„Conflict de interese administrativ“ - a spus ANI - la Primăria Constanța, iar Curtea a confirmat. Cine se opune verdictului
„Conflict de interese administrativ“ - a spus ANI - la Primăria Constanța, iar Curtea a confirmat. Cine se
01 Apr, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2274
Marime text
- Este vorba despre dosarul cu indicativul 4956/118/2021, cauză în care Adela Stoian, funcționar public al Primăriei Constanța – Direcția Urbanism, a solicitat anularea raportului Agenției Naționale de Integritate.
- Calea de atac a fost declarată ieri, 31 martie 2022, așa încât dosarul urmează să plece la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanță care va pronunța o hotărâre definitivă.
- Pe 22 decembrie 2021, Secția a II-a Civilă, de contencios administrativ și fiscal a instanței, în completul C14 Fond, prezidat de magistratul Ramona Poppa, a decis să respingă ca nefondată acțiunea deschisă de angajatul primăriei.
- „În cazul de faţă, interesul personal patrimonial al funcţionarului public, reclamanta ###### #####, rezultă în mod rezonabil din relaţia soţ - soţie dintre persoana care verifică documentaţia tehnică şi persoana asociat la societatea care a elaborat documentaţia tehnică, fiind exclus a considera că reclamanta, deşi avea atribuţia de serviciu de verificare a documentaţiilor tehnice prezentate de către beneficiari şi de întocmire a autorizaţiilor de construire, nu a procedat decât la redactarea autorizaţiilor“, se arată în hotărârea Curții de Apel Constanța.
Hotărârea prin care Curtea de Apel Constanța a respins contestația împotriva raportului Agenției Naționale de Integritate în care se vorbea despre o situație privind un posibil conflict de interese la Primăria Constanța a fost atacată în recurs.
Calea de atac a fost declarată ieri, 31 martie 2022, așa încât dosarul urmează să plece la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanță care va pronunța o hotărâre definitivă.
Potrivit Termene.ro, recursul a fost declarat de Adela Stoian, reclamant în proces.
Acțiunea, respinsă ca nefondată
Este vorba despre dosarul cu indicativul 4956/118/2021, cauză în care Adela Stoian, funcționar public al Primăriei Constanța – Direcția Urbanism, a solicitat anularea raportului Agenției Naționale de Integritate.
Pe 22 decembrie 2021, Secția a II-a Civilă, de contencios administrativ și fiscal a instanței, în completul C14 Fond, prezidat de magistratul Ramona Poppa, a decis să respingă ca nefondată acțiunea deschisă de angajatul primăriei.
În motivarea acestei decizii, judecătorii au arătat, printre altele, că „așadar, contrar susţinerilor reclamantei, se constată că aceasta avea atribuţii în verificarea documentaţiilor tehnice care erau prezentate în vederea obţinerii autorizaţiilor de construire, verificare care poate avea ca rezultat obţinerea sau nu a autorizaţiei, astfel că elaborarea şi întocmirea actului nu reprezintă o simplă formalitate, o operaţiune în realizarea căreia funcţionarul public însărcinat în acest sens nu ar avea nicio contribuţie şi nu ar lua nicio decizie“.
Totodată, au mai spus judecătorii că „nu se poate reţine că, în calitatea sa de inspector în cadrul Serviciului autorizări, Direcţia urbanism, reclamanta nu avea decât atribuţia de redactare/completare a autorizaţiei de construire, fără nicio activitate în cadrul procedurii de autorizare“.
Astfel, după cum arătam în edițiile anterioare, pe 7 iulie 2021, ANI a anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, că în perioada 05 aprilie – 21 iunie 2018, Adela Stoian, funcționar public în cadrul Primăriei Municipiului Constanța - Direcția Urbanism, „a întocmit în calitate de funcționar public în cadrul Serviciului Autorizații în Construcții, Direcția de Urbanism - Primăria Municipiului Constanța, 4 autorizații de construcție având la bază documentația tehnică elaborată de societatea comercială la care soțul persoanei evaluate deține calitatea de asociat, încălcând astfel prevederile art. 79, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003“.
Ce a susținut angajatul primăriei
În proces, Adela Stoian a fost reprezentată de avocatul Marius Mocanu, din cadrul Baroului Constanța.
În cererea adresată instanței, prin care a solicitat anularea raportului inspectorilor de integritate, aceasta a arătat că „societeata (...) nu a făcut altceva decât să elaboreze documentaţiile tehnice, însă prin intermediul unui arhitect cu drept de semnătură, a cărui activitate este determinantă în elaborarea documentaţiilor, acesta fiind persoana de specialitate care întocmeşte documentaţiile tehnice necesare autorizării şi că nu există o legătură directă între interesele patrimoniale ale fostului soţ al persoanei investigate şi activitatea desfăşurată de către persoana investigată, în condiţiile în care nu au existat decizii ale persoanei investigate sau participări ale acesteia la luarea unei decizii cu privire la documentaţia elaborată“.
Totodată, aceasta a mai arătat în proces că „în concret, așa cum s-a menţionat, autorizaţiile de construire se semnează de către primar, secretarul unității administrativ teritoriale și de arhitectul șef al municipiului/județului sau de persoana cu responsabilitate în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului, în contextul inexistenței unui arhitect sef“.
„De altfel, şi în conţinutul Ordinului nr.839, unde se detaliază modelul autorizaţiei de construire, se menţionează că sunt obligatorii semnăturile primarului, secretarului și arhitectului șef. În realitate, contrasemnarea de către reclamantă a autorizaţiilor de construire este mai mult o practică administrativă derulată la nivelul autorității competente, Primarul Municipiului Constanta, practică ce semnifică doar identificarea persoanei care a întocmit, respectiv completat in mod formal autorizaţia de construire, fără ca acest funcţionar să fi luat decizii, să fi dat aprobări sau avize cu privire la emiterea actului administrativ, în concret a autorizaţiilor de construire“, a mai arătat Adela Stoian în proces, prin avocatul său.
Din motivarea deciziei Curții de Apel
În motivarea respingerii acțiunii sale , judecătorii au mai arătat că „rezultă, de altfel, din chiar cuprinsul autorizaţiilor de construire emise, că acestea au la bază documentaţia tehnică D.T. pentru autorizarea executării lucrărilor de construire (D.T.A.C.), documentaţie analizată şi verificată, potrivit fişei postului, de inspectorul din cadrul Serviciului autorizări, Direcţia urbanism“.
„Considerăm, aşadar“, se mai arată în decizia instanței, „că prin fapta de a participa, în calitate de funcţionar public - inspector în cadrul Serviciului Autorizaţii în Construcţii, Direcţia de Urbanism din Primăria Municipiului Constanţa, la procedura de autorizare a lucrărilor de construire, în baza documentaţiei tehnice elaborate de societatea al cărui asociat cu cotă de participare la beneficii şi pierderi de 50%/50% este soţul, reclamanta a încălcat prevederile art.79 alin.(1) lit.c) din Legea nr. 161/2003, întrucât interesele sale patrimoniale, dar şi ale soţului, persoană de care a divorţat ulterior perioadei avute în vedere de A.N.I., au putut influenţa deciziile în verificarea D.T.“.
„În mod corect arată pârâtul că reglementarea conflictului de interese este realizată cu scopul de a înlătura orice suspiciune de la aducerea la îndeplinire în mod legal, corect şi obiectiv a atribuţiilor de serviciu de către funcţionarii publici, existenţa oricărei situaţii care ar putea genera suspiciuni în acest sens atrăgând obligaţia funcţionarului public de a se retrage de la exercitarea atribuţiei“, au mai spus judecătorii.
„În cazul de faţă, interesul personal patrimonial al funcţionarului public, reclamanta ###### #####, rezultă în mod rezonabil din relaţia soţ - soţie dintre persoana care verifică documentaţia tehnică şi persoana asociat la societatea care a elaborat documentaţia tehnică, fiind exclus a considera că reclamanta, deşi avea atribuţia de serviciu de verificare a documentaţiilor tehnice prezentate de către beneficiari şi de întocmire a autorizaţiilor de construire, nu a procedat decât la redactarea autorizaţiilor“, se mai arată în hotărârea instanței.
Acum, această decizie a Curții de Apel Constanța a fost atacată în recurs, urmând ca ultimul cuvânt în cauză să îl aibă Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
Firme, cifre și date
Potrivit declarației de avere completată Adela Stoian la data de 14 mai 2019, soțul ei, Alexandru Mălai, figura în SC Tehnoconsult Proiect SRL și în SC Design Concept Proiect SRL.
Conform Confidas.ro, Tehnoconsult Proiect SRL are sediul social în Municipiul Constanţa, strada Theodor D. Speranţia și are ca obiect de activitate „Activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea“. Asociații sunt Mălai Alexandru Florian și Mălai Sorin Costel, fiecare deținând câte 50 din capitalul social. Mălai Alexandru Florian este administrator.
Compania Tehnoconsult Proiect S.R.L. a încheiat 98 de contracte de achiziții publice în valoare totală de 4.311.746,40 lei, conform Confidas.ro.
Printre autoritățile contractante se află: Municipiul Constanta - Serviciul de proiectare documentație de avizare a lucrărilor de intervenții, studii și documentații obținere avize pentru obiectivul de investiții Consolidare structură de rezistență, supraînaltare și modernizare clădire și dotari sală de tenis de masă în cadrul liceului Nicolae Rotaru din Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța - Servicii de întocmire caiet de sarcini renovare interior Muzeu Adamclisi, Serviciul Public de Asistență Socială Constanța - Servicii de elaborare documentație tehnico-economică - etapa DALI, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, Agenția Națională pentru Locuințe, Compania Națională de Investiții - Asistență tehnică- dirigentie de santier pentru obiectivul de investitii: Consolidare și restaurare Cazino Constanța și lucrări exterioare municipiul Constanța, județul Constanța, Consiliul Județean Braila - Contract „Servicii de dirigenție de șantier pentru proiectul „Modernizarea infrastructurii de transport judeţean pe traseul Gulianca–Ianca–Viziru, asigurând conectivitatea directa cu coridorul TEN–T Braila –Buzau”, Consiliul Judetean Constanta – Servicii de dirigenție de șantier af. ob.inv „Salvarea sș punerea în valoare a Mormântului pictat hypogeu“, Judetul Ialomița - Contract de prestări servicii de asistenţă tehnică ( dirigenţie de şantier) pe toată perioada de execuţie a lucrărilor şi până la recepţia finală a obiectivului de investiţii „Reabilitarea monumentului istoric și de arhitectură Conacul Bolomey”.
SC Design Concept Proiect SRL are sediul social în municipiul Constanţa, strada Theodor D. Speranţia, și se ocupă de „activităţi de arhitectură“. Asociații sunt Mălai Alexandru Florian și Mălai Sorin Costel, fiecare deținând câte 50 din capitalul social. Compania Design Concept Proiect S.R.L. a încheiat un contract de achiziții publice in valoare totală de 1.020,00 lei, respectiv Comuna Cobadin - 20 septembrie 2017 - Estimare lucrări și întocmire Devize.
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – rejust.ro – Hotărâre 280/2021
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
„Conflict de interese administrativ“
Adela Stoian, de la Direcția Urbanism a Primăriei Constanța, la judecată cu ANI. Ce au decis judecătorii (document)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii