Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:02 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Condamnare în dosarul privind presupusa delapidare a Universității „Ovidius” din Constanța! (DOCUMENT)

ro

22 Jun, 2024 16:30 851 Marime text
  • Instanța a admis acțiunea civilă exercitată de către partea civilă Universitatea Ovidius din Constanţa şi a decis obligarea inculpatei, după cum se arată și pe portalul instanțelor de judecată, „la plata sumei de 222.053,11 lei către partea civilă, cu titlu de despăgubiri civile, la care se adaugă dobânda legală de la data de 14.02.2017 și până la achitarea integrală a sumei datorate“.
  • Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
Luminița Tomescu, fost administrator în cadrul Direcţiei Economice a Universităţii Ovidius din Constanţa, a fost condamnată la doi ani și trei luni de închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare în formă continuată! Decizia a fost luată de Judecătoria Constanța, în dosarul 27688/212/2019*, aflat la rejudecare,
https://portal.just.ro/212/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=21200000000654519&id_inst=212 și poate fi contestată la instanța superioară, respectiv la Curtea de Apel Constanța.
 
Instanța a admis acțiunea civilă exercitată de către partea civilă Universitatea Ovidius din Constanţa şi a decis obligarea inculpatei, după cum se arată și pe portalul instanțelor de judecată, „la plata sumei de 222.053,11 lei către partea civilă, cu titlu de despăgubiri civile, la care se adaugă dobânda legală de la data de 14.02.2017 și până la achitarea integrală a sumei datorate“.
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.
 
Pe scurt, conform rechizitoriului, Tomescu Luminița, în calitatea de administrator în cadrul Direcţiei Economice a Universităţii Ovidius din Constanţa, în perioada 14.06.2013 – 14.02.2017 (187 de acte materiale), şi-ar fi însuşit fără drept, din fondurile instituţiei, suma totală de 222.053,11 lei, din care 209.253,11 reprezintă contravaloarea unui număr de 172 chitanţe emise studenţilor, contravaloare pe care nu ar mai fi predat-o la casieria instituţiei, iar 12.800 lei reprezintă contravaloarea unui nr. de 15 chitanţe emise de casierele (...) care, cu toate că sumele au fost predate suspectei, aceasta nu le-ar fi înregistrat în contabilitate şi nu le-a depus la Trezorerie, fiind „însușite în scop personal“, după cum susțin procurorii.
 
Guțu Daniela Carmen este suspectată că, în calitate de administrator financiar, cu atribuții de casier încasator în cadrul Universității Ovidius din Constanța, și-ar fi însușit, fără drept, din fondurile instituției suma totală de 1750 de lei, reprezentând contravaloarea chitanței nr. (...) emisă în data de 28.10.2014, studentului (...) din cadrul Facultății de Medicină, mai arată magistrații.
 
În decembrie 2023, Curtea de Apel Constanța a încetat procesul penal față de Guțu Daniela Carmen, ca efect al prescripţiei răspunderii penale, şi a trimis cauza spre rejudecare la Judecătoria Constanța în ceea ce o priveşte pe Tomescu Luminița, cealaltă inculpată din dosar.
 
Surse documentare: portal instanțe de judecată și rejust.ro
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Procurorii acuză - delapidare la Universitatea „Ovidius” din Constanța! Dosarul se va rejudeca în parte
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii