Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:17 04 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consilieri superiori din APIA trimiși în judecată de DNA Constanța, într-un dosar de corupție! Două termene se judecă astăzi la Tribunalul Constanța (RECHIZITORIU)

ro

04 Sep, 2024 17:00 242 Marime text
Palatul de Justiție Constanța - sursa foto: ZIUA de Constanța

Tribunalul Constanța este așteptat să se pronunțe într-un dosar de infracțiuni de corupție, care vizează consilieri superiori din Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), care au fost trimiși în judecată de DNA Constanța.
 
Astăzi, 04.09.2024, magistrații sunt așteptați să se pronunțe în două termene față de consilierii Venilia Trofin și Romeo Banu, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals intelectual.
 
Același dosar îl vizează și pe Iordan Manea, fost candidat la Consiliul Local Oltina, asociat unic și administrator al SC Agro Sole Trader SRL, care este suspectat de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
 
Societatea Agro Sole Trader SRL este bănuită de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
 
Potrivit portalului instanțelor de judecată, dosarul cu indicativul 334/118/2021 are ca obiect infracţiuni de corupţie (Legea nr. 78/2000).
 

 
Cel de-al doilea, 334/118/2021/a5, are ca obiect verificarea măsurilor asiguratorii (art. 250 ind.2 C.p.p.).
 

 
Oricare va fi decizia tribunalului, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Acuzațiile procurorilor - date din rechizitoriu
 
Potrivit actului de sesizare, s-au reţinut în esenţă în sarcina inculpatilor din perspectivă faptică dar şi a încadrării juridice următoarele aspecte:
 
Fapta inculpatului Manea Iordan care, în calitate de reprezentant al SC AGRO SOLE TRADER SRL Constanța, ar fi provocat un prejudiciu în valoare de 187.697,60 lei, bani proveniți din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), prin aceea că a prezentat cu rea-credință declarații inexacte în cadrul proiectului de obținere a sprijinului financiar pentru măsura de recoltare înainte de coacere (...).
 
Fapta inculpatei SC AGRO SOLE TRADER SRL Constanța, reprezentată de inculpatul Iordan Manea, în calitate de asociat și administrator, care a provocat un prejudiciu în valoare de 187.697,60 lei, bani proveniți din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), prin aceea că a prezentat cu rea-credință declarații inexacte în cadrul proiectului de obținere a sprijinului financiar pentru măsura de recoltare înainte de coacere (...).
 
Faptele inculpaților Trofin Venilia și Banu Romeo, ambii având calitatea de consilieri superiori, clasa I, în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Constanța, care, în data de 28.07.2021, au efectuat controlul în teren la plantația de viță de vie aparținând inculpaților Manea Iordan și SC AGRO SOLE TRADER SRL Constanța, control reglementat de art. 7 alin. 9 din Ordinul M.A.D.R. nr. 118/2021, consemnând, în mod nereal, în conținutul Raportului de control pe teren nr. 6250/30.07.2021, faptul că producția pe suprafața aprobată este zero (au fost recoltați prin tăiere manuală toți ciorchinii din parcelele viticole aprobate de APIA pentru recoltarea înainte de coacere), precum și că ciorchinii se află în teren, la data controlului, în condițiile în care inculpații Manea Iordan și SC AGRO SOLE TRADER SRL Constanța recoltau producția de struguri de pe parcelele respective și în data de 28.10.2021, ajutându-i, astfel, pe inculpații Manea Iordan și SC AGRO SOLE TRADER SRL Constanța să obțină, pe nedrept, suma 187.697,60 lei, bani proveniți din FEGA (...).
 
Despre SC AGRO SOLE TRADER SRL
 
Societatea SC AGRO SOLE TRADER SRL a fost înființată în anul 2003, în localitatea Satu Nou din județul Constanța, având ca obiect de activitate cultivarea cerealelor (exclusiv orez), a plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase.
 
Potrivit termene.ro, asociatul unic și administrator al societății este Manea Iordan, de numele acestuia legându-se și societățile TOP AGRO VIE SRL, RENERGO MOBIL S.R.L., EURO AGRO PRESTIGE SRL, AGRISTAR ELECTRICA SRL, MANEA IORDAN INTREPRINDERE INDIVIDUALA, DAFOREST S.R.L. și BIOCOOP DONAU COOPERATIVA AGRICOLA.
 
În anul fiscal 2023, societatea a declarat o cifră de afaceri de 869.106 lei și un profit de 355.474 lei, cu un angajat.
 
În secțiunea Documente poate fi consultat în integralitate actul de sesizare.
 
Surse documentare: portaljust, rejust.ro și termene.ro.
 
Facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Venilia Trofin și Romeo Banu Consilieri superiori din APIA trimiși în judecată de DNA Constanța. Dosarul amânat

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii