Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:26 09 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Județean Tulcea a reintrat în posesia a peste 4.000 de hectare, concesionate în 1998 companiei fostului senator Traian Rece

ro

06 Aug, 2024 14:02 416 Marime text
Consiliul Județean Tulcea
  • Părți în dosarul soluționat definitiv de Curtea de Apel Galați au fost Agrodelta Sireasa SA, Consiliul Județean Tulcea și UAT Județul Tulcea.
Consiliul Judeţean Tulcea a reintrat în posesia uneia dintre cele mai importante amenajări agricole din Delta Dunării, aflate în litigiu din anul 2018, după ce firma care a concesionat peste 4.000 de hectare a pierdut definitiv procesul, potrivit Agerpres
 
Informația a fost confirmată pentru agenția de presă de către Nicușor Condrat, șeful Serviciului Domeniu public și privat al județului Tulcea.
 
Conform datelor noastre, ar fi vorba despre dosarul cu indicativul 1642/88/2017, soluționat definitiv de Curtea de Apel Galați prin Hotărârea 709/2022 din 8 iulie 2022.
 
Părți în dosar au fost Agrodelta Sireasa SA, Consiliul Județean Tulcea și UAT Județul Tulcea.
 
După epuizarea tuturor căilor legale de atac, hotărârea instanței a fost pusă în aplicare de un executor judecătoresc din Constanța, însoțit de reprezentanți ai Jandarmeriei Române.
 
 
Conform Agerpres, suprafaţa de 4.362 de hectare a fost concesionată de CJ în anul 1998 pentru 20 de ani, dar la finele contractului conducerea firmei nu a fost de acord cu noile preţuri minimale stabilite de consilierii judeţeni şi a refuzat să predea terenul folosit pentru agricultură, aşa încât în ultimii ani nu a plătit niciun leu la bugetul judeţului.
 
CJ a câştigat la Curtea de Apel din Brăila (nr., Curtea de Apel Galați) obligarea fostului concesionar să predea terenul, iar procedura a fost îndeplinită miercuri de un executor judecătoresc din Constanţa, însoţit de reprezentanţi ai Jandarmeriei Române“, a precizat reprezentantul CJ Tulcea pentru Agerpres.
 
Conform sursei citate, autoritatea judeţeană a organizat o licitaţie în anul 2018 pentru concesionarea aceleiaşi suprafeţe, iar noua firmă care va folosi terenul va intra în posesia lui după ce acesta va fi eliberat de culturile de porumb şi floarea-soarelui.
 
Societatea comercială care a pierdut procesul pentru amenajarea agricolă Sireasa se află în litigiu cu CJ şi pentru o altă suprafaţă de 5.056 hectare în amenajările agricole Pardina şi ostrovul Tătaru.
 
Despre Agrodelta Sireasa SA
 
Potrivit termene.ro, platformă consultată pe 6 august 2024, Agrodelta Sireasa SA are acum sediul social în județul Ilfov, bulevardul Pipera și se ocupă în principal de cultivarea cerealelor (exclusiv orez) plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase.
 
Firma are mai multe puncte de lucru în județul Tulcea.
 
Acționar majoritar figurează Traian Rece (70,79%), urmat de Statul Român prin A.A.A.S. (10,23%), Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (10%) și Mariana Rece (8,98%), ultima ocupându-se și de administrarea societății.
 
În 2023, Agrodelta Sireasa SA a declarat 19 angajați, pierderi peste 2,4 milioane de lei și cifra de afaceri peste 7,05 milioane de lei.
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Consiliul Județean Tulcea anunță începerea sesiunii de bugetare participativă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii