Georgescu Eduard Florin, DSP Tulcea a reţinut că s-ar fi verificat cerinţa vechimii de mai sus doar luând în considerare un atestat nr.20259/18.04.2007 prin care pârâtul menţionat „este atestat să conducă autovehiculul din dotarea unităţii”.
 
Astfel, prin chiar precizările depuse în prezentul dosar de pârâta DSP Tulcea, aceasta s-a apărat susţinând: „conform acestui document, începând cu data eliberării, respectiv 18.04.2007, domnul ######### ###### ###### a fost atestat să conducă autovehiculul din dotarea unităţii”.
 
Tribunalul Tulcea a reținut cu suficientă certitudine că atestatul mai sus menţionat nu este apt a face dovada unei vechimi minime de 3 ani în activitate ca şofer, cerinţă esenţială pentru participarea la concursul mai sus menţionat.
 
„Astfel, un atestat este susceptibil doar a face dovada existenţei unor abilităţi sau aptitudini, iar nu a exercitării efective a acestora, adică a unei experienţe sau vechimi în muncă cu referire la activitatea pentru care o persoană a fost atestată. Cu destulă evidenţă, este permisă analogia între atestatul de mai sus şi existenţa unui permis de conducere valabil, ambele documente certificând doar aptitudinea unei persoane de a conduce autovehicule (ca urmare a deţinerii cunoştinţelor şi abilităţilor necesare, probate printr-o procedură de autorizare), iar nu conducerea efectivă a autovehicului. #### suficient de clar că o persoană care deţine un atestat de şofer sau un permis de conducere nu este obligată să şi conducă autovehicule, iar o simplă deţinere a unui atestat nu face vreo o dovadă a exercitării efective a activităţilor pentru care a fost emis. Această probă trebuie efectuată cu alte documente, care în situaţia pârâtului ######### au lipsit cu desăvârşire din dosarul de candidatură. Pentru motivele expuse, nu există vreo dovadă că pârâtul menţionat ar fi desfăşurat efectiv o activitate de şofer de autovehicule sau că ar fi avut o vechime în muncă în acest sens”, se arată pe rejust.ro.
 
Însuși pârâtul Georgescu Eduard Florin a susținut că a obținut permisul de conducere categoriile B și C în anul 1993, în timp ce efectua stagiul militar.
„Apoi am fost angajat ca subofițer operativ in cadrul Inspectoratului de Polifie ######## ###### din ianuarie 1995, respectiv agent de ordine și conducator auto între anii #########. Între anii ######### am fost angajat ca subofițer operativ și paramedic în cadrul ISU ##### ######”, a precizat Georgescu Eduard Florin.
 
Tribunalul Tulcea a reținut că din actele dosarului lui Georgescu Eduard Florin, rezultă cu claritate că pârâtul menţionat a desfăşurat, în perioada ######### doar funcţiie de agent de ordine şi respectiv subofiţer operativ şi paramedic. Din acest motiv, pârâtul menţionat nu a depus la dosarul de candidatură o adeverinţă de vechime în muncă, întrucât aceasta ar fi atestat vechimea în funcţiile de mai sus, iar nu în funcţia de şofer, cerinţă pentru înscrierea la concurs.
 
Motivul pentru care Despa Marius nu poate fi declarat câștigătorul concursului
 
Cu toate că instanța a anulat concursul, ea nu va admite cererea reclamantului Despa Marius de a fi declarat câştigător al concursului, întrucât deşi, în urma completării chestionarelor auto generate on-line de pe site-ul DPRCIV, acesta a trecut de prima probă, fiind declarat admis împreună cu alţi 2 candidați (prin Procesul-verbal privind concursul pentru ocuparea postului de șofer I din cadrul serviciului administrativ și mentenanță nr. 13959/05.07.2022), se observă că, după finalizarea probei de interviu, reclamantul s-a clasat pe ultimul loc, deci nu era apt să câştige concursul, chiar în ipoteza în care la interviu nu ar fi participat pârâtul Georgescu Eduard Florin.
 
„Cu privire la calificativele obţinute de candidaţi la proba cu interviu, instanţa nu se va substitui organului administrativ competent să realizeze evaluarea, în virtutea principiului autonomiei funcţionale de competenţă, recunoscând Comisiei de examen o suficientă marjă de apreciere, care în speţa dedusă judecăţii nu s-a probat că ar fi fost exercitată abuziv.”
 
Sursă text: rejust.ro (https://www.rejust.ro/juris/g8252e22d)  și Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Tulcea, reclamată de 41 de funcționari publici pentru calcul drepturi salariale. Lista reclamanților
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii