Consiliul Local Constanța, bun de plată pentru Lacul Siutghiol. Ce se întâmplă cu procesul
Consiliul Local Constanța, bun de plată pentru Lacul Siutghiol. Ce se întâmplă cu procesul
09 Jul, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
1772
Marime text
Judecătorii Secției I civile a Tribunalului Constanța au declinat către colegii lor, din cadrul Secției a II civile, dosarul în care Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local Constanța au fost obligați la plata a peste 120.000 de lei, pentru Lacul Siutghiol.
Concret, este vorba despre dosarul cu numărul 31036/212/2018, cauză în care Administrația Națională Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, a dat în judecată Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local Constanța.
Nu s-au înțeles la contract
Așa cum arătam în edițiile anterioare, din actele întocmite de judecători, dar și din cele administrate pe parcursul procesului, a reieșit că, deși o suprafață de 1077,22 ha din cuveta Lacului Siutghiol, inclusiv luciul de apă aferent, a fost predată în administrarea CLC, părțile nu s-au înțeles pentru a semna contractul pentru serviciile de gospodărire pe care urma să le realizeze Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.Concret, în proces, ANAR-ABADL a reclamat că cei doi pârâți, respectiv Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local Constanța, ar fi refuzat să semneze contractul. În replică, municipalitatea a susținut că ANAR-ABADL nu ar fi justificat cheltuielile pretinse prin contract. După pronunțarea primei instanțe, care a dat dreptate ABADL, reprezentanții Consiliului Local Constanța au atacat deja hotărârea în apel, astfel că acum procesul continuă la Tribunalul Constanța.
Recent, așa cum precizam anterior, judecătorii Secției I civile, unde a fost înregistrat apelul, au ajuns la concluzia că, de fapt, competenți în a soluționa litigiul sunt colegii lor, din cadrul Secției a II a civile. Pe cale de consecință, dosarul a fost înaintat acestei secții, urmând să fie fixat primul termen de judecată în apel.
Ce a decis Judecătoria
Magistrații Judecătoriei Constanța, prima instanță care a analizat cazul, au ajuns la concluzia că solicitările ANAR-ABADL sunt întemeiate.„Vinovăția pârâților rezultă pe de o parte din faptul că refuzul de a curs solicitărilor repetate ale reclamantei de a perfecta contractul de prestare a serviciilor și de a reglementa condițiile în care reclamanta- în calitate de prestator al serviciilor enumerate în Actul adițional nr 1/04.05.2015 al Protocolului nr. xxxxx/25.06.2013 încheiat între Administrația Națională Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Consiliul Local al Municipiului Constanța, urma a-și îndeplini atribuțiile. Pe de altă parte, vinovăția pârâților rezultă din refuzul de a achita contravaloarea serviciilor prestate de căt re pârâți, iar potrivit art. 1357 C civ, autorul prejudiciului răspunde pentru cea mai ușoară culpă“, se arată în Hotărârea nr. 1413/2020 a Judecătoriei Constanța, citată pe Jurindex.
În această situație, municipalitatea a fost obligată la plata sumei de 119.341,46 lei reprezentând debit, precum şi la plata dobânzii legale în cuantum de 6009,14 lei.
Rămâne de văzut dacă această hotărâre va rămâne neschimbată la Tribunal.
Citește și:
Municipiul Constanţa, pus la plată de ABADL. Care este motivul şi ce sumă a stabilit instanţa
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii